Dyrk dine egne snitblomster - sådan gør du!

14. juli 2022
Dyrk dine egne snitblomster - Plantorama

Dyrk dine egne snitblomster

Artiklen er skrevet af Anna Taws Tom-Petersen, der blogger om planter og giver inspirerende forslag til grønne DIYs og opskrifter på Urban Garden Company.

 

Jeg elsker at have en buket blomster på bordet. Jeg er dog ikke meget for at plukke fra havens bede. Derfor har jeg lavet en skærehave, hvor blomster skal klippes væk.

Vil du dyrke dine egne snitblomster og plukke buketter i din egen have? Nedenfor giver jeg en række tips til dyrkning og brug af snitblomster.

Populære produkter netop nu

PTP_2922_1x1

Den første, og mindste, udfordring

Lad mig starte med det jeg selv syntes var sværest i starten, men hvor løsningen både gav mig en smukkere have, og flere og flottere buketter. Mange af havens planter blomstrer kun en gang, og jeg vil gerne have, at de er smukke i haven lige der, hvor de står.

Derfor kunne jeg føle mig lidt ’nærig’ med mine blomster, og ikke bruge dem til buketter. Og dét var ikke et godt, kreativt udgangspunkt for at lave en masse flotte buketter. Men faktisk hjælper det på blomstringen, at du plukker løbende i haven. Så ved løbende at høste blomster fra haven, får du både flere blomster til buketter, og en endnu flottere have.

PTP_2812_1x1
PTP_2851_1x1

Min have

Jeg har en have på ca. 150 m2. Men selve blomsterhaven er kun ca. 25 m2. Og det er nok til, at jeg kan lave alle de buketter til eget brug som jeg vil. Jeg plukker selvfølgelig også planter i resten haven til buketter, ligesom jeg har svært ved at gå forbi en grøftekant uden at tage lidt blomster, græsser og lignende med hjem til en buket. Men det meste kommer altså fra blomsterhaven.

Pointen er, at uanset størrelsen på din have, har du mulighed for at få plads til en blomsterhave. Et eller to højbede i ’europalle-størrelse’ er nok til at fylde dine vaser med blomster. Og har du ikke en have, så er der mange blomster, der trives godt i potter og krukker.

PTP_2938_1x1
PTP_2978_1x1

Dyrkning af skærhaveblomster

Dyrkning af snitblomster er ikke særlig svært. Faktisk er blomster ofte lettere at dyrke end mange grøntsager, og du kan høste blomster fra de samme planter i hele sæsonen. Høsten, der giver dig dine buketter, er en vigtig del af plejen i forhold til blomstersætningen, fordi, det er den løbende høst, der gør, at planterne også løbende danner nye blomster.

 

Tips til dyrkning og brug af snitblomster

  • Lav en skitse af din have med snitblomster. Skal blomsterne stå skarpt adskilt i grupper? Eller skal haven være mere som en grøftekant, med de forskellige blomster blandet mellem hinanden?
  • Hvis prisen er vigtigst, eller hvis du bare nyder at dyrke noget så stor en del at året som muligt, skal du dyrke blomsterne fra frø. Det kan også give en længere blomstringstid, hvis du sår og forkultiverer blomsterne indendørs fra det tidlige forår til de kan plantes ud i haven.
  • Hvis du er lidt mere bekvemt anlagt, og vil gøre det let for dig selv, kan du købe stauder eller andre blomster i dit lokale plantecenter, som du kan plante direkte ud i haven, eller i krukker og potter.
  • Stauder visner ned efter sæsonen, men skyder fra roden året efter. Visse andre blomster frøsår sig selv, hvis man lader nogle af blomsterne gå i frø, og kaste frøene på stedet. Spørg i dit lokale plantecenter om de forskellige blomster du er interesseret i.
  • Høst løbende blomster til buketter. Og fjern visne blomster kontinuerligt. Begge dele øger mængden af blomster og forlænge blomstringstiden.
  • Blomster med lange stabile stængler egner sig bedst som snitblomster.
  • Bland gerne forskellige farver og former for at få variation i dine buketter. Bland fx blomster med lange former, med fluffede småblomstrede og store kugleformede sorter.
  • Fyld blomsterbuketterne med grønt, så vil blomsterne holde længere. For eksempel kan du lægge en kvist fra en busk, et par strå prydgræs og blade fra bregner eller hosta i buketten. Det er også sjovt at mikse buketter med noget spiseligt, fx kålblade, en hindbærkvist, kronedild eller mynte.
  • Brug noget, der dufter godt i buketten. Så bliver oplevelsen af den endnu stærkere.
PTP_2824_1x1

Valg af blomster

Når det kommer til at vælge blomster, er udvalget enormt. I min have har jeg valgt at dyrke mange forskellige sorter, men færre af hver. På den måde får jeg et større udvalg af snitblomster at vælge imellem. Variationen i min have får mig også til at prøve nye farver og ideer, så jeg virkelig får udløb for min kreativitet.

Det er svært at rådgive om præcist hvilke blomster andre skal dyrke som snitblomster. Valget afhænger jo af, hvad man syntes er pænt, hvor meget plads man har osv. Men jeg har lavet en hurtig inspirationsliste med blomster, som er lette at dyrke, egner sig godt til en blomsterhave uanset størrelsen, og som jeg syntes giver flotte, farverige buketter:

Kornblomst, morgenfrue, sommerasters, mølleblomst, katost, nellike, solsikke, ærteblomst, frøkenhat, jomfru i det grønne, sommerrudbeckia, amarant, fløjlsblomst, kæmpeevighedsblomst, skabiose, ridderspore, ungkarleknap og vinget hindebæger.

Der er selvfølgelig mange andre blomster, der er spændende og flotte. Og jeg kan bare opfordre til at gå på opdagelse i, og teste, andre arter end dem på listen ovenfor. Det er også en skøn og værdisat værtindegave, da det er utroligt dejligt at give blomster væk som man selv har dyrket, høstet og bundet til en smuk buket.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}