{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af kamelia

9. juni 2024
Kamelia

Trin for trin-guide: Plantning og pasning af kamelia

  • Giv kamelia en solrig placering med rolige vindforhold og plant i en let sur, porøs og veldrænet jord.
  • Plant kamelia ud i foråret (efter afblomstring). Grav et rigeligt stort plantehul og vand rigeligt ved udplantning af kamelia.
  • Hold kamelia jævnt fugtig (brug kun kalkfri vand) og giv kamelia rhododendrongødning i foråret.
  • Beskær kamelia let i foråret for at holde en flot form.
  • Former kamelia med stiklinger.
  • Dæk kamelia med løv og granris vinteren over eller stil den køligt indenfor (ca. 10°C) og fjern døde og frostskadede grene i foråret. 

 

Placering af kamelia

Kamelia kommer oprindeligt fra Asien, hvor den er vant til et varmere klima end det danske. Typisk vil du dog kunne købe de mest hårdføre sorter i danske plantecentre, hvorfor det ikke er noget problem at dyrke kamelia på friland herhjemme.

Du kan også plante kamelia i krukker, hvis du gerne vil have mulighed for at tage planterne indenfor om vinteren.

Uanset om du planter kamelia på friland eller i krukker, skal den have en placering i sol til halvskygge. Desuden vil den trives bedst på en placering med rolige læforhold. Kamelia bør ikke placeres tæt på store træer og buske, da den vil komme til at slås med dem om næringen og væsken i jorden.

 

Jord til kamelia

Kamelia er en surbundsplante, og den skal derfor plantes i en porøs og kalkfattig jordbund. Den bedste jordbund til kamelia opnår du ved at blande ren spagnum med havejord. Ren spagnum er ikke god til kamelia, da den er for sur. Jorden skal være ”let sur”.

Vil du være helt sikker på at give din kamelia den rette jordbund, bør du købe en særlig jordblanding til surbundsplanter, fx rhododendronjord.

Det er vigtigt, at kamelia plantes i en veldrænet jord. Den tåler nemlig ikke at stå i vand - og slet ikke om vinteren. Vil du gerne være sikker på, at jorden er drænet nok, kan du blande lecakugler i.

Læs også: Gode råd og vejledning om hortensia.

Kamelia

Udplantning af kamelia

Det er meget enkelt at plante kamelia ud. Sådan gør du:

  • Grav et rigeligt stort (både i dybde og bredde) plantehul. Den havejord du graver op skal udskiftes med en spagnumblanding.
  • For hele plantehullet med spagnumblanding og placer planten i hullet.
  • Vand rigeligt og fyld op med spagnumblanding.
  • Vand afslutningsvist endnu engang og fyld eventuelt mere jord ovenpå og træd det fast omkring planten.

 

Vanding og gødning af kamelia

Kamelia tåler ikke udtørring, men den må omvendt heller ikke stå og soppe i vand. Du skal altså sørge for, at planten konstant er jævnt fugtig. Planten tåler desuden ikke pludselige temperaturudsving, og derfor er det vigtigt, at du ikke bruger meget varmt eller meget koldt vand. Brug i stedet tempereret vand.

Kamelia er en surbundsplante, og den kan derfor ikke lide kalk. Den skal altså vandes med nedkølet, kogt vand eller endnu bedre: opsamlet regnvand.

Fordi kamelia dyrkes i spagnumjord, som typisk er fattig på næring, skal planten have tilført næring. Rhododendrongødning er en god løsning til kamelia. Det bedste tidspunkt at tilføre gødning på er i foråret, inden blomstringen går i gang. Det er nemlig på dette tidspunkt, at planten har mest brug for lidt ekstra energi.

Kamelia

Beskæring af kamelia

Kamelia kræver ikke beskæring. Busken har en meget harmonisk naturlig vækst. Du kan dog godt foretage en let beskæring, hvis busken skulle have vokset lidt ud af formen. Beskæringen skal foregå efter blomstringen.

 

Deling og formering af kamelia

Kamelia har meget trevlede rødder, hvorfor det er en dårlig idé at forsøge at dele den. De fleste forsøg på deling vil resultere i, at planten dør. 

Vil du eksperimentere med at formere planten, er det bedre, at du prøver dig frem med stiklinger. Vil du gerne have flere kamelia i haven, er det dog langt det sikreste (og nemmeste) at købe kameliaplanter i et plantecenter. Se vores udvalg af haveplanter.

 

Vinterdækning af kamelia

Kamelia kommer oprindeligt fra Asien, hvor den er vant til et varmere klima end det danske. Kamelia er altså frostfølsom, og du skal derfor passe godt på den i den danske vinter. Hvis du vil være på den sikre side, skal du plante kamelia i krukker, som tages indenfor, inden frosten kommer. Vinteren over skal du opbevare planten køligt, gerne ved 10°C.

Har du din kamelia på friland, skal du dække jorden omkring busken med et tykt lag nedfaldent løv og granris ovenpå og stikke skyggende grangrene i jorden omkring planten. På den måde beskytter du planten mod frost, men også mod den skarpe vintersol, som udtørrer jorden og svider planten.

Skulle din kamelia have fået frostskader, behøver det ikke betyde, at planten dør. Som regel vil det blot betyde, at enkelte grene er gået ud. I slemme tilfælde kan du være nødt til at skære busken helt tilbage og lade den skyde fra ny. Det er dog sjældent, at busken dør.