×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Havekrukker

Smukke og hårdføre planter til efterårets havekrukker

Plantorama | Hårdføre planter til efterårskrukken

Efterårskrukker giver liv og farve i haven

Efterhånden som sommeren går på hæld, og efterår bliver til vinter, afblomstrer de fleste af havens planter. Det sene efterår og vinter kan derfor nemt blive en farveløs og kedelig tid uden megen liv i haven. Der findes imidlertid en lang række hårdføre og nøjsomme planter, som kan udplantes i krukker og give liv og farve til helt ud på foråret.

 

Hvordan sammensætter jeg efterårskrukken?

Der er flere forskellige måder at sammensætte efterårskrukker på. Du kan vælge at plante krukkerne til med hver deres plante - dette er imidlertid mest brugt i sommerkrukker.

I efterårskrukkerne er det i stigende grad blevet almindeligt at sammenplante flere forskellige planter, eksempelvis planter i forskellige højde og farver, som kan danne en fin kontrast til hinanden.

Du kan også vælge at plante planter i samme højde og i samme farveskala sammen for en fin, komplimenterende effekt. Sammenplantninger er perfekte til den lille have, altanen eller ved fortrappen, hvor du gerne vil vise mangfoldighed på begrænset plads.

Velegnede planter til efterårskrukker

Hvordan udplanter jeg i efterårskrukken?

Det er selvsagt vigtigt at huske kun at plante ud i havekrukker der tåler frost. Desuden bør du kun plante ud i krukker, som har hul i bunden, således at overskydende vand kan løbe væk fra planternes rødder.

Inden udplantning er det en god idé at skifte jorden ud, hvis krukken også har været i brug til sommerblomster. Brug altid en god næringsrig pottejord til krukker. Krukken er et lukket miljø, hvor planternes rødder ikke har mulighed for at søge næring og væske. Krukkejorden skal derfor have et højt næringsindhold.

Husk desuden at lægge et tykt lag lecakugler, grankogler, potteskår eller sand i bunden af krukken som et ekstra lag dræn, sådan at planterne ikke står og sopper i vand. Som tommelfingeregel siges det, at en tredjedel af krukkens højde skal være et drænende lag.

Modsat når du planter ud på friland, kan du godt sætte planterne tæt sammen i krukken. Det forventes nemlig ikke, at planterne skal være i krukken i længere tid. Enten bliver planterne smidt ud efter afblomstring eller plantet ud i havens bede, når vinteren er forbi. Derfor behøver du ikke bekymre sig om at give planterne plads til at brede sig.

Vand afslutningsvist rigeligt efter udplantning.

 

Hvor tit skal jeg gøde og vande efterårskrukken?

Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at tilføre krukkeplanterne gødning om efteråret. Kun hvis du vil lade planterne overvintre og bruge dem igen året efter, kan det være nødvendigt at gøde.

Det er desuden heller ikke nødvendigt at vande særligt ofte – medmindre du skulle løbe ind i en meget tør periode, hvilket dog er meget usandsynligt i det danske efterår. Vand derfor kun krukkeplanterne sparsomt.

 

Hvor skal jeg placere efterårskrukken?

Alle planter, der sælges til udplantning i efterårets krukker, tåler let frost og mange er fuldt vinterhårdføre. De planter, der ikke er fuldt vinterhårdføre, kan godt overleve den danske vinter, hvis de får en beskyttet placering – og eventuelt ved at blive stillet indenfor i garagen eller kælderen (frostfri, men kølig placering), hvis frosten virkelig raser.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden