{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af dværgsyren

16. januar 2024
Dværgsyren

Dværgsyren i haven

Dværgsyren, Syringa meyeri, er stort set identisk med de store syrener – lige bortset fra størrelsen. Dværgsyrenen er da også i familie med almindelig syren, der oprindeligt stammer fra Asien og Balkanområderne.

Dværgsyrener er kendt for deres farverige blomster og dejlige duft, og på grund af deres størrelse egner de sig særligt godt til mindre haver eller i krukker. Denne type syren vokser langsommere og alt efter sort bliver de knap en meter høje til lige over 2 meter høje. Planten blomstrer fra juni måned og til ud på efteråret, hvor den også smider sine grønne blade.

Her i artiklen har vi samlet gartnerens tips til plantning og pasning af dværgsyrener, så du kommer bedst fra start.

 

Opstammet dværgsyren

Dværgsyrener findes både som små buske og opstammede træer. En dværgsyrenbusk er særligt velegnet til havens bede og hjørner, hvor den skaber blikfang. Til forskel fra den opstammede dværgsyren har den fylde helt nede ved jorden.

En opstammet dværgsyren er til gengæld utroligt smuk på grund af dens hævede blomsterkrone, der bliver meget iøjnefaldende.

Dværgsyren

Placering af dværgsyren

Dværgsyren kan plantes i en almindelig og næringsrig havejord, der ikke er for våd. Det kan jorden typisk være i områder, der ligger lidt lavere end resten af haven.

Busken nyder godt af en solrig placering. Faktisk gælder det, at jo mere sol, busken får, des flottere bliver blomstringen. Busken kan også plantes i skygge, men det kan gøre blomstringen mere sparsom.

Sådan planter du dværgsyren

Dværgsyrenen vil ikke trives optimalt under andre større buske og træer, hvor den ikke vil få tilstrækkeligt med lys. Derfor er dværgsyrenen ideel som solitærplante i haven eller i staudebedet blandt lavere stauder.

Busken kan plantes både forår og efterår. Planter du ud i foråret eller om sommeren, skal du blot være opmærksom på at vande jævnligt og rigeligt, så den har de bedste vilkår for etablering.

Vi anbefaler, at du følger nedenstående plantevejledning:

  • Væd rodklumpen og planten i en spand vand inden udplantning.
  • Grav et rigeligt stort plantehul og placer planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet 2/3 op med jord og fyld så hullet med vand.
  • Fyld resten af hullet med jord, når vandet er trukket ned og vand afslutningsvist endnu en gang.

 

Dværgsyrener i krukker

Dværgsyren har en passende størrelse til krukkeplantning, især hvis du vælger en af de lavere sorter. Du skal blot være opmærksom på at vælge en krukke med hul og drænmateriale i bunden, så overskydende vand kan rende væk fra rødderne.

Når det kommer til pasning af dværgsyrener i krukker, kræver det, at du vander oftere, da jorden hurtigere tørrer ud i krukker.

I vinterhalvåret skal krukken beskyttes mod kulde. Det gør du ved at placere den langs husmuren og lægge et lag gran ovenpå jorden, hvilket holder på varmen og fugten.

Dværgsyren

Pasning af dværgsyren

Har du plantet dværgsyrenen et sted, hvor der er rigeligt med plads og lys, kræver den stort set ingen pasning. Dværgsyrenen er en af de planter, som får dækket sine næringsmæssige behov fra naturens side, og derfor kræver den som udgangspunkt hverken vanding eller gødning.

Det første års tid efter plantning samt i længerevarende tørre perioder er det nødvendigt at vande regelmæssigt, så jorden holdes jævnt fugtig.

 

Beskæring af dværgsyren

Dværgsyren vokser langsomt, og derfor vil det sjældent blive nødvendigt at foretage beskæring. Du kan beskære din dværgsyren, hvis den er begyndt at fylde for meget eller er blevet for ranglet i sin vækst.

Alle syrener blomstrer på skud fra sidste sommer. Det betyder at de grene, som kommer i år, først bærer blomster næste år. Derfor anbefaler vi, at du kun beskærer hvert andet år og ikke klipper for mange nye grene af på bekostning af blomstringen.

Beskæring af dværgsyren skal foretages lige efter afblomstring, så det er bedst beskyttet mod svampeangreb.