Altan og terrasse

Hvad er urban gardening?

29. oktober 2021
Hvad er urban gardening? Find svar på plantorama.dk

Bæredygtig have på få kvadratmeter - Urban Gardening

Urban gardening er kort fortalt en samfundstendens, hvor det handler om at dyrke haven og naturen lokalt og bæredygtigt på byens præmisser. Urbane haver skabes ofte på relativt små arealer i forhold til den almindelige villahave, der har en mere åben karakter.

Selvom den urbane have udfordres med få kvadratmeter, sætter det ikke en stopper for, hvilke planter der kan dyrkes. Generelt adskiller planter til urbane haver sig ikke særligt i forhold til planter til almindelige villahaver. Dog er der en grundtanke om, at der findes bæredygtige dyrkningssystemer, som belaster miljøet mindst muligt.

 

Udnyttelse af tilgængelige arealer

I den urbane have bruges de arealer, som er til rådighed. Ofte er arealerne ikke særligt store kvadratmæssigt, hvorfor det er en fordel at tænke den vertikale have ind i urban gardening.

I stedet for at dyrke planter langs jorden kan en løsning være at dyrke i reolsystemer, plantevægge, trappesystemer, højbede, altankasser og lignende. På den måde udnyttes de få kvadratmeter fuldt ud.

Populære produkter netop nu

Hvad er urban gardening? Find svar på plantorama.dk

Ingen brug af kemikalier og sprøjtemidler

Når der plantes og sås i den urbane have, er det vigtigt også at vælge planter, som virker afskrækkende på flyvende insekter. Ved at bruge disse planter slipper du nemlig for at bruge sprøjtemidler og kemiske bekæmpelsesmidler.

Du kan kombinere krydderurter og grøntsagsplanter i samme bed, da krydderurterne vil begrænse angreb fra insekter og larver. Vælg eksempelvis citrontimian, lavendel, basilikum, citrongræs, krysantemum, rosmarin, duftgeranium og hvidløg.

Shop vores krydderurter her

 

Velegnede planter til den urbane have

Du kan sagtens dyrke flerårige planter i diverse beholdere. Stauder og prydgræsser er gode valg, da de giver en blomsterrig og frodig have om sommeren og smukke frøstande om vinteren.

I den vertikale have er det oplagt at plante klatreplanter og hængeplanter. Vælg eksempelvis klematis, efeu, kaprifolie, klatrehortensia og humle. Du kan beskære planterne årligt, så du undgår, at de vokser sig for store.

Sommerblomster af hængende karakter er ligeledes velegnede i urbane haver. Vælg eksempelvis hornviol, lavtvoksende klokker, lobularia, helichrysum, lobelia, sanvitalia og petunia. De er alle frodige planter, der klæder ampler, plantevægge og reoler.

Hvad er urban gardening? Find svar på plantorama.dk

Velegnede grøntsager

Du kan nemt dyrke kartofler i den urbane have, hvor der ikke er meget plads. Anvend specielle kartoffelpotter, som ikke fylder meget, og dyrk forskellige kartoffelvarianter, så du kan høste friske kartofler hele sommeren.

Andre grøntsager, som kan dyrkes i beholdere, er rødbeder, bønner, broccoli, rosenkål, gulerødder, løg, tomater, agurker og salat. Grøntsagsplanterne kan formeres med frø, som sås i spirebakker, omplantes i formeringsbakker og til sidst plantes ud i højbede eller krukker. Vil du gerne slippe for at forspire, kan du købe småplanter, som kan plantes direkte ud i jorden.

 

Velegnede krydderurter

Krydderurter er ikke kun gode til at holde skadedyrene væk, de smager og dufter også skønt. Af velsmagende urter kan du eksempelvis vælge persille, dild, timian, oregano, mynte og løvstikke. Du kan både så krydderurter som frø eller købe færdige planter, som du planter ud.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}