Blomsterløg
Udplantning og pasning af perlehyacint
26. november 2024Perlehyacint i haven
Perlehyacinter, Muscari, har fået deres danske betegnelse efter blomsternes form, der leder tankerne hen på perler eller små druer. Derfor kaldes planten også druehyacint. Det latinske navn hentyder til nogle af arternes særlige duft af moskus, der på latin hedder muscus.
Der findes utroligt mange arter af perlehyacint, som stammer fra Middelhavsområderne. Stort set alle perlehyacinter blomstrer i foråret med klaser af drueformede blomster på bladløse stilke. De er kendt for deres stærke blå farve verden over, men de findes også i hvide, lilla, rosa og lyseblå nuancer.
Se det aktuelle udvalg af blomsterløg her
Fælles for alle perlehyacinter er, at de gør sig godt i havens krukker og bede, under større træer og buske eller i græsplænen, og så er de hårdføre, nøjsomme samt nemme at dyrke.
De fine planter spirer allerede frem sidst på efteråret, og kan stå grønne hen over en hel vinter, hvis vejret er mildt. Det vigtigste i forhold til perlehyacinterne er, at de sættes på det rette tidspunkt af året.
Sorter af perlehyacint
- Almindelig perlehyacint, Muscari botryoides, har tætsiddende og runde blomster, der blomstrer i marts-april. Blomsterne er typisk himmelblå med hvid kant, men findes også i en hvid og rosa variant.
- Bredbladet perlehyacint, Muscari latifolium, har mørkeblå blomster for neden med en lyseblå top, der blomstrer i maj.
- Armensk perlehyacint, Muscari armeniacum, er karakteristeret ved sin klare koboltblå farve med hvid kant og er nok den mest populære sort af perlehyacint. Planten blomstrer i april. Af populære sorter kan nævnes ’Siberian Tiger’ og ’Big Smile’.
- Persisk perlehyacint, Muscari aucheri, har stærkt duftende blomster, der er tofarvede. De øverste blomster er lyseblå eller hvide, og de nederste er mørkeblå med hvide striber. Den blomstrer i april. Af populære sorter kan nævnes ’White Magic’.
- Duskhyacint, Muscari comosum, har violetblå blomster, der blomstrer i maj-juni, og fjerlignende blomsterstande. Af populære sorter kan nævnes 'Monstrosum' og 'Plumosum'.
Udplantning af perlehyacint
Uanset om du planter perlehyacinter eller sætter dem som løg, skal du vælge en placering, hvor de trives. Heldigvis er pelehyacinter nemme at dyrke; plant dem ud i en almindelig havejord på en solrig placering. Du skal blot være opmærksom på, at jorden ikke er for våd.
Læs også: 5 gøremål i haven i april
Sådan sætter du perlehyacintløg
Uanset om du sætter perlehyacintløg direkte ud i jorden eller i en havekrukke, kan du følge nedenstående trin-for-trin guide til sætning af perlehyacinter. Løgene skal sættes i efteråret omkring august-september måned.
Når først løgene er plantet, er det kun at længe sig tilbage og vente på, at de spirer i løbet af vinteren og danner sine smukke blomster i det tidlige forår. Sådan gør du:
- Grav et plantehul til hvert løg, som er 3x løgets længde. Det er ca. 10 cm dybt for perlehyacintløg. Husk en planteafstand mellem løgene på ca. 10 cm.
- Placér løget i bunden af hullet med spidsen op.
- Fyld plantehullet op med jord, og vand efterfølgende.
- Fyld eventuelt mere jord på, når vandet er trukket ned i jorden, hvis det er nødvendigt.
- Tryk jorden fast med hænderne.
Pasning af perlehyacinter
Selvom perlehyacinter trives fint i en almindelig havejord, er det en fordel at tilføre jorden lidt blomstergødning i slutningen af blomstringsperioden. Så vil dine perlehyacinter nemlig vokse bedre og blomstringen bliver rigere.
I vækstperioden skal perlehyacint vandes med jævne mellemrum indtil, at blomsterne er gule og visne. Herefter kan du nippe blomsterstandene af, så planten bruger energi på at danne sideløg eller vokse sig større. Du kan også lade de visne blomster sidde, så planten producerer frø og formerer sig.
Se udvalget af jord og gødning her
Perlehyacinter indendørs
Perlehyacinter kan også pynte indendørs, så længe de placeres forholdsvist køligt, så blomstringen varer så længe som muligt. Når perlehyacinterne er afblomstrede, kan du plante dem ud i haven, så de bringer glæde igen til næste forår. Her skal du blot følge ovenstående vejledning for udplantning.
Læs også: Byd foråret indenfor med pottede blomsterløg
Perlehyacinten skal klippes ned
Mange haveejere er faktisk ikke klar over, at perlehyacinter gerne skal klippes ned. Når alle blade er blevet gule og tørre, skal stilkene klippes ned til ca. 2-3 cm over jorden. Hvis du ønsker at få flere perlehyacinter i haven, skal du høste frøene, inden du klipper dem ned.