Gavekort
Luk

Køb nu

iDu er igang med at fjerne dit centervalg. Ved denne handling slettes indholdet i din kurv.

{{ userSelectedStore.name }}

{{ userSelectedStore.address }}
{{ userSelectedStore.zipCode }} {{ userSelectedStore.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

{{ store.name }}

{{ store.address }}
{{ store.zipCode }} {{ store.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

Blomsterløg

Udplantning og pasning af perlehyacint

10. maj 2023
Udplantning og pasning af perlehyacint - Plantorama

Perlehyacint i haven

Perlehyacinter, Muscari, har fået deres danske betegnelse efter blomsternes form, der leder tankerne hen på perler eller små druer. Derfor kaldes planten også druehyacint. Det latinske navn hentyder til nogle af arternes særlige duft af moskus, der på latin hedder muscus.

Der findes utroligt mange arter af perlehyacint, som stammer fra Middelhavsområderne. Stort set alle perlehyacinter blomstrer i foråret med klaser af drueformede blomster på bladløse stilke. De er kendt for deres stærke blå farve verden over, men de findes også i hvide, lilla, rosa og lyseblå nuancer. Du kan se vores aktuelle udvalg af blomsterløg her

Fælles for alle perlehyacinter er, at de gør sig godt i havens krukker og bede, under større træer og buske eller i græsplænen, og så er de hårdføre, nøjsomme samt nemme at dyrke.

De fine planter spirer allerede frem sidst på efteråret, og kan stå grønne hen over en hel vinter, hvis vejret er mildt. Det vigtigste i forhold til perlehyacinterne er, at de sættes på det rette tidspunkt af året.

 

Sorter af perlehyacint

  • Almindelig perlehyacint, Muscari botryoides, har tætsiddende og runde blomster, der blomstrer i marts-april. Blomsterne er typisk himmelblå med hvid kant, men findes også i en hvid og rosa variant.
  • Bredbladet perlehyacint, Muscari latifolium, har mørkeblå blomster for neden med en lyseblå top, der blomstrer i maj.
  • Armensk perlehyacint, Muscari armeniacum, er karakteristeret ved sin klare koboltblå farve med hvid kant og er nok den mest populære sort af perlehyacint. Planten blomstrer i april. Af populære sorter kan nævnes ’Siberian Tiger’ og ’Big Smile’.
  • Persisk perlehyacint, Muscari aucheri, har stærkt duftende blomster, der er tofarvede. De øverste blomster er lyseblå eller hvide, og de nederste er mørkeblå med hvide striber. Den blomstrer i april. Af populære sorter kan nævnes ’White Magic’.
  • Duskhyacint, Muscari comosum, har violetblå blomster, der blomstrer i maj-juni, og fjerlignende blomsterstande. Af populære sorter kan nævnes 'Monstrosum' og 'Plumosum'.
Udplantning og pasning af perlehyacint - Plantorama

Udplantning af perlehyacint

Uanset om du planter perlehyacinter eller sætter dem som løg, skal du vælge en placering, hvor de trives. Heldigvis er pelehyacinter nemme at dyrke; plant dem ud i en almindelig havejord på en solrig placering. Du skal blot være opmærksom på, at jorden ikke er for våd.

Læs også: 5 gøremål i haven i april

 

Sådan sætter du perlehyacintløg

Uanset om du sætter perlehyacintløg direkte ud i jorden eller i en havekrukke, kan du følge nedenstående trin-for-trin guide til sætning af perlehyacinter. Løgene skal sættes i efteråret omkring august-september måned.

Når først løgene er plantet, er det kun at længe sig tilbage og vente på, at de spirer i løbet af vinteren og danner sine smukke blomster i det tidlige forår. Sådan gør du:

  • Grav et plantehul til hvert løg, som er 3x løgets længde. Det er ca. 10 cm dybt for perlehyacintløg. Husk en planteafstand mellem løgene på ca. 10 cm.
  • Placér løget i bunden af hullet med spidsen op.
  • Fyld plantehullet op med jord, og vand efterfølgende.
  • Fyld eventuelt mere jord på, når vandet er trukket ned i jorden, hvis det er nødvendigt.
  • Tryk jorden fast med hænderne.
Udplantning og pasning af perlehyacint - Plantorama

Pasning af perlehyacinter

Selvom perlehyacinter trives fint i en almindelig havejord, er det en fordel at tilføre jorden lidt blomstergødning i slutningen af blomstringsperioden. Så vil dine perlehyacinter nemlig vokse bedre og blomstringen bliver rigere.

I vækstperioden skal perlehyacint vandes med jævne mellemrum indtil, at blomsterne er gule og visne. Herefter kan du nippe blomsterstandene af, så planten bruger energi på at danne sideløg eller vokse sig større. Du kan også lade de visne blomster sidde, så planten producerer frø og formerer sig.

 

Perlehyacinter indendørs

Perlehyacinter kan også pynte indendørs, så længe de placeres forholdsvist køligt, så blomstringen varer så længe som muligt. Når perlehyacinterne er afblomstrede, kan du plante dem ud i haven, så de bringer glæde igen til næste forår. Her skal du blot følge ovenstående vejledning for udplantning.

Læs også: Byd foråret indenfor med pottede blomsterløg

 

Perlehyacinten skal klippes ned

Mange haveejere er faktisk ikke klar over, at perlehyacinter gerne skal klippes ned. Når alle blade er blevet gule og tørre, skal stilkene klippes ned til ca. 2-3 cm over jorden. Hvis du ønsker at få flere perlehyacinter i haven, skal du høste frøene, inden du klipper dem ned.

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}