{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Forskøn haven med vinterblomstrende kamelia

21. juli 2023
Kamelia

Kamelia blomstrer i sneen

Her i de kolde vintermåneder er de fleste haveejere vant til, at haven står bar og under sne. Det behøver dog ikke være tilfældet. Den stedsegrønne busk kamelia, Camellia japonica, blomstrer nemlig allerede rigeligt i de første vintermåneder.

Hverken sne eller kulde holder den vinterblomstrende plante tilbage. I årets første fire måneder står kamelia med store, roselignende blomster, der har en diameter på op til 12 cm. De smukke blomster udgør sammen med de skinnende, grønne blade et smukt syn i haven. Så ønsker du at tilføje lidt farve ved fordøren, på terrassen eller i haven, er kamelia en ideel vinterblomstrende plante.

 

Om kameliabusken

Kamelia har været afbildet på kinesisk porcelæn og malerier siden det 11. århundrede. De ældste planter i Europa findes i den portugisiske by Campo Bello, hvor de ældste er 470 år gamle.

Fordi kameliabuskens blomstringstidspunkt er helt unik, er den en af de mest malede haveplanter. Den blomstrer nemlig om vinteren og foråret, hvor haven ikke tilbyder meget andet inspiration. I Kina er planten et symbol på held for det kinesiske nytår.

 

Typer af kamelia

Der findes over 2000 forskellige sorter af den elegante kamelia, som spænder fra enkeltblomstrede, over halvdobbeltblomstrede, til dobbeltblomstrede varianter. De mest almindelige farver er rød, hvid og lyserød, men de findes også i lilla og lys orangerød samt tofarvede varianter.

 

Kameliabuskens oprindelse

Som plantens latinske navn antyder, stammer kamelia fra Japan, men forbindes også med Taiwan og Korea. Her gror planterne på skovklædte skråninger i højder mellem 300 - 1100 meter. Kamelia er i familie med tebusken, Camellia sinensis, og blev bragt til Europa tilbage i det 18. århundrede af handelsmænd.

Kamelia

Pasning og pleje af kamelia

Kamelia foretrækker en let sur, porøs og veldrænet jord på en placering med rolige vindforhold og halvskygge. Jorden skal helst holdes lettere fugtig – husk du kun bør vande med kalkfri vand. Det er vigtigt, at den aldrig tørrer ud – især hvis den står i en havekrukke.

Selvom planten er hårdfør, er det bedst at beskytte den ved hård eller længerevarende frost, så den ikke tager skade. Kamelia har godt af lidt rhododendrongødning i marts og juni, hvor den danner nye blomsterknopper. Få flere tips til kamelia i haven.

Det er ikke nødvendigt at beskære planten, men vil du gerne holde på dens flotte form, kan du beskære den let i foråret. Kamelia trives godt sammen med andre surbundselskende planter som rhododendron, nåletræer, lyng, skimmia og bjergte.