{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Havens bede

Sådan tiltrækker du flere insekter til haven

24. maj 2024
Sådan tiltrækker du flere insekter til haven - Plantorama

Insekter hjælper med bestøvning

Insekter er vigtige i vores haver, fordi de bestøver havens blomster, de fungerer som føde for andre dyr, eksempelvis fugle og pindsvin, og så fremmer de biodiversiteten. Insekter er simpelthen en nødvendighed i haven.

Det betyder midlertidig ikke, at de absolut skal summe rundt på dit yndlingssted i haven. Du kan nemlig placere et insekthotel bagerst i haven, så du både får gavn af insekterne samt fred og ro omkring havebordet.

Her finder du vores udvalg af insekthoteller

Sådan tiltrækker du flere insekter til haven - Plantorama

Et insekthotel inviterer insekterne til haven

Ligesom vi opsætter fuglehuse til havens fugle, kan vi også opsætte ’huse’ til insekterne, så de kan opholde sig og overvintre i haven. Her er et insekthotel helt perfekt.

Et insekthotel er et kunstigt skabt habitat, som giver insekterne et sted at bo, overvintre, formere sig og søge skjul. Flere forskellige insekter drager nytte af hotellet, blandt andet bier og sommerfugle, som gerne søger læ i kraftig blæst samt regn- og frostvejr.

Det er optimalt, hvis insekthotellet er indrettet på en sådan måde, at det tilgodeser forskellige typer af insekter. Mange insekter har nemlig svært ved at finde egnede steder, hvor de kan opholde sig.

Vores insekthotel er indrettet med forskellige rum, således at flere forskellige typer af insekter kan anvende dem. Det er indrettet med en lejlighed i midten, som yder beskyttelse og beboelse til guldøjer, mariehøns og ørentvister. I lejligheden kan du med fordel placere fine strå bagerst, så insekterne også kan overvintre derinde.

Toppen af insekthotellet er indrettet med hule stænger og huller i forskellige størrelser, som havens bier er vilde med. Bierne er særlige vigtige insekter i haven, fordi de hjælper med at bestøve træer, buske og blomster.

Bierne bruger også insekthotellet til at lægge æg i. Mange vilde bier forsejler deres huller med ler eller muldjord, så der er klart en fordel at have ler, muld, sand og vand i nærheden af hotellet. Også træstykkerne i bunden af insekthotellet er gode til at tiltrække forskellige insekter.

 

Placering af insekthotel

Som nævnt, behøver du ikke placere insekthotellet lige der, hvor du opholder dig mest i haven. Selvom insekterne er nyttige, kan de hurtigt blive trælse at have flyvende om hovedet, når du prøver at slappe af eller lave havearbejde.

Derfor anbefaler vi, at du placerer insekthotellet bagerst i haven på et solrigt sted, der er beskyttet mod direkte blæst og regn. Hotellet må dog gerne blive vådt, da fugten også er vigtig for insekternes trivsel.

Insekthotellet skal hænge 1,5 – 2 meter over jorden, så indgangene nemt kan ses af insekterne. Vi anbefaler ikke, at du placerer insekthotellet i nærheden af huset, terrassen og lignende steder.

Sådan tiltrækker du flere insekter til haven - Plantorama

Du får også flere insekter, hvis du:

  • Undgår at anvende sprøjtemidler i haven
  • Sørger for, at haven er fuld af nektarrige blomster hele sæsonen
  • Planter hæk og andet buskads tæt, så insekterne kan overvintre
  • Skaber gemmesteder med bunddækkeplanter, visne blade eller store sten
  • Husker at stille vand ud til insekterne

Læs også: Sådan tiltrækker du sommerfugle i haven