{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af dronningebusk

3. februar 2024
Dronningebusk

Dronningebusk i haven

Dronningebusk, Kolkwitzia amabilis, er en løvfældende busk, der oprindeligt stammer fra Kina. Den er karakteriseret ved sine små, klokkeformede rosa blomster, der pryder busken i forsommeren omkring maj og juni.

Busken blomstrer på andetårsskud, hvilket vil sige, at nye skud ikke får blomster det første år. I efteråret står busken med flotte høstfarver, og om vinteren små hårede frugter.

Med en dronningebusk i haven får du en plante, som skaber blikfang i haven, og så er den tilmed nem at passe. Giv blot dronningebusk en solrig placering og godt med plads omkring sig, så får du glæde af den i mange år.

Dronningebusk

Placering af dronningebusk

Dronningebusk kan plantes i en almindelig og næringsrig havejord. Busken nyder godt af en solrig placering. Faktisk gælder det, at jo mere sol, busken får, des flottere bliver blomstringen. Den trives også med halvskygge og en mere mager jord, men du vil opleve en mere sparsom blomstring.

Busken skal have et par sæsoner, før den er godt etableret og blomstringen flottest. omhyggelig med at plante og passe den korrekt, er det til gengæld hele umagen værd.

 

Udplantning af dronningebusk

Dronningebusken kræver godt med plads og vil ikke trives optimalt under andre større buske og træer, hvor de ikke vil få tilstrækkeligt med lys. Derfor er dronningebusken ideel som solitærplante i haven. Dronningebuske bliver typisk mellem 3 – 4 meter høje og brede.

Busken kan plantes både forår og efterår. Planter du ud i foråret eller om sommeren, skal du blot være opmærksom på at vande jævnligt og rigeligt, så den har de bedste vilkår for etablering.

Vi anbefaler, at du følger nedenstående plantevejledning:

  • Væd rodklumpen og planten i en spand vand inden udplantning.
  • Grav et rigeligt stort plantehul og placer planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet 2/3 op med jord og fyld så hullet med vand.
  • Fyld resten af hullet med jord, når vandet er trukket ned og vand afslutningsvist endnu en gang.
Dronningebusk

Pasning af dronningebusk

Har du plantet dronningebusken et sted, hvor der er rigeligt med plads og lys, kræver den stort set ingen pasning. Dronningebusken er en af de planter, som får dækket sine næringsmæssige behov fra naturens side, og derfor kræver den som udgangspunkt hverken vanding eller gødning.

Det første års tid efter plantning samt i længerevarende tørre perioder er det nødvendigt at vande regelmæssigt, så jorden holdes jævnt fugtig.

 

Beskæring af dronningebusk

Hvis du ønsker at bevare dronningebuskens buskede form, skal du beskære den hvert eller hvert andet år. Du beskærer ved at klippe nogle af de ældre og barkede grene af helt nede ved jorden. Dette gør, at den vil skyde med nye skud og forynge busken. Det er mest optimalt at beskære om vinteren, hvor busken ikke længere er i vækst.

Du skal blot være opmærksom på, at du ikke skal beskære yngre og blomsterdannende grene, da det vil gå ud over næste sæsons blomstring.

Ofte stillede spørgsmål

Dronningebusk kan plantes både forår og efterår. Planter du ud i foråret eller om sommeren, skal du blot være opmærksom på at vande jævnligt og rigeligt, så busken har de bedste vilkår for etablering.

Dronningebusken betragtes ikke som værende giftig, så du kan roligt plante den i haven. Busken får dog både blomster og bær, som kan være trælse for kroppen at indtage.
Dronningebusk kan blive mellem 3 – 4 meter høj, hvis den trives.
Dronningebusken er ikke en stedsegrøn busk. Den er derimod løvfældende og smider sine blade hver vinter.