Havekrukker
Sådan vander du haven om sommeren
27. februar 2024Hold liv i planterne
Planter har brug for væske, uanset hvornår på året du planter. Men specielt om sommeren skal du være opmærksom med vandingen, da vi ikke ser meget til regn. Det er derfor vigtigt, at du husker planterne - specielt de nyplantede - hvis det helt gode sommervejr melder sin ankomst.
Det første års tid skal du sørge for, at dine nyplantede planter har rigeligt med vand. En god tommelfingerregel er, at du fra april – oktober vander 1-2 om ugen. Falder der meget regn, reducerer du vandingen, og falder der modsat slet ingen regn, øger du.
Det er bedst at vande rigeligt færre gange end at sjatvande ofte. Det er desuden en god idé at vande morgen og aften, så vandet ikke fordamper for hurtigt.
Vanding af krukker
Planter i krukker tørrer hurtigere ud, så det kan være nødvendigt at tjekke til dem dagligt. Er vejret tørt over en længere periode uden regn, skal krukkerne vandes godt igennem dagligt.
Hvis vejrudsigten lover sol, og du ikke har mulighed for at vande hver dag, kan du flytte dine krukker ind i skyggen, hvor vandet vil fordampe langsommere.
Når det kommer til krukker, kan du vande med en almindelig haveslange, vandkande eller selvvandingskrukker, hvis det skal være ekstra nemt. De forsyner løbende dine planter med den mængde vand, de skal bruge. Det er også muligt at tilslutte et vandingssystem, hvor du helt slipper for at vande krukkerne.
Vanding af hækken
En nyplantet hæk skal vandes rigeligt, faktisk omkring 20 liter vand pr. meter hæk. Den bedste metode at gøre det på er med en siveslange, hvor du vander hækken i 2-3 timer, 3 gange om ugen. Siveslangen vander effektivt, men gør samtidig, at du sparer på vandet.
Vanding af buske
Buske skal gerne vandes 1-2 gange om ugen. Det varierer alt efter, hvor store de er og hvor mange, du har stående sammen.
Du kan gøre vandingen nemmere for dig selv med en drypvander eller en siveslange, hvis du skal dække et større areal. Har du enkeltstående buske, kan du fint nøjes med kander.
Dækker du jorden med et lag jordforbedring eller dækbark, kan du nemmere holde på fugten, og samtidig holder du ukrudtet nede.
Vanding af træer
Nyplantede træer skal vandes jævnligt, så de får mulighed for at etablere et sundt rodnet. Et nyplantet træ kan faktisk sluge op til 10 liter vand om dagen. Du kan give dig selv en hjælpende hånd med en vandingspose, som sættes omkring frugttræets rodnet inden udplantning.
Vandingsposen sørger for at frigive vand løbende gennem små huller, så træet bliver vandet mest effektivt. Du skal blot sørge for at genfylde posen.
Vanding af køkkenhaven
Mange spiselige planter og bærbuske kræver en del vand efter udplantning, så det er også en god idé at holde lidt øje med køkkenhaven hen over sommeren.
Har du en stor køkkenhave, kan du gøre vandingen lidt nemmere med en siveslange eller en vippevander. Har du køkkenhaven i højbede eller på et mindre areal, kan du også klare dig med en vandkande.
Vanding i drivhuset
I drivhuset er det en fordel at benytte sig af automatisk vanding, fx kapillærkasser. De kan sørge for vand til dine drivhusplanter i 1 – 2 uger alt efter, hvor tørstige dine planter er.
Kapillærkasser består af en flamingokasse med rør, som du skal fylde med gødningsvand (vand + flydende drivhusgødning). Ovenpå kassen placerer du en plantesæk, hvor du skærer hul til rørene, så planterne kan suge vandet. Vandet bliver afgivet til planterne efterhånden, som de har brug for det.
Vanding af græsplæne
Hvis græsplænen skal holdes flot og grøn hen over sommeren, er det nødvendigt at vande. Her kan du med fordel anvende en vippevander, som du flytter rundt på plænen. Er dit græs nysået, er det vigtigt, du vander grundigt.
Der er dog ingen fare ved at lade græsset tørre ud og blive gult. Det er nemlig hårdført og skal nok komme sig, når regnen vender retur.