{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Blomsterløg

Gode råd og vejledning om liljer

26. november 2024
Få gode råd til pasning og plantning af krokus hos Plantorama

Gode råd til plantning og pasning af liljer i haven

  • Ved plantning af liljer skal placeres sammen med en lavere vegetation, så blomsterhovedet står i sol og bunden i skygge. Liljer tåler nemlig ikke udtørring.
  • Sørg for, at liljerne har en veldrænet og næringsrig kompostjord. Jorden skal optimalt være fugtig i vækstperioden og må ikke være våd i vinterperioden.
  • Plantning af liljer skal ske om foråret i en dybde på tre gange løgets størrelse. For at vandet kan løbe væk, skal du hælde en håndfuld sand og en håndfuld grus ovenpå løget.
  • Plantes flere liljeløg sammen, skal du holde en planteafstand på 20 centimeter.
  • Det er nødvendigt at vande liljer med jævne mellemrum og tilføre gødning hen over foråret og sommeren. Det er bedst at tilføre gødning i små doser over flere omgange.
  • Efter tre år kan liljeløg graves op og deles. Gentag delingen hvert 3. år, så løgene ikke ligger for tæt.
  • I vinterperioden bør du lægge et lag blade med granris over jorden, så frosten ikke når jorden og skader liljeløgene.
  • Vær opmærksom på den røde liljebladbille, som spiser liljens blade og blomster. Du bekæmper billen bedst ved at fjerne den med håndkraft.

Se det aktuelle udvalg af blomsterløg her

 

Den krævende plante, du gerne gør en ekstra indsats for

Nogen tror fejlagtigt, at liljer er meget krævende og umulige at holde i live. Det passer imidlertid ikke. Liljer kræver vanding og gødning i vækstperioden og lidt ekstra opmærksomhed ved strenge vintre. Derudover er der ingen krav til pasning af liljer, som ikke er værd at efterkomme. Liljens blomster er nemlig så smukke, at man gerne vil gå langt for at tilfredsstille planten.

 

Placering og plantning af liljer i haven 

Liljer er en lille smule vanskelige, når det kommer til deres placering. Det er nemlig sådan, at de gerne skal have blomsterhovedet i sol og bunden i skygge. For at imødekomme dette er det nødvendigt at plante liljer sammen med en lavere vegetation, der kan danne skygge for liljens bund. Alternativt skal du lægge et lag dækbark oven på jorden omkring liljeløgene. Grunden til at liljen gerne skal stå med bunden i skygge er, at liljen ikke tåler udtørring.

Nogle liljer betegnes undertiden som ”skyggekrævende”, men fordi solen sjældent er meget stærk her i Danmark, tåler disse liljer godt at blive placeret i fuld sol. Vi anbefaler, at du giver dine liljer en placering i fuld sol og alternativt, halvskygge.

Liljer kan både bruges i havens bede og krukker. Nogen foretrækker at have liljer i krukker, fordi det er nemt at stille krukken frostfrit om vinteren, mens andre foretrækker at lade liljerne brede sig i havens bede. Liljer trives fint begge steder, så hvordan du bruger liljeløgene er op til dig.

Se udvalget af havekrukker her

 

Liljer kræver veldrænet jord

Liljer trives bedst i en veldrænet og næringsrig kompostjord. I vækstperioden sætter liljer pris på, at jorden er fugtig, men det er meget vigtigt, at jorden ikke er våd om vinteren, da det vil bevirke, at liljeløget rådner. Derfor er det altså meget vigtigt, at jorden er veldrænet, så vandet let kan løbe fra liljens løgrødder.

Se udvalget af jord her

 

Sætning af liljeløg

Når du skal plante liljer, er det bedst at sætte liljeløg om foråret. Hvis du gerne vil fremskynde blomstringen, kan du forkultivere liljeløgene indenfor, inden du sætter dem udenfor. Du kan dog også godt sætte liljeløgene direkte ud på friland.

  • Grav et plantehul, der er tre gange så dybt som liljeløgets længde. Er løget 6 cm langt, skal hullet altså være 18 cm dybt.
  • Hæld en håndfuld sand og en håndfuld grus ned i bunden af plantehullet.
  • Placér liljeløget i bunden af plantehullet med spidsen op ad.
  • Hæld en håndfuld sand ovenpå løget. Sandet og gruset omkring løget vil sikre, at vandet let kan løbe væk.
  • Fyld plantehullet med jord og hæld lidt vand over.
  • Tryk jorden fast med hænderne.

Som andre blomsterløg gør liljer sig godt i grupper, men – modsat andre blomsterløg – kan liljer også godt stå alene, fordi planten bliver tilpas stor og danner så mange blomster, som den gør. Lægger du flere liljeløg sammen, skal du holde en planteafstand på 20 cm.

Der er naturligvis udsving afhængig af vejrsituationen samt liljeart og –sort, men generelt gælder det, at liljer blomstrer 12 uger efter, de er sat i jorden.

Læs også: Udplantning og pasning af tulipaner

 

Vanding og gødning af liljer i haven

Liljer har brug for væske og næring i vækstperioden, det vil sige forår og sommer, og derfor er det nødvendigt at vande jævnligt samt at tilføre gødning. Det er bedst at gøde liljer med organisk gødning, og det gælder desuden, at det er bedre at tilføre gødning ofte, men i små doser, fremfor at give liljerne et stort skud gødning én gang.

Se udvalget af gødning her

 

Deling af liljer

Den nemmeste måde at formere liljer på er ved at dele løgene. De første par år efter liljerne er kommet i jorden, bør du give dem fred til at vokse sig større, og efter 3 år kan du så grave løget og forsigtigt dele det. Vi anbefaler, at du gentager delingen hvert 3. år. Liljeløg kan nemlig ikke lide at ligge meget tæt, og derfor er det nødvendigt jævnligt at skille løgene fra hinanden.

 

Frostfølsomme liljer i haven 

Mange liljer kommer fra områder, hvor de godt kan opleve sne og frost, og derfor er det en skrøne, at liljer slet ikke kan overleve den danske vinter. Det kan de nemlig godt – hvis bare du sørger for at passe lidt ekstra på dem i vinterkulden. Med det mener vi, at du bør lægge et lag blade med granris over dér, hvor liljeløgene lægger. På den måde sikrer du, at frosten ikke når jorden og dermed kan du være helt sikker på, at liljeløgene ikke tager skade. Følger du disse anvisninger, kan du bruge løgene som stauder.

Har du dine liljeløg i krukker, anbefaler vi, at du stiller krukken ind i drivhuset eller et andet køligt og tørt sted, vinteren over.

 

Sygdomme og skadedyr hos liljer

Liljer er generelt sunde og modstandsdygtige overfor sygdomme, men der er ét skadedyr, som kan gøre livet surt for liljen (og liljeejeren): den røde liljebladbille. Denne bille spiser liljens blade og blomster og kan dermed gøre liljen ret sørgelig at kigge på. Det bedste, der er at gøre, er at fjerne liljebladbillen med håndkraft, hver gang man ser den.

Læs også: Udplantning og pasning af krokus