{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Blomsterløg

Udplantning og pasning af skilla

5. august 2024
Få gode råd til pasning og plantning af skilla hos Plantorama

Kort om udplantning og pasning af skilla

  • Skilla kan placeres stort set, hvor du ønsker, så længe jorden ikke er tør. Det tåler den nemlig ikke.
  • Planten kræver ikke særlig meget sol, men kan godt tåle at stå et solrigt sted. Den trives dog bedst i halvskygge.
  • Forårsblomstrende skilla skal i jorden i efteråret og efterårsblomstrende skilla skal i jorden om foråret. De sættes i en dybde tre gange dens længde. Sæt gerne skillaløg i grupper à 10.
  • Med tiden kan det blive nødvendigt at dele din skillaplante. Grav hele klumpen op og adskil forsigtigt løgene fra hinanden.
  • Blomsten stiller ingen krav til jordbunden eller næringsniveauet, så derfor er det ikke nødvendigt at tilføre planten vand eller gødning.
  • Skal du lave en buket med skilla, får du den til at holde længst ved at skære stilkene på skrå, udskifte vandet i vasen hver dag og lave et frisk snit i stilkene hver anden dag.

 

Nøjsom og smuk løgvækst

Skilla, Scilla, er en smuk løgvækst, som pryder i haven med sine fine klokkeblomster. Skilla er en slægt af løgvækster, som er kendetegnet ved deres smukke klokkeblomster, som fås i yndige hvide, rosa, blålige og violette nuancer.

Du kan se vores aktuelle udvalg af blomsterløg her

Der findes både forårsblomstrende og efterårsblomstrende skillaarter, og på den måde kan du give dig selv oplevelsen af de smukke klokkeblomster flere gange om året.

Skilla er en slægt af mindre løgplanter i hyacintfamilien. Der findes omkring 90 arter af skilla, og de har alle deres hængende, klokkeblomster til fælles. Skilla er naturligt udbredt i Europa, Asien og Afrika, og i Danmark findes også vilde skilla. Der findes mange haveskilla.

Skillaplanten består af en slank stængel, som er omgivet af to til flere linjeformede, grønne blade. Langs med eller for enden af stænglen sidder skillaens karakteristiske klokkeformede blomster. Nogle skillaarter har kun en enkelt endestillet blomst, mens andre skillaarter har mange blomster siddende langs med stænglen. Skillaarterne varierer i højde fra 10 til 30 cm og fås i violette, blålige, hvide og – om end sjældent – rosa nuancer.

 

Skilla, stjernehyacint eller klokkeblomst? 

Ordet ”skilla” kommer fra græsk, hvor det betyder ”strandløg”. Hvorfor løgvæksten har fået netop dette navn er faktisk uvist. Det er nemlig usandsynligt, at skilla oprindeligt har vokset ved strandene, da den ikke kan trives i meget tør jord. Skilla er ellers meget nøjsom, men lige præcis tør jord tåler den ikke.

På dansk bruges typisk det botaniske navn, bare staves med et dansk ”k” fremfor det latinske ”c”. Undertiden kaldes skilla også for ”stjernehyacint”, hvilket faktisk giver rigtig god mening. De klokkeformede blomster ligner nemlig små stjerner, hvis man ser dem nedefra, og skilla er jo en del af hyacintfamilien.

På trods af at navnet er meget rammende, har det dog ikke slået fuldt igennem. Mange mennesker kalder faktisk bare skilla for ”klokkeblomst”, selvom ”klokkeblomst” jo ret beset er en helt andet plante, nemlig sommerblomsten Campanula.

Se det aktuelle udvalg af sommerblomster her

 

Placering af skilla

Skilla stiller ikke nogen særlige krav til jordbunden, og modsat de fleste andre løgplanter kan den faktisk godt tåle at stå i en relativt fugtig jord. Har du en vanskelig plads i haven, hvor andre planter ikke kan trives, kan skilla højst sandsynligt klare sig fint der.

Det eneste du ikke må byde den er en meget tør jord. Det tåler planten nemlig ikke. Hvis den placeres i en jord, der bare er en anelse fugtig og næringsrig, vil den vise sin taknemmelighed ved at brede sig meget hurtigt.

Udover ikke at stille de store krav til jordbunden, stiller den heller ikke de store krav til lysforholdene. Skilla kræver ikke særlig meget sol, men kan også godt tåle en solrig placering. Det bedste resultat opnår du dog, hvis du placerer den i halvskygge.

Skilla kan bruges både i havens bede og i krukker. Vi anbefaler, at du bruger den i havens bede, hvor den kan få lov til at brede sig.

Se udvalget af havekrukker her

Få gode råd til pasning og plantning af skilla hos Plantorama

Sætning af skillaløg

Det kræver ikke den store haveerfaring at sætte skillaløg. Uanset om du har med forårsblomstrende skilla eller efterårsblomstrende skilla at gøre, er proceduren ganske enkel:

  • Grav et plantehul, der er tre gange så dybt som løgets længde.
  • Placér løget i bunden af plantehuller med spidsen op.
  • Fyld plantehullet med jord og giv eventuelt lidt vand.
  • Tryk jorden fast med hænderne.
  • De forårsblomstrende skilla skal i jorden om efteråret, fra september og frem til december, og de efterårsblomstrende skilla skal i jorden om foråret, fra marts til maj.

Bemærk at blomsten gør sig bedst i grupper. Du bør derfor altid sætte minimum 10 løg sammen og lade dem få ro til at brede sig over et par år.

 

Deling af skilla

Med tiden vil skilla, der får lov til at brede sig, komme til at stå så tæt, at de har svært ved at være der, og da vil det være en god idé at grave løgene op og dele dem. Du graver simpelthen bare hele klumpen af løg op og adskiller dem forsigtigt fra hinanden.

Det bedste tidspunkt at dele og omplante skillaløg er om efteråret, når jorden er lun og fugtig. De forårsblomstrende skilla afblomstrer senest i juni, og derfor er det en god idé at markere, hvor de står, så du kan finde dem igen om efteråret.

Se udvalget af jord her

 

Gødning og vanding af skilla

Skilla er, som nævnt, en meget nøjsom løgvækst. Den stiller ingen særlige krav til jordbunden og næringsniveauet, og derfor behøver du altså heller ikke tilføre planten hverken vand eller gødning. Blomsten kan sagtens finde den væske og næring, som den har brug for, i naturens reserver. Til spørgsmålet om de kræver gødning og vanding er svaret altså: nej.

Se udvalget af gødning her

 

Skilla tåler frost og sne

Udover at være meget nøjsom udmærker skilla sig også ved at være hårdfør. De små løg kan sagtens klare den danske vinters frost og sne, og du behøver derfor ikke give dem særlig opmærksomhed om vinteren.

 

Buketter af skilla

Udover at de er fantastiske smukke i havens bede og krukker, gør de sig også utroligt godt i buketter indenfor. Skilla holder sig nemlig flotte længe efter afskæring. Særligt de høje russiske skilla egner sig godt til buketter, netop på grund af den lange stængel.

Vil du gerne holde din skillabuket frisk så længe som muligt, har vi tre gode råd til dig: lav et skråt snit, når du skærer stilken af, skift vandet i vasen ud hver dag og lav et frisk snit i stilkene hver anden dag. På den måde vil din skillabuket kunne holde sig i godt 10 dage efter afskæring.

Læs også: Udplantning og pasning af liljer