Havens stil

Inspiration til temahaver

21. oktober 2022
Plantorama | Få inspiration til temahaven

Have til pryd eller nytte

Overordnet set kan man dele haver op i prydhaver og nyttehaver. En prydhave er en have, som skal beundres og duftes til. Prydhaven indeholder farvestrålende, blomstrende planter og udgør et rum til afslapning og hygge.

En nyttehave derimod er en have med et praktisk formål. Nyttehaven kan også være et dejligt sted at opholde sig, men den skal først og fremmest kunne gro spiselige bær og planter, som frugt, grøntsager, krydderurter. Kort sagt skal prydhaven give noget til øjnene, mens nyttehaven skal give noget til maven.

 

Prydhaver er mest udbredt

De fleste danske haver indeholder elementer fra både prydhaven og nyttehaven. Som regel vil pryddelen være større end nyttedelen, da vi køber langt størstedelen af vores frugt og grønt i supermarkederne.

I gamle dage var det omvendt. Her var de selvforsynende afhængige af deres nyttehave, mens det kun var de rige, som havde ressourcer til også at holde prydhaver. I dag er vi ikke afhængige af at dyrke vores jord, og derfor bliver vores haver ofte brugt til at skabe oaser med farvestrålende, velduftende blomstrende planter.

Mens der er forskrifter for, hvordan du bedst indretter en nyttehave i forhold til bestøvning eksempelvis, er der større spillerum til kreativitet, når det kommer til prydhaven. Prydplanter har selvfølgelig også krav til placering og pasning, men du vælger selv, hvilke planter du vil sammensætte og hvordan.

 

Temahaver

Når du bestemmer dig for en bestemt stilart for haven, tales der ofte om at anlægge en såkaldt ”temahave”. Der findes et væld af overordnede temaer, du kan vælge, når du vil indrette din have. Nogle haveentusiaster kører en meget gennemført stil, mens de fleste haveejere udvælger elementer fra de forskellige temaer. De tre overordnede havetemaer er:

  • Den vilde have: en have, som rummer naturligt forekommende planter, der får lov til at brede sig som i naturen.
  • Den romantiske have: en have, som rummer mange frodige, velduftende blomstrende planter arrangeret i bløde, organiske former.
  • Den minimalistiske have: en have, som har et meget enkelt og let udtryk med mange ”døde” materialer (sten, beton og træ eksempelvis) og kun få planter.

 

Gode råd til haveindretning

Der findes et væld af muligheder, når du skal indrette din have. Det er nemt at forelske sig i alverdens planter og sætte dem sammen på må og få, men en have fremstår flottest, hvis der er en vis sammenhæng og hvis den er velplejet.

For at sikre sammenhæng skal du først og fremmest overveje, hvad der vil passe godt til husets stil og havens størrelse. Formklippede stedsegrønne planter vil eksempelvis passe godt til en moderne villahave, mens store rosenbede vil klæde det nedlagte landbrug med store havearealer.

Sammenhæng skaber du også ved at vælge planter i de samme nuancer. I bohemehaver ses der masser af farver, der er blandet sammen, så øjet altid møder noget kontrastrigt. Det kan virke forfriskende, men de fleste foretrækker at se på harmoniske farver, der komplimenterer hinanden.

For at sikre at haven er velplejet, skal du overveje, hvor meget tid du har lyst til at bruge på vedligeholdelse af haven. Det er ikke nogen god idé at anlægge et stort staudebed, hvis du ikke gider bruge tid på at fjerne ukrudt i bedet. Så ville det være mere hensigtsmæssigt at gå efter en enkel stil og lægge stykket ud til plæne.

Udover at sikre at du får anlagt en sammenhængende have, som du har mulighed for at holde velplejet, skal du naturligvis også overveje, hvordan vind-, lys- og jordforholdene er i haven. Er jorden meget sandet, vil det blive svært at få roser til at trives der, med mindre du laver en jordudskiftning.

Er grunden omgivet af høje træer, vil haven højst sandsynligt være meget skyggefuld, og det sætter også sine begrænsninger for hvilke planter, der vil kunne trives. Disse faktorer er også vigtige at overveje, når du anlægger have.

Sidst men ikke mindst skal du selvfølgelig glemme alt om forholdsregler og forbehold og indrette efter din smag og livsstil. Haven er dit fristed og det er først og fremmest vigtigt, at du føler dig tilpas, når du opholder dig der.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

snow banner
Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}