Havens stil

Den vilde have

Om den vilde have

At betegne en have som ”vild” betyder faktisk ikke, at haven får lov til at gro vildt. Det vil kun resultere i kaos og uanede mængder ukrudt.

En vild have kræver lige så stor omtanke og planlægning som andre haver. Når først den vilde have er etableret, kræver den imidlertid kun et minimum af vedligeholdelse.

Den vilde have indeholder typisk planter, der naturligt forekommer på stedet, og som får lov til at opføre sig naturligt.

Planterne behøver dog ikke være naturligt forekommende i området, men de skal kunne klare sig under de vilkår, som området tilbyder - uden hjælp fra gødningsprodukter og ukrudtsbekæmpelse.

En vild have er altså ikke uovervejet, tilfældigt sammensat have, men en have der søger at genskabe det naturlige, omend i en lidt kontrolleret udgave. Det er for eksempel af og til nødvendigt at fjerne de planter, som ellers vil komme til at dominere det hele, samt at beskære, så der kan komme lys igennem den tætte vegetation.

En vild have er altså ikke en vedligeholdelsesfri have, men en have hvor du samarbejder med naturen frem for at modvirke den.

 

Fordele ved en vild have

Der kan være flere årsager til, at du gerne vil have en vild have. Det kan eksempelvis være fordi, du gerne vil være helt tæt på den rå natur eller fordi du gerne vil have en have, der kræver et minimum af pasning.

Det kan også være fordi, du gerne vil skabe et fristed for sommerfugle, bier, hvepse, humlebier, svirrefluer, pindsvin, egern og fugle - og andre nyttedyr, som ellers kan have svært ved at finde et godt levested i moderne haver.

Vil du gerne tiltrække nytteinsekter, kan du plante nektar- og pollenrige planter, såsom asters, lavendel, lungeurt, purpursolhat, sommerfuglebusk, tagetes, timian, tidsel, viol og æbletræer.

Vil du gerne tiltrække fugle, skal du sørge for, at haven indeholder rigeligt med bærbærende buske og træer og frøbærende planter. Det er også vigtigt at indrette haven med tætforgrenede, gerne tornede, buske og træer, hvor fuglene kan søge tilflugt.

Kendetegn ved den vilde have

Den vilde have rummer vand, som vand også forekommeri naturen i form af vandhuller eller vandsamlinger i huller og fordybninger. Den vilde have kan enten indeholde vand ved en selvskabt havedam eller små fuglebade rundt omkring i haven. Se vores udvalg af tilbehør til vildtfugle.

Tæt beplantning er et kendetegn for den vilde have. For at undgå at ukrudtet får overhånd, er det nødvendigt at sætte planterne tæt sammen, så de slutter helt tæt om jorden. Som i naturen ses der heller ikke store stykker bar jord i den vilde have.

Den vilde have indeholder både planter, der står solitært og i grupper – som de også ville stå i naturen. Nogle planter er typiske solitærplanter, mens andre breder sig aggressivt til større områder, og dette skal genskabes i den vilde have. Læs mere om vilde roser.

 

Planlægning af den vilde have

Når du vil anlægge en vild have, skal du først og fremmest gøre dig klar, hvilke planter der vil være naturligt forekommende på den jordtype, du har i haven. Der er stor forskel på hvilke planter, der er naturligt forekommende på henholdsvis sur, leret og sandet jord. Få tips om stauder.

For at få inspiration og lære de naturligt forekommende planter at kende kan du gå en tur i den omliggende natur. Det er nemlig denne vegetation, som du skal genskabe hjemme i den vilde have.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Læs flere tips & tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}