{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Sådan planter du hortensia i krukke

18. oktober 2023

Guide til hortensia i krukker 

Når du skal plante hortensia i krukker, er det vigtigt, at du sørger for et godt dræn. Vælg en krukke med hul i bunden, så overskydende vand kan rende fra og plant med lecanødder eller vækstler i bunden af krukken.

Krukken skal også have en passende størrelse. Her er de større krukker at foretrække til hortensia, da jorden i mindre krukker tørrer hurtigere ud og giver mindre plads til rødderne. Du skal desuden gå efter en frostsikker havekrukke.

Det kan være en fordel at købe krukkefødder, som er små klodser, der placeres under krukken og hæver den 2-3 cm over jorden. Det gør det endnu nemmere for vandet at rende fra, og om vinteren mindsker det risikoen for frostskader. Du undgår tilmed, at myrer invaderer dine hortensia.

Køb blomsterrige hortensia her

Jord til krukkehortensia

Gå efter en krukkejord af høj kvalitet, som er baseret på spagnum. Spagnum har den fordel, at det holder godt på vand og giver en luftig struktur i jorden, hvilket er optimalt til krukkehortensia.

En god krukkejord, må gerne have klumper og ikke-omsatte fibre af tørvemos. Surhedsgraden (pH-værdien) til en krukkehortensia skal ligge på 6-7, og det finder du i langt de fleste krukkejorde.

Spagnum har fra naturens side en lavere pH, hvorfor krukkejord ofte er tilsat kalk for at hæve surhedsgraden.

 

Vanding af hortensia i krukke

Hortensia plantet i krukker kræver ekstra arbejde i forhold til vanding. Jorden i krukker tørrer nemlig hurtigere ud end havejorden, fordi den varmes op, når solen skinner på krukkens sider og øger fordampningen.

Som udgangspunkt skal du vande krukkehortensia dagligt hen over sommeren. Kommer der meget regn eller er vejret køligt, kan du springe vandingen over. I foråret eller efteråret skal du vande efter vind og vejr. Du kan altid tjekke, om din hortensia trænger til vand, ved at stikke en finger i jorden.

Om vinteren behøver du som regel ikke vande på grund af årstidens nedbør, medmindre din krukkehortensia er placeret under et halvtag.

 

Gødning til krukkehortensia

Hortensia i krukker skal gødes for at vokse og blomstre rigt. Gødning gør dem tilmed mere modstandsdygtige overfor angreb af sygdom og skadedyr. Der findes forskellige måder at gøde sine krukkehortensia på; flydende gødning, gødningstabletter og gødningsgranulat.

Læs også: Udplantning og pasning af hortensia i bed

Krukkehortensia

Krukkehortensia om vinteren

Det kan være en udfordring at holde krukkehortensia om vinteren, hvis frosten er meget hård. Hortensia kan dog godt stå udendørs hele året rundt, så længe plantens rødder ikke fryser.

Om vinteren eller ved nattefrost kan hortensia i krukker flyttes ind langs husmuren, hvor de står beskyttet. Du kan med fordel pakke krukken ind i en halmmåtte, som isolerer mod kulde.

 

Omplantning af hortensia i krukker

Hortensia kan ikke stå i den samme krukke år efter år. De har brug for ny jord og mere plads til deres rødder, hvorfor det er mest optimalt at omplante hortensia i krukker hvert år. Du kan plante din hortensia om i en større krukke eller beskære roden, så den har en passende størrelse til krukken.

Ofte stillede spørgsmål til krukkehortensia

Til hortensia i krukke skal man bruge en krukkejord, som er baseret på spagnum. Surhedsgraden i jorden skal ligge på 6-7, og det findes i langt størstedelen af krukkejorde.
Hortensia i krukker skal vandes dagligt hen over sommeren, så jorden hurtigt tørrer ud. I foråret og efteråret skal du tilpasse vandingen efter vind og vejr. Krukkehortensia har gavn af gødning gennem vækstsæsonen. Her skal du følge doseringsvejledningen på dit valgte gødningsprodukt.
Man skal først vælge en krukke med et godt dræn, så overskydende vand kan rende fra. Der lægges drænmateriale i bunden af krukken, og krukkehortensiaen plantes i en god krukkejord.
Hortensia kan overvintre i krukker, hvis man placerer dem frostfrit, fx i et drivhus eller udhus.