{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Havens bede

Gør haven spændende med haverum

 
Gør haven spændende med haverum - Plantorama
Artiklen er skrevet af gæsteblogger Maria, der beskriver sig selv som en entusiastisk haveamatør. Til dagligt deler hun ud af sin haveerfaring og giver inspiration videre til hendes mange følgere på Livsnyderhaven.

Gør haven spændende med haverum - Plantorama

Skab nye muligheder med haverum

Jeg husker tydeligt første gang jeg delte min have op i mindre haverum. Det var angstfuldt. For hvor skulle jeg starte og ikke mindst slutte? Det virkede dengang utrolig uoverskueligt. Heldigvis er jeg kommet efter det, og i dag elsker jeg at indrette haverum. Det er også 20 år siden, og man bliver jo meget bedre, når man øver sig.

Jeg fandt hurtigt ud af, at haverum gør en forskel i haven. Det er jo haverum, som giver haven struktur. Prøv at forestille dig, at du kom ind i et stort hus uden rum? Altså kun et stort rum. Det ville være mærkeligt, ik? Jeg har det på samme måde med haven.

Der skal helst være små haverum og ikke kun en stor græsplæne. Hvis du altså spørger mig. Men det skal give mening, når man laver rum i haven. Det er ofte det, som kan være svært, for mange af os har i virkeligheden ikke spurgt os selv, hvad vi skal bruge haven til? For hvad kan man egentlig bruge et haverum til?

Læs også: 7 planter der trives i skyggebedet

 

Et haverum kan eksempelvis være

  • En køkkenhave - her kan der dyrkes mad i højbede
  • En terrasse - her kan familie og venner samles over dejlig mad
  • Et potteværksted - her kan det være dejligt at potte planter om og opbevare sine overskydende potter
  • En hønsegård - her kan hentes æg i hønsehuset
  • Et børnerum - hvor børnene kan have et legehus, sandkasse eller trampolin
  • Et område med en havedam, evt. med vand der risler
  • Et arbejdsrum - her kunne der stå et arbejdsbord, en kompost beholder, trillebør, vandopsamling o. lign
  • Et grønt område med græsplæne - her kan spilles bold
  • Et drivhus - her kan dyrkes tomater, agurker og salat
Gør haven spændende med haverum - Plantorama
Gør haven spændende med haverum - Plantorama

Et vigtigt spørgsmål inden man starter projektet

Det er rigtig godt at stille sig selv et vigtig spørgsmål - hvor meget tid vil jeg bruge på min have? Hvis man er usikker på det spørgsmål, så vil jeg anbefale, man kun går i gang med at lave et par haverum. Faktisk vil jeg anbefale, man kun går i gang med at lave ét haverum.

Jeg ved, det er svært at lade resten af haven være, når nu havedrømmene står i kø. Men det er bedst. Tro mig! Det er langt bedre at mestre lidt end at kaste sig over et kæmpe projekt, som man ikke kan overskue. For helt ærligt, når man har en have, kræver det hårdt arbejde.

 

Hvordan kommer jeg i gang?

Lav en liste over de haverum, du og din familie gerne vil have i jeres have. Sortér dem ud fra, hvilke haverum der er vigtigst for jer lige nu. Der er ikke en rigtig eller forkert måde at kaste sig over opgaven. Husk på det, når du går i gang.

Jeg har altid selv brugt en vandslange som snor til at ligge på jorden, når jeg har lavet opdeling af haverummene. Det er nemt, når man alligevel har den ved hånden, og det virker for mig! Andre kan lide at lave en arbejdsskitse på computeren - så mærk efter, hvilken arbejdsform du har det bedst med.

Prøv at overveje hvilket haverum, du gerne vil have tæt på din bolig. Det er en god ide at starte med lige netop dette rum, så du får glæde af haverummet, når du kikker ud ad dine vinduer. Hvis det bliver en succes, så får du nemlig lyst til at gå videre med de andre haverum.

Gør haven spændende med haverum - Plantorama

Sådan opdeler du dine haverum

Du kan nemt gøre det selv, det behøves faktisk ikke at være raketvidenskab! Man skaber rum ved at lave vægge i haven. Det vil sige, det kan nemt gøres ved at opsætte et hegn, bygge en lille mur, plante en hæk eller lave en væg af planter.

Prøv at slippe dit indre legebarn løs - man skal jo øve sig for at blive bedre. Sådan er det også med haven. En måde man også kan lave haverum på, kan være ved at ligge forskellige belægninger i haven. Et rum kan fx have flisebelægning, et andet slotsgrus osv.

Jeg har altid nydt processen med opbygning af haverum. Jeg har altid haft brug for at tænke store tanker og haft store armbevægelser. Det passer nemlig bedst til mit temperament. Jeg tror på, at det er vigtigt at finde ud af hvilket "havetemperament”, man har, og bagefter dyrke det.

Jeg vil nemlig aldrig fået succes med at sidde på kontoret og indrette min have. Jeg skal stå ude i haven og opfinde haverum. Det er her, jeg mærker min have.

Det kommer der engang imellem noget sjovt ud af, som dengang jeg opfandt min “børnehave" i haven. Det var et rum i haven, som var omkranset af bøgehække og hegn. Der lå kun gamle sten og overskydende stenmel fra havens gange. Med andre ord lignede det en byggeplads.

Jeg vidste ikke, hvad dette rum skulle bruges til, indtil jeg fik lyst til at lave mine egne stauder og sommerblomster. Jeg fandt ud af, jeg manglede et rum, hvor planterne kunne stå og vokse sig store og ikke mindst stærke.

I dag er det et rum med arbejdsborde, hvor der om foråret står små nye planter i fine aluminiumsbakker. Det opstod faktisk ved en tilfældighed, og det er i dag et dejligt område, hvor planterne kan gøre ophold, inden de skal gives væk eller graves i jorden i min have.

Man ved aldrig, hvad der venter om hjørnet i en have med mange haverum. Det er faktisk det, som gør det lidt magisk!

Læs også: Skab sommerstemning på terrassen med blomster

Læs flere tips & tricks