{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Buske

Udplantning og pasning af Aronia (surbær)

27. maj 2024
Sådan planter og passer du Aronia (surbær) - Plantorama

Aronia (surbær) i haven

Aronia er den latinske betegnelse for den busk, vi i Danmark kalder sortfrugtet surbær og sortrøn. Busken er særligt populær for sine smukke farver og ikke mindst aroniabær (surbær), som ofte bruges i juicer og smoothies.

Aronia er en lille, løvfældende busk, der stammer fra den østlige del af Nordamerika. Den vokser bedst i milde og fugtige egne og er derfor velegnet til det danske klima. Nogle arter er dog så hårdføre, at de kan klare sig helt ved polargrænsen.
Se udvalget af surbær.

Aronia – eller surbærbusk – kan blive op til to meter høj og lige så bred. Bladene er aflange og dybgrønne, men når løvet folder sig ud i det tidlige forår, er farven næsten ildrød, og i efteråret skifter til gul-orange og røde farver.

Den blomstrer omkring maj måned med små hvide, duftende blomster med lilla støvdragere. Blomsterne er rige på pollen og nektar og er derfor populære hos både bier, humlebier og svirrefluer.

Omkring september modnes de små, sorte aroniabær, som kan plukkes og bruges i alt fra grød og marmelade til vin og snaps.

 

Sorter af Aronia

I Danmark dyrkes tre overordnede arter af sortfrugtet surbær, hvoraf den mest udbredte er Aronia Malanocarpa. Aronia Malanocarpa findes i tre forskellige sorter, nemlig ’Aron’, ’Hugin’ og ’Viking’. 

 • ’Aron’ bliver cirka 1,5 meter høj og danner mange blomsterskærme og store sorte bær. Den er utroligt hårdfør og god på nøjsom jord, og så tåler den vind og kulde.
 • ’Hugin’ er mindre og bliver cirka en meter høj. Busken er kendetegnet ved at være lille og tæt, og så giver den en god høst.
 • ’Viking’ er lige så vindstærk som ’Aron’, men bliver kun omkring en meter høj. Den har mange blomster og giver mange bær i efteråret. 

Herudover findes sorten Aronia Prunifolia ’Nero’ i Danmark, som er kendetegnet ved at have rigtig mange og meget sorte surbær. 
Se udvalget af buske.

 

  Aroniabær er (måske) verdens sundeste

  Aroniabær betegnes som superfood på grund af det høje indhold af antioxidanter og vitaminer. De er rige på polyfenol, som udover at gøre bærrene næsten sorte også er med til at bekæmpe de skadelige frie radikaler, der opstår i kroppen, når vi spiser usundt, ryger eller er stressede.

  Bærrene på en surbærbusk er lette at plukke. De modner på samme tid og sidder i store tunge klaser, så de er lette at få fat i. Man skal dog passe på tøjet, da bærrene afgiver meget farve, som kan være svært at få af både tøj og hud.

  Aroniabær kan sagtens spises friske, men har dog en ret bitter smag. Du kan med fordel fryse bærrene i små portioner, som let kan tages op og bruges i smoothies, eller du kan bruge tørrede aronia som topping på morgenmaden.

  Skal bærrene bevare det høje polyfenol-indhold, er det dog vigtigt, at de ikke udsættes for varme. Derfor anbefales det, at man koldpresser bærrene i en æblepresser eller juicer, hvis de skal bruges til saft.

  Sådan planter og passer du Aronia (surbær) - Plantorama

  Udplantning af Aronia

  Aronia-busken er nem at dyrke, da den er meget robust og hårdfør. Den kan vokse på al slags jord og tåler både vind og en del skygge. De smukke efterårsfarver udvikler sig dog bedst i fuld sol.

   

  Sådan planter du Aronia

  Efteråret er det bedste tidspunkt at udplante surbærbuske. Her er jorden nemlig lun og fugtig, hvilket busken trives i. Planter du busken i foråret, skal du være særlig opmærksom på at give den rigeligt med vand.

  Det er enkelt at plante en Aronia-busk. Sådan gør du:

  • Start med at væde rodklumpen og planten i en spand vand.
  • Grav nu et rigeligt stort plantehul og placér planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet to tredjedele op med jord, og fyld så hullet med vand.
  • Når vandet er trukket ned, fylder du resten af hullet med jord og vander endnu engang.

   

  Aronia som hækplante

  Aronia – eller surbær – udgør en god hækplante, da den tåler både tørke, fugt, forurenet byluft og vejsalt.

  På grund af sin tæthed tiltrækker en surbærhæk mange fugle, der gerne vil bygge rede i hækken og spise buskens bær. Surbær tåler kraftig beskæring, så du kan bruge planten som både klippet og uklippet hæk. 

  Læs også: Sådan planter du hæk

  Sådan planter og passer du Aronia (surbær) - Plantorama

  Pasning af Aronia (surbær)

  Som haveejer kan det være en fordel med planter, der ikke kræver den store pasningsindsats for at trives. Aronia er en af de planter. Busken får alle sine behov dækket fra naturens side, og derfor kræver den som udgangspunkt hverken vanding eller gødning.

  Det kan dog i længerevarende tørre perioder være nødvendigt at vande regelmæssigt. ønsker du at gøde busken, kan det gøres i det tidlige forår med to centiliter klorfattig NPK, som også kan gentages om sommeren.

  Surbær-busken angribes sjældent af skadedyr, og frost skader ikke busken. I løbet af vinteren kan busken se lidt pjusket ud, men den bliver straks flot igen, når der kommer blade om foråret.

   

  Beskæring og klipning af Aronia

  Har man en almindelig villahave, vil beskæring af Aronia-buskene ofte være nødvendigt, da de bliver meget brede. Busken tåler kraftig beskæring og kan beskæres både vinter, forår og i det tidlige efterår.

  Har man derimod en stor have, behøver man oftest ikke beskære den – eller i hvert fald ikke så hyppigt.

  Læs også: Dyrkning af blåbær