×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Buske

Udplantning og pasning af sølvblad

Udplantning og pasning af sølvblad (strandoliven) - Tips fra Plantoramas gartner

Sølvblad (strandoliven) i haven

Sølvblad (synonymt med strandoliven), der på latin hedder Elaeagnus x ebbingei, er en stedsegrøn og meget hårdfør busk.

Som navnet antyder har busken sølvfarvede blade, som gennem årstiderne skifter mellem grønne og brændte nuancer. Ud på efteråret kan du nyde buskens velduftende, hvide blomster, der efter afblomstringen udvikler sig til røde bær med sølvskær.

Sølvblad beholder sine blade året rundt, og pynter derfor også med sit rustikke udtryk hen over vinteren og i det tidlige forår, hvor mange af havens andre planter ser lidt kedelige ud.

Busken trives særligt godt i kalk- og saltholdige jorde og tåler også vind, hvilket gør den til en ideel plante i den kystnære have. Sølvblad kan bruges som et alternativ til de klassiske hækplanter eller blot som prydplante i haven.

 

Populære sorter af sølvblad

Det er særligt to sorter af sølvblad, som er populære i de danske haver:

  • Elaeagnus x ebbingei ’Vivileg’: gulbrogede blade. Bliver ca. 2 meter høj og 3 meter bred. Får grønne og sølvfarvede skud, der året efter får en tydelig gul farve langs bladkanten.
  • Elaeagnus x ebbingei ’Compacta’: mørkegrønne blade med sølvfarvede undersider. Bliver ca. 3 meter høj. Særligt god til formklip.

Populære produkter netop nu

Udplantning og pasning af sølvblad (strandoliven) - Tips fra Plantoramas gartner

Udplantning af sølvblad

Sølvblad vokser vildt i Middelhavsområdet, og er derfor vant til en mere næringsfattig jord samt meget sol og vind. Herhjemme er det mest optimalt at plante i en kalkholdig jord, som ikke er for våd og leret, og meget gerne på en solrig plads.

Blade, blomster og bær udvikler sig flottest, når busken får rigeligt med sol, men den trives også udmærket i halvskygge. Sølvblad kan også fint klare sig med en placering, hvor der ikke er læ, da den klarer sig fint med kraftig vind.

Vi anbefaler, at du planter ud i efteråret, hvor jorden er lun og fugtig. Det gør pasningsarbejdet bagefter en smule nemmere, da du er hjulpet godt på vej af årstidens lune temperaturer og mængden af nedbør.

Vores gartner anbefaler, at du planter den ud i haven og ikke i en krukke. Du kan følge nedenstående tips til udplantning af sølvblad:

  • Start med at væde rodklumpen og planten i en spand vand.
  • Grav nu et rigeligt stort plantehul og placér planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet to tredjedele op med jord, og fyld så hullet med vand.
  • Når vandet er trukket ned, fylder du resten af hullet med jord og vander endnu engang.
Udplantning og pasning af sølvblad (strandoliven) - Tips fra Plantoramas gartner

Pasning af sølvblad

Som haveejer kan det være en fordel med planter, der ikke kræver den store pasningsindsats for at trives. Sølvblad er en af de planter, som får dækket sine næringsmæssige behov fra naturens side, og derfor kræver den som udgangspunkt hverken vanding eller gødning.

Det kan dog i længerevarende tørre perioder være nødvendigt at vande regelmæssigt. Ved overvanding eller ekstrem udtørring kan bladene blive blege og falde af. 

 

Beskæring af sølvblad

Sølvblad kan fint beskæres, og har du plantet busken som hæk, er beskæring også ofte at foretrække. Du skal blot være opmærksom på, at beskæring reducerer mængden af blomster og bær.

 

Er bærrene på sølvblad spiselige?

Ja, du kan godt spise de bær, som til forveksling ligner små, grønne oliven. Deraf kommer i øvrigt også plantens populærnavn strandoliven. 

Du skal dog ikke forvente, at de smager af oliven. De er ofte let bitre eller syrlige, og falder ikke i alles smag. Du kan forsøge dig frem med kompot eller marmelade og teste, om de er noget for dig. Alternativt kan du lade bærrene sidde på busken og lade havens fugle spise dem.

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden