{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Blomsterløg

Tulipanernes karakteristika

2. oktober 2023
Plantorama | Tulipanernes karakteristika

Triumph-tulipan og Darwin hybrid-tulipan

Triumph-tulipaner (staves undertiden også som det danske ”triumf”) og Darwin hybrid-tulipaner, eller slet og ret Darwin hybrider, som de også kaldes, er de meste dyrkede tulipaner herhjemme i Danmark. De to arter har klassiske, enkle blomster og er med deres typiske højde på 40-50 cm langstilkede. Sammen med deres gode holdbarhed, gør de lange stilke triumph- og Darwin hybrid-tulipanerne meget velegnede til afskæring til buketter.

Du kan se vores aktuelle udvalg af blomsterløg her

 

Viridiflora-tulipan

Viridiflora-tulipaner har, ligesom triumph-tulipanerne og Darwin hybrid-tulipanerne, også enkle blomster, men hvor de to andre typisk er ensfarvede eller fremstår med nuanceforskelle, der bryder farven, har viridiflora-tulipanerne tydelige, grønne striber på kronbladene. De grønne striber adskiller denne tulipanart tydeligt fra andre tulipaner. Viridiflora-tulipanerne bliver typisk omkring 40 cm høje.

 

Enkelt-tulipan

Enkelt-tulipaner har også, som navnet antyder, klassiske og enkle blomster. Der findes både tidligt blomstrende, (kaldet ”enkelt tidlig”) og sent blomstrende (kaldet ”enkelt sen”) enkelt-tulipaner, men ligesom andre tulipaner blomstrer de typisk i perioden april-maj.

 

Pæontulipan

Ligesom der tales om tidligt og sent blomstrende enkelt-tulipaner, findes der også tidligt og sent blomstrende dobbelt-tulipaner. Som man måske kan gætte ud fra navnet, har disse tulipaner dobbelt så mange blade som andre tulipaner. De er altså meget tætfyldte og kan nemt forveksles med pæoner. Pæontulipaner bliver omkring 40 cm høje og egner sig på grund af de store, fyldte blomster godt til den romantiske have.

 

Frynset tulipan

Ligesom pæontulipanen har frynset tulipan også helt særligt smukke blomster. Som navnet antyder, har blomsterne flotte, småfrynsede kanter, som adskiller dem tydeligt fra andre tulipaner. En frynset tulipan bliver typisk 50 cm høj.

 

Papegøje-tulipan

Papegøje-tulipaner har, ligesom frynset tulipan, ikke glatte blade, men hvor frynset tulipan kun har frynser yderst på blomsterbladene, er hele bladet krøllet, nærmest fjeragtigt, på papegøje-tulipanen. De fjeragtige blomsterblade og bladenes eksotiske prikker og striber har givet anledning til populærnavnet papegøje-tulipan. En papegøje-tulipan bliver typisk 40 cm høj.

 

Liljeblomstrende tulipan

De liljeblomstrende tulipaner har ligesom pæontulipan, frynset tulipan og papegøje-tulipan også helt særlige blomster, der adskiller den fra de klassiske, enkle tulipaner. Som populærnavnet antyder, har denne tulipan spidse, liljeagtige kronblade, som bøjer udad. Liljeblomstrende tulipaner bliver typisk 50 cm høje og fremstår meget elegante med deres tilspidsede blomster.

 

Botanisk tulipan

Fosteriana-tulipaner, greigii-tulipaner og kaufmanniana-tulipaner grupperes ofte sammen under betegnelsen botaniske tulipaner. De tre arter har alle det tilfælles, at de minder meget om de vilde tulipaner: de er alle lave, har enkle blomster, er meget hårdføre og har typisk striber på bladene.

Udover disse tre arter af botaniske tulipaner findes der en række andre tulipanarter, som også minder om de vilde tulipaner. Der er få sorter af disse arter, og derfor falder de allesammen ind under fællesbetegnelsen botaniske tulipaner.