{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Buske

Udplantning og pasning af enebær

2. december 2024
Udplantning og pasning af enebær - Plantorama

Enebær i haven

Enebær, Juniperus, er en slægt af stedsegrønne, nålebærende buske, som kan blive helt op til 10 meter høje. Den mest kendte art herhjemme er Juniperus communis, også kaldet almindelig ene eller blot ene. Enebærbusken bruges ofte som prydbusk i de danske haver på grund af dens smukke grønblå nåle og bær, der varierer i farve fra grønne til blå eller sorte.

Der findes mange forskellige varianter af enebær – alt fra krybende og flade varianter til høje og søjleformede varianter. Fælles for dem alle er, at de er hårdføre planter, som er grønne året rundt. 

Enebær vokser vildt herhjemme på heden og ved kysten, hvor jorden er særligt sandet. Busken har ry for at blive meget gammel – i Norge har man fundet buske, som er over 1000 år gamle.
Se udvalget af enebær.

 

Guiden indeholder

  1. Den rette placering
  2. Udplantning (i bed og havekrukke)
  3. Pasning
  4. Beskæring
  5. Anvendelse i madlavning
  6. Høstning
  7. Formering
  8. Hvorfor mistrives min enebær?
  9. Er alle sorter spiselige?

 

5711514099842_02_miljo

 

1. Den rette placering af enebær

Enebærbuske kan plantes ud i foråret og hen over sommeren. De trives bedst et sted med fuld sol eller halvskygge samt gode læforhold i en muldrig og let jord. Planter du enebær i fuld skygge, vil grenene sprede sig fra hinanden for at få mere sollys, hvilket ødelægger buskens fine form.

Lavt voksende varianter af enebær kan med fordel plantes langs væggen, i stenbedet eller som kant i blomsterbedet. Mindre varianter af enebærbusken kan fint plantes sammen med andre buske, hvor de høje varianter gør sig bedst på hjørneplaceringer eller bagerst i blomsterbedet.
Se udvalget af buske.

Læs også: Sådan planter du et smukt stenbed

 

2. Udplantning af enebær

Enebær er nemme at plante, både i bede og havekrukker. Her er en trin-for-trin guide for udplantning i bed:

  1. Forbered jorden
    Enebær foretrækker en veldrænet, let jord, der er rig på næring. Hvis jorden er tung eller leret, kan du blande den op med sand og kompost for at forbedre dræning og struktur.
    De fleste enebær klarer sig fint i både sur og neutral jord, men undgå meget kalkholdig jord, da det kan hæmme væksten.
    Se udvalget af jord og bark.

  2. Grav plantehullet
    Hullet skal være cirka dobbelt så bredt som plantens rodklump og lige så dybt, så rødderne kan brede sig uden problemer.
    Løsn jorden i bunden af hullet for at give rødderne en god start.

  3. Placér planten korrekt
    Fjern forsigtigt planten fra potten, og løs forsigtigt op i rodklumpen for at forhindre, at rødderne vokser i cirkler.
    Placér enebærbusken i plantehullet, så toppen af rodklumpen flugter med jordoverfladen. Undgå at plante den for dybt, da det kan føre til rodproblemer.

  4. Fyld hullet og vand grundigt
    Fyld hullet op med den oprindelige jord blandet med kompost eller sand, hvis nødvendigt.
    Pres jorden let sammen omkring planten for at fjerne luftlommer og vand grundigt efter for at sikre, at rødderne har god kontakt med jorden.

Følgende er for udplantning i havekrukke:

  1. Valg af sort til krukker
    Lavtvoksende enebær er ideelle til krukker på grund af deres kompakte vækst og dekorative udseende, f.eks. Juniperus horizontalis.
    Smalle og oprette/søjleformede sorter, som f.eks. Juniperus communis ‘Compressa’, giver et elegant udtryk og passer godt ved indgange eller på altaner.
    Se udvalget af havekrukker.

  2. Vælg den rette krukke
    Krukken skal være stor nok til at rumme enebærens rodklump og give plads til vækst. Generelt anbefales det at vælge en krukke, der er mindst dobbelt så bred som rodklumpen.
    Sørg for, at krukken har drænhuller i bunden for at undgå vandstagnation, som kan føre til rådne rødder.

  3. Forbered krukken
    Læg et lag lecakugler, småsten eller grus i bunden af krukken for at sikre god dræning. Dette hjælper med at forhindre overskydende vand i at samle sig omkring rødderne.
    Brug en veldrænet pottemuld, gerne tilsat sand eller perlite for at efterligne de lette jordforhold, enebær foretrækker. Du kan også tilsætte lidt kompost for ekstra næring.
    Se udvalget af leca.

  4. Plant enebæren
    Fjern forsigtigt enebærbusken fra potten, og løs forsigtigt rodklumpen for at undgå, at rødderne vokser i cirkler.
    Placer planten i midten af krukken, og sørg for, at toppen af rodklumpen flugter med jordoverfladen. Undgå at plante for dybt.
    Fyld jorden omkring planten, og tryk den let til for at sikre stabilitet og fjerne luftlommer.

Læs også: Sådan frostsikrer du dine havekrukker

 

Udplantning og pasning af enebær - Plantorama

 

3. Pasning af enebær

Når først din enebærbusk er plantet, kræver den hverken megen pasning eller pleje. Det er en fordel at vande enebær rigeligt og jævnligt et stykke tid efter udplantning. Du kan eventuelt fordele et lag barkflis omkring stammen, da det er med til at bevare fugten i jorden og holde ukrudtet nede.

For enebær i havekrukke: hold øje med tørkeperioder, hvor det er relevant at vande.

Vil du gerne forkæle din enebær, kan du tilføre ekstra næring i form af gødning i foråret. Du kan anvende kompost eller en gødning udviklet til stedsegrønne planter i forbindelse med gødskningen.

Læs også: Udplantning og pasning af sommerfuglebusk

 

4. Beskæring af enebær

Hvis din enebærbusk er blevet for stor eller har mistet sin form, kan du sagtens beskære den, så den får en passende størrelse og form igen. Du skal være opmærksom på, at du ikke bør beskære ind på nøgne grene. Det vil sige, at der altid skal sidde grene tilbage med grønne, friske nåle på.

Det mest optimale tidspunkt for beskæring af enebær er fra april – maj. Alternativt kan du foretage beskæringen i august.

Læs også: Beskæring af træer og buske

 

5. Enebær til anvendelse i madlavning

Du kan sagtens høste dine egne enebær fra haven til anvendelse i forskellige retter, men du finder også hele, tørrede bær og stødt pulver i diverse supermarkeder. Hele bær kan krydre dine retter og marinader uden at selve bærrene spises, hvor enebær i pulverform blandes i en ret og spises med.

 

6. Høst af enebær

Enebær er faktisk slet ikke et bær, men en bærkogle. Koglens skæl ligner dog ikke koglerne fra f.eks. grantræet, da de er sammenvoksede, saftige og mere kødede. Enebær sætter sine bærkogler omkring september og oktober måned, hvorefter modningsprocessen går i gang.

Modningen af enebærrene strækker sig over en længere periode på over to år, så du må væbne dig med tålmodighed, hvis du gerne vil høste bærrene. Det første år er enebær grønne, hvor de det andet år bliver mørkeblå og begynder at minde om blåbær i udseende.

Enebær er først klar til høst omkring september eller oktober måned to år efter, at busken har sat dem. De kan høstes frem til, at frosten for alvor sætter ind. Bærrene skal håndplukkes, da der ofte sidder både blomster, umodne bær og modne bær på de samme grene.
Se udvalget af spiselige bær og planter.

 

Udplantning og pasning af enebær - Plantorama

 

7. Formering af enebær

Enebær kan formeres enten ved stiklinger eller ved frø. Formering ved stiklinger er den mest effektive metode, da det sikrer, at den nye plante har samme egenskaber som moderplanten.

For at tage stiklinger skal du vælge en sund gren på 10-15 cm, skære den af i en skrå vinkel og fjerne de nederste nåle. Plant stiklingen i en veldrænet jordblanding, og hold den fugtig og beskyttet mod direkte sollys, indtil rødderne dannes.

 

8. Hvorfor mistrives min enebær?

Selvom enebær generelt er hårdføre planter, kan de støde på problemer, som kræver opmærksomhed.

  1. Misfarvede eller tørre nåle
    Et almindeligt tegn på mistrivsel er misfarvede eller tørre nåle, hvilket kan skyldes for meget eller for lidt vand, dårligt dræn, eller at planten står i skygge. Overvanding kan føre til rod- og stammeråd, mens tør jord kan stresse planten og hæmme væksten.

  2. Sygdomme
    Enebær kan også rammes af sygdomme som rust, især pæreskurverust, der viser sig som orange-gule hævelser på grenene. Denne svampesygdom kan bekæmpes med beskæring af de inficerede grene og forebyggende behandling med svampemiddel.

  3. Skadedyr
    Blandt skadedyr kan spindemider og bladlus angribe enebær, især i tørre perioder. Disse kan behandles med insektsæbe eller et passende insektmiddel. Hold øje med planten regelmæssigt for at gribe hurtigt ind ved de første tegn på problemer.
    Se udvalget af plantebeskyttelse.

 

9. Kan alle sorter af enebær spises?

De fleste enebær er sikre, men bærrene fra visse arter, som Juniperus sabina, er giftige og bør ikke indtages. Det er derfor vigtigt at sikre, at kun spiselige sorter som Juniperus communis bruges til madlavning.

Læs også: Udplantning og pasning af surbær (aronia)