Blomsterløg
Sætning og pasning af blomsterløg
5. august 2024Tips til sætning og pasning af løgplanter og blomsterløg
- Kombiner forårs- og sommerblomstrende løg, så du har blomstrende planter gennem hele havesæsonen.
- Sæt blomsterløget eller –knolden i en porøs, veldrænet og næringsrig jord i en dybde svarende til tre gange løgets eller knoldens størrelse.
- Løgplanter i krukker skal have dræn i bunden, så løgene ikke rådner i ophobet vand, og de skal placeres i halvskygge.
- Efterårssæsonen er bedste plantetid, men løgene kan plantes helt frem til frosten sætter ind. Sommerblomstrende løg og knolde sættes mest optimalt om foråret, hvor frosten er væk.
- Planlæg om du ønsker blomstring gennem hele havesæsonen eller en mere intens blomstringsperiode. Sæt minimum 10-15 løg af samme art sammen for det flotteste resultat.
- Det mest optimale tidspunkt at flytte blomsterløg og –knolde er efter deres afblomstring. Du skal grave løget forsigtigt op og grave et nyt hul i samme dybde, som det stod i før.
- Blomsterløg og –knolde er nøjsomme og nemme at passe, men trives bedst i næringsrig jord. Det mest optimale er at tilføje kompost eller mild gødning omkring væksterne. I særligt tørre perioder kan det være en god idé at vande.
Se det aktuelle udvalg af blomsterløg- og knolde her.
De små uanselige vidundere
De små hvidbrune blomsterløg og blomsterknolde ser ikke ud af meget, men når de først kommer i jorden og får lov til at udvikle sig og komme i blomst, er det dog som at være vidne til et mirakel.
Den lille vækst forvandler sig til et sandt blomsterflor i de smukkeste farver. Blomsterløg og –knolde kræver desuden kun minimal pasning, og de har derfor altid været meget populære.
Hvad er forskellen på løg og knolde?
Ægte løgvækster, eksempelvis påskeliljer, tulipaner og liljer, består af en kort stængeldel, hvor der på oversiden sidder løgskæl, som er tykke, næringsfyldte blade. På undersiden findes birødderne.
Stængelknolde, eksempelvis krokus, tidløs og gladiolus, består af fast, modificeret stængelvæv og indeholder kimen til blomsterskud.
Rodknolde, eksempelvis begonier, alpevioler og anemoner, er dannet af fortykket stængelvæv. De har rodhalse, som fremkalder ny vækst på den øverste flade.
Forårsblomstrende og sommerblomstrende løg
Der findes både forårsblomstrende løg og knolde, som eksempelvis vintergækker, krokus, erantis, påskeliljer, hyacint, tulipaner og prydløg, og sommerblomstrende løg og knolde, hvoraf georginerne og gladiolus vel nok er de mest populære og udbredte.
De forårsblomstrende løg og knolde står i blomst helt fra januar til maj, hvor de sommerblomstrende løg og knolde tager over og blomstrer helt frem til, frosten kommer. Ved at kombinere forårs- og sommerblomstrende løg kan du altså have blomstrende løg- og knoldvækster gennem hele havesæsonen.
Se udvalget af sommerblomster her
Sætning af løgplanter og knolde
Der findes et væld af blomsterløg og -knolde, og derfor kan det være vanskeligt at give generel vejledning om, hvordan løgene og knoldene skal behandles. Derfor opfordrer vi til, at du læser vores pasningsvejledning til de specifikke arter.
Det gælder dog for de fleste blomsterløg og -knolde, at de skal sættes i en porøs, veldrænet og næringsrig jord i en plantedybde, der svarer til tre gange løgets eller knoldens størrelse. Blomsterløg skal desuden altid sættes med spidsen opad. Når løget er sat, dækkes plantehullet til, og naturen vil herefter gå sin gang.
De fleste blomsterløg kan sættes både i krukker og bede, mens blomsterknolde egner sig bedst til havens bede, da de ofte har en kraftig vækst. Sætter du blomsterløg i krukker, er det vigtigt, at krukken er frostsikker og har et hul i bunden, så løgene ikke lægger i vand og rådner.
Blomsterløg og –knolde foretrækker en placering i halvskygge. For meget skygge vil give en svag blomstring, mens for meget sol vil svide blomsterne. Derfor er det, som udgangspunkt, altid bedst at placere blomsterløg og –knolde, hvor de får en hvis mængde direkte sol i løbet af dagen og derefter skygge.
Læs også: Udplantning og pasning af georgine
Tidspunkt for sætning
For de fleste forårsblomstrende blomsterløg og -knolde gælder det, at efteråret er det bedste sættetidspunkt. Her er jorden endnu lun og derfor nem at arbejde med, og løgene og knoldene vil have en lang periode i jorden, hvor de kan forberede sig til blomstringen.
Det er bedst at sætte løgene i perioden fra september til oktober, men du kan faktisk gøre det helt indtil, at frosten sætter ind.
Er du i tidsnød, skal du prioritere at få de løg, der skal blomstre først, som eksempelvis vintergækker og krokus, i jorden. Derefter kan du sætte de løg i jorden, som blomstrer senere, som eksempelvis hyacint og tulipaner.
For de sommerblomstrende blomsterløg og –knolde, er foråret det bedste sættetidspunkt. Du kan sætte disse løg og knolde allerede, når frosten er overstået, og de skal senest sættes i maj måned. Ligesom de forårsblomstrende løg og knolde har de sommerblomstrende løg og knolde nemlig også brug for god tid til at forberede sig på blomstringen.
Planlægning og valg af blomsterløg
Når du planlægger, hvilke blomsterløg du vil sætte, kan du vælge enten at skabe et kort, men intens blomstringsperiode med mange blomsterløg fra den samme art, eller en blomstringsperiode, der varer fra forår til vinter med mange forskellige arter af blomsterløg og -knolde. Har du interesseret dig for blomsterløg i mange år, vil du nok endda have lykkedes med at kombinere de to.
Uanset om du vælger den ene eller den anden løsning eller en kombination, bør du altid sætte minimum 10-15 løg af samme art sammen. Det ser flottest ud at have løgene i små grupper, og det er desuden også nemmest for dig at overskue.
Læs også: Udplantning og pasning af krokus
Flytning af løg og knolde
Har du brug for at lave ændringer i din have, kan du godt flytte både blomsterløg og blomsterknolde. Nogle blomsterknolde, som georginer, skal graves op hvert efterår, inden frosten kommer, og næste forår har du mulighed for at vælge en ny placering til dem.
De fleste blomsterløg skal imidlertid blive i jorden hele året, og derfor er det en større udfordring at flytte dem. Det bedste tidspunkt at flytte blomsterløg på, er når de lige er afblomstret. Da har du nemlig styr på, hvad det er for en blomst og hvilken farve og størrelse, den har, og på den måde kan du nemt finde et nyt, passende hjem til den.
Når du skal flytte løget, graver du det forsigtigt op og graver et nyt hul til det i den samme dybde, som det stod i før. Det kan være en god idé at tilføre en anelse gødning til plantehullet, så løget har lidt næring at komme sig over flytningen med.
Se udvalget af haveredskaber, bla. også løgsættere her
Pasning af blomsterløg
Blomsterløg og knolde er generelt meget nøjsomme, og de kræver altså ikke den store opmærksomhed, hvad vanding og tilførsel af gødning angår. Derfor anbefales det ofte at bruge mange løg og knolde i ”den nemme have”, det vil sige en have, der ikke kræver megen pasning.
Som alle andre planter trives løg og knolde bedst i en næringsrig jord, og det kan derfor være en god idé at vende lidt kompost eller mild gødning i jorden omkring væksterne. Har du rigtigt mange forårsblomstrende løg i haven, eller har du sat løgene i græsplænen, kan det være nødvendigt at tilføre gødning.
Det bedste tidspunkt at tilføre gødning til blomsterløgene på er i oktober måned, hvor de lagrer næring og opbygger energi til næste års blomstring.
Som regel vil væksterne få væske nok fra oven, men i tørre perioder kan det være en god idé at vande. Det er i denne forbindelse vigtigt at understrege, at der er stor forskel på de enkelte arters behov, og derfor skal du altid undersøge artens specifikke behov.
Se vores video lynguide på hvordan du sætter blomsterløg i havekrukker