{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Buske

Udplantning og pasning af gyvel

28. april 2024
Sådan planter og passer du gyvel - Plantorama

Gyvel i haven

Almindelig gyvel, Cytisus scoparius, er en busk, der er vildtvoksende på danske heder og tørre sandjorde. Buskens kendetegn er dens kugleform med de tynde, grønne grene og mørkegule, duftende blomster. Busken fungerer bedst i kolonihaven eller naturhaven, hvor de dyrkede arter er udmærket til almindelige villahaver.

Du kan se og købe vores udvalg af buske her

Gyvel er en forholdsvis lille busk, der kan blive op til 2,5 m høj. I det sene forår og sommer (midt maj – midt juni) blomstrer gyvel med sine smukke gule blomster, og så kræver den ikke det store i forhold til pasning og pleje. Busken anvendes ofte i landskabet på skråninger eller hvor jorden er sandet og tør, men er altså også utroligt flot hjemme i haven.

 

Arter af gyvel

  • Cytisus purpureus er en fingrenet busk med en overhængende vækst. Den bliver ca. 50 cm høj og bred, og får purpurfarvede blomster i maj-juni. 
  • Cytisus præcox 'Allgold' er en opret, tætgrenet og overhængende busk. Den bliver ca. 1,5 m høj og bred, og får varmt gule, duftende blomster i april-maj.
  • Cystisus Scop. 'Boskoop Ruby' er en opret og tætgrenet busk med grønne grene. Den bliver ca. 1,5 m høj og bred, og får karminrøde blomster i maj-juni.

 

Er gyvel giftig for mennesker?

Når du planter gyvel i haven, skal du være opmærksom på, at buskens frø er giftige. Frøene indeholder alkaloidet cytisin, som kan forårsage forgiftninger hos mennesker. Buskens grønne plantedele kan også være svagt giftige.

Sådan planter og passer du gyvel - Plantorama

Udplantning af gyvel

De fleste arter af gyvel er ganske hårdføre og kan fint plantes ud i en tør og sandet jord, så længe den er veldrænet. Gyvel trives bedst med en solrig placering, men kan også klare sig i halvskygge.

Det kan være en fordel at overveje en ekstra gang, hvor du vil plante din gyvel, da den ikke bryder sig om at blive flyttet, når først den har etableret sit rodnet. Planter du flere gyvel det samme sted i haven, bør du plante dem med en planteafstand på 1.2 meter.

 

Sådan planter du gyvel

Det bedste tidspunkt at udplante gyvel på er i efteråret. På dette tidspunkt er jorden lun og fugtig. Følg nedenstående trin for en succesfuld plantning:

  • Væd rodklumpen og planten i en spand vand inden udplantning.
  • Grav et rigeligt stort plantehul og placer planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet 2/3 op med jord og fyld så hullet med vand.
  • Fyld resten af hullet med jord, når vandet er trukket ned og vand afslutningsvist endnu en gang.

 

Er gyvel en invasiv art?

Gyvel hører ikke til på listen over de planter, som er invasive i Danmark. Invasive arter er en betegnelse, som benyttes om planter, der breder sig uden for deres naturlige udbredelsesområde og er en trussel mod den samlede biodiversitet i Danmark (kilde: naturstyrelsen).

Naturstyrelsen har fastslået, at gyvel ikke tilhører gruppen af invasive arter på trods af, at biologerne gennem årerne har været uenige om dette spørgsmål. Biologernes uenighed drejer sig primært om, hvorvidt gyvel selv er indvandret til landet eller er indført af mennesker.

Sådan planter og passer du gyvel - Plantorama

Pasning af gyvel

Det gode ved gyvel er, at planten ikke kræver den store indsats i forhold til pasning for at trives. Gyvelbusken klarer sig som regel uden ekstra næring, da den får alle sine behov dækket fra naturens side. Det kan dog i længerevarende tørre perioder være nødvendigt at vande regelmæssigt.

Gyvel er som udgangspunkt hårdfør, og sørger du for at plante den ud i en sandet jord, behøver du ikke tilføre ekstra næring i form af kompost og gødning. Den skal nok finde rigeligt med næring i jorden.

Når busken afblomstrer, producerer den lange, flade frø. Det betyder altså, at gyvel sår sig selv, hvilket kan være problematisk, hvis du ikke ønsker flere buske i haven. Du kan bruge frøene til formering af gyvel, når de modner i sensommeren eller efteråret.

 

Beskæring af gyvel

Hvis du gerne vil sikre, at din gyvel blomstrer næste sæson, skal den beskæres umiddelbart efter blomstring. Gyvel blomstrer nemlig altid på skud fra sidste års vækstsæson. Du kan også lade din gyvel vokse frit, men her er der risiko for, at busken med årene vil blive så tung i toppen, at den vælter.

Ved beskæring skal du skære alle blomstrende grene tilbage til et nyt skud ved jorden. Det vil sige, at de gamle skud fra forrige vækstsæson skal beskæres. Gyvel er tolerant over for en hård beskæring, og nye skud vil skyde frem hurtigt bagefter.