{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af uægte jasmin

23. december 2023
Uægte jasmin

Uægte jasmin i haven

Uægte jasmin, Philadelphus, er en løvfældende busk med en opret og tæt vækst. Busken prydes med hvide blomster omkring maj-juni, nogle sorter blomstrer endda helt hen i juli.

Kaldenavnet uægte jasmin kommer af plantens duft, som kan minde om duften fra den ægte jasmin (Jasminum). De er dog ikke beslægtede. Planten kaldes også pibeved, som hentyder til grenenes anvendelse som piberør.

 

Populære sorter af uægte jasmin

  • ’Schneesturm’, Philadelphus virginalis, bliver op til 3 m høj og 1,5 m bred. Opret vækst.
  • ’Belle Etoile’, Philadelphus lemoinei, bliver op til 1,5 m høj. Tæt og kublet vækst.
  • 'Snowbelle’, Philadelphus virginalis, bliver op til 1 m høj. Lav og kompakt vækst.
  • ’Waterton’, Philadelphus lemoinei, anvendes ofte som hækplante.

Køb vores udvalg af jasmin her

Placering af uægte jasmin

Uægte jasmin kan plantes i en almindelig og veldrænet havejord, men planten tåler også mere sandede jorde. Busken foretrækker en solrig placering, gerne i fuld sol eller delvis skygge. Det gør, at den kan plantes og vil trives langt de fleste steder i haven.

Det gælder, at jo mere sol, busken får, des flottere bliver blomstringen. Den trives også fint i halvskygge, men du vil ofte opleve en mere sparsom blomstring.

 

Udplantning af uægte jasmin

Uægte jasmin egner sig på grund af sin kuplede vækst særligt godt som hækplante, læplante eller skyggeplante i haven. Busken bliver typisk mellem 2-3 meter høje og 1-1,5 meter bred.

Den kan plantes både forår og efterår. Planter du ud i foråret eller om sommeren, skal du blot være opmærksom på at vande jævnligt og rigeligt, så den har de bedste vilkår for etablering.

Vi anbefaler, at du følger nedenstående plantevejledning:

  • Væd rodklumpen og planten i en spand vand inden udplantning.
  • Grav et rigeligt stort plantehul og placer planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet 2/3 op med jord og fyld så hullet med vand.
  • Fyld resten af hullet med jord, når vandet er trukket ned og vand afslutningsvist endnu en gang.

 

Uægte jasmin som hæk

Uægte jasmin er velegnet som hæk, da den både er hårdfør og taknemmelig, når det kommer til pasning og pleje. Den er vindstærk, og den tåler skygge og udtørring.

Som hæk kan uægte jasmin stå uklippet, hvilket, nogle synes, er en fordel. ønsker du en klippet hæk, bør du klippe uægte jasmin om vinteren fra november-marts. Planter du uægte jasmin som hæk, kan du forvente en maks. højde på 2,5 meter og maks. bredde på 2 meter.

Køb vores udvalg af hæk her

Uægte jasmin

Pasning af uægte jasmin

Har du plantet uægte jasmin i en almindelig og veldrænet havejord, kræver den stort set ingen pasning. Uægte jasmin er en af de planter, som får dækket sine næringsmæssige behov fra naturens side, og derfor kræver den som udgangspunkt hverken vanding eller gødning.

Det første års tid efter plantning samt i længerevarende tørre perioder er det nødvendigt at vande regelmæssigt, så jorden holdes jævnt fugtig. Uægte jasmin er fuldt ud vinterhårdfør og behøver ikke at bliver beskyttet mod frost hen over vinteren.

 

Beskæring af uægte jasmin

Uægte jasmin har generelt gavn af en årlig foryngelsesbeskæring. Foryngelsesbeskæringen sørger for, at nye skud får tilstrækkeligt med lys og luft samt at busken holder sin form og højde.

Du kan foretage denne type beskæring ved at fjerne ca. en tredjedel af buskens grene helt nede ved jorden. Det er primært tykke og høje grene, som skal fjernes. Ligeledes bør du fjerne knækkede og døde grene.

Beskæringen af uægte jasmin er mest optimal i det tidlige får eller lige efter blomstringen, og du bør kun beskære en tredjedel hvert år, så det ikke går ud over den flotte blomstring.

Læs også vores guide til hvordan du planter syrenhortensia