{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af forsythia

15. marts 2024
Forsythia

Forsythia i haven

Forsythia (danske betegnelser: forsythia, haveforsythia, vårguld) er en løvfældende busk, som oprindeligt stammer fra de østlige egne af Asien. Buskens danske navn kommer af det latinske Forsythia x intermedia.

Det glædelige ved forsythia er, at busken blomstrer tidligt i foråret med gule blomster, hvor de fleste haveplanter endnu er i vinterdvale. Det er en af de første planter, der springer ud i foråret, og særligt derfor er forsythia værdsat blandt haveejere.

Selvom busken er nøjsom og hårdfør, skal den passes og beskæres korrekt for at stå med de flotteste og mest farverige blomster. Læs hvordan du planter og passer forsythia nedenfor.

Køb forsyhtia til haven her

Forsythias smukke blomstring

Forsythia begynder at blomstre med fine, solgule blomster allerede i marts, hvis vejret er mildt. Blomstringen varer som regel hen i april, hvor de gule blomster erstattes af friske, lysegrønne blade.

Busken er forårsblomstrende og står med lysegrønne blade på de slanke, buede grene gennem hele sommeren. Ud på efteråret skifter bladenes farve til gyldne og violette nuancer. Forsythia er altså en smuk busk hele året rundt.

 

Arter af forsythia

  • ’Mikador’ er en mindre busk med en opret og kompakt vækst. Den bliver op til 1,5 m høj. Busken har friskgrønt og blankt løv, blomstrer i det tidlige forår med varmgule blomster, og får gyldne høstfarver ud på efteråret. 
  • ’Freja’ er en mellemstor busk med friskgrønt og blankt løv. Busken blomstrer med lysende, varmgule blomster over en længere periode, og får gyldne høstfarver ud på efteråret.
  • ’Lynwood’ er en mellemstor busk med en smal og opret vækst. Busken har friskgrønt og blankt løv, blomstrer i det tidlige forår med lysende, varmgule blomster, og får gyldne høstfarver ud på efteråret.
Forsythia

Udplantning af forsythia

Forsythia stiller ikke de store krav til jorden og kan plantes ud i langt de fleste havejorde, der ikke er for tørre. Desuden er busken meget hårdfør og kræver ikke at stå i læ for vinden.

Du kan med fordel plante forsythia et solrigt sted, da blomstringen så bliver flottest. Busken trives også fint på mere skyggefulde placeringer i haven, men her må du forvente en reduceret blomstring.

Busken har bedst af at blive plantet ud i en næringsrig og veldrænet jord, som ikke er for tør eller våd. Det kan være en fordel at lægge et lag barkflis omkring busken, da det er med til at holde på fugten i jorden og samtidig holde ukrudtet nede.

 

Sådan planter du forsythia

Det bedste tidspunkt at udplante forsythia på er i efteråret. På dette tidspunkt er jorden lun og fugtig. Følg nedenstående trin for en succesfuld plantning:

  • Væd rodklumpen og planten i en spand vand inden udplantning.
  • Grav et rigeligt stort plantehul og placer planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet 2/3 op med jord og fyld så hullet med vand.
  • Fyld resten af hullet med jord, når vandet er trukket ned og vand afslutningsvist endnu en gang.

 

Hvor kan forsythia plantes?

Selvom tidligere sorter af forsythia har været uegnede til solitærplantning, kan du godt plante nyere sorter solitært i haven. Forsythia kan være et smukt indslag i forhaven, græsplænen eller gårdhaven, hvor den med årlig klipning og udtynding i grenene holder en flot form.

Forsythia kan også plantes som blomstrende hæk, men den er ikke ideel til formålet. Busken vil blomstre fint, selvom den beskæres kraftigt. Forsythia kommer mere til sin ret, hvis den plantes sammen med andre prydbuske, der blomstrer senere på året.

Som espalierplante gør forsythia sig også ganske udmærket, da buskens tynde, smidige grene let kan ledes i bestemte retninger.

Forsythia

Vanding og gødning

Det gode ved forsythia er, at planten ikke kræver den store indsats i forhold til pasning for at trives. Forsythia klarer sig som regel uden ekstra næring, da den får alle sine behov dækket fra naturens side. Det kan dog i længerevarende tørre perioder være nødvendigt at vande regelmæssigt.

Forsythias rødder er overfladiske, hvorfor det er mest optimalt, at vandingen foregår langsomt, så rødderne har mulighed for at optage væsken i det øverste jordlag. Husk at forsythia i krukker skal vandes hyppigere, og at krukken skal have et godt dræn, så overskydende vand kan rende væk fra rødderne.

Sørger du for at plante forsythia ud i en næringsrig jord, behøver du ikke gøde planten de første par år. Den skal nok finde rigeligt med næring i jorden. Har du derimod plantet i en mere næringsfattig jord, er det en fordel at supplere jorden med gødning inden eller umiddelbart efter udplantning.

 

Klipning og beskæring af forsythia

Får busken lov til at gro vildt i haven, vil du efter nogle år opleve, at blomstringen mindskes betydeligt, hvilket er en stor skam. Netop derfor er det vigtigt at beskære forsythia, da det er med til at forynge busken og stimulere ny vækst.

Forsythia bør beskæres umiddelbart efter afblomstring. Venter du med beskæringen, risikerer du, at busken ikke når at danne nye blomsterknopper, og blomstringen det efterfølgende år udebliver. Klipper du forsythia på det rette tidspunkt, har den tid til at danne nye skud, der springer ud i foråret.

Du beskærer mest optimalt ved at fjerne gamle grene helt nede ved jorden samt tynde ud i tætvoksende skud og skæve grene. På den måde bliver der bedre plads til, at nye grene kan vokse frem.