{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Blomsterløg

Udplantning og pasning af anemoner

31. december 2023
Plantorama | Udplantning og pasning af anemoner

.

Kort om udplantning og pasning af anemoner

  • Balkananemonen bør plantes i bede, så den kan brede sig ud og fylde. Den kan dog også placeres i krukker, hvor den bedre kan styres. Blomsten trives optimalt i en næringsrig og let fugtig jord, men kan gro i både fuld- og halvskygge.
  • Den franske anemone er særligt følsom overfor kulde og egner sig derfor kun som sommerblomst. Det er nødvendigt at opbevare løgene i ly for kulden, hvis du ønsker en flerårsblomstrende plante. Placer blomsten i en porøs og veldrænet jord i bed eller krukker.
  • Sæt gerne flere anemoner sammen, når du planter dem, for at få det flotteste resultat.
  • Inden du sætter anemonerne i jorden, skal de lægge i blød i et døgn. Herefter graves løgene ned i en dybde på deres egen længde.

 

Anemoner til haven

De fleste kender til den flotte hvide anemone, Anemone nemorosa, fra skoven, der med sin blomstring byder foråret velkommen. Den hvide anemones blomster kan også have et lilla skær. Disse anemoner er kun at finde ganske kort tid i skoven – som regel kun i april og maj. Se vores udvalg af blomsterløg.

Der findes også gule anemoner, Anemone ranunculoides, som minder om den hvide anemones vækstform. Den vokser ofte i skoven, hvor jorden er mere fed. Du kan desuden finde en blegblå anemone, Anemone apennina, på den nordlige del af Bornholm. Denne type anemone minder meget om den hvide anemone, men bladene har en lys blålig farve.

Den blå anemone, Hepatica nobilis, tilhører en anden slægt end de hvide og gule anemoner, hvilket også afsløres af dens latinske navn, men vokser ligeledes i skoven på lerjord.

Sommeranemonen, Anemone sylvestris, er vildtvoksende på strandenge og vejkanter. Denne type anemone er særligt hårdfør, hvorfor den i naturen kan udkonkurrere græs. Den får i maj-juni hvide blomster med gule støvdragere.

I Danmark dyrker vi typisk to arter af forædlede haveanemoner: balkananemonen, der blomstrer om foråret og den franske anemone, der blomstrer om sommeren. Der er dog væsentlige forskelle på både udseendet og vækstkravene ved de to arter, og derfor rådgives der særskilt til balkananemoner og franske anemoner. Find gode råd og vejledning om blomsterløg.

 

Bier og sommerfugle elsker anemoner

Med undtagelse af de fyldte anemoner, hvor støvbladene er omdannet til kronblade, er alle anemoner gode til at tiltrække bier og sommerfugle. Bier og sommerfugle udfører et uvurderligt vigtigt forstøvningsarbejde, og de er derfor altid en gevinst for haven – og anemoner tiltrækker altså effektivt mange bier og sommerfugle. 

Læs også: Udplantning og gødning af rhododendron. 

Balkananemoner

Balkananemonen, Anemone hupehensis, blomstrer, ligesom den velkendte hvide anemone fra skoven, om foråret. Den bliver omkring 15 centimeter høj og har en gul midte omgivet af store randblomster. Til forskel fra den hvide anemone fås balkananemonen ikke kun i hvid, men også i blåviolette og rosa nuancer.

Balkananemonen lever i skovbunden og i skovbryn, hvor den er vandt til et fugtigt og let køligt klima. Dette gør den heldigvis perfekt til det danske vejr.

Udplantning af balkananemone

Balkananemonen bør plantes ud i havens bede, hvor den kan få lov til at brede sig. Når anemonen breder sig, vil den danne et helt tæt blomstertæppe om foråret. ønsker du ikke, at balkananemonen skal brede sig, kan du udplante dem i krukker.

Blomsten stiller ikke store krav til jordkvaliteten, men som hos de fleste planter trives den bedst i en næringsrig og let fugtig jord. Den kan gro både i fuld- og halvskygge, så her er den bestemt ikke krævende. For at efterligne balkananemonens naturlige lysforhold så godt som muligt, anbefaler vi dog at placere den i halvskygge.

 

Franske anemoner

Den franske anemone, Anemone coronaria, vokser i varme og tørre klimaer, og den er derfor ikke vandt til det kølige og fugtige klima, vi har i Danmark. Af samme grund kender de fleste den franske anemone som en potteplante, men den kan også bruges udenfor som andre blomsterløg om sommeren.

Blomsten er på ingen måder vinterhårdfør og kan derfor ikke holde til at overvintre udendørs. Du kan vælge at flytte løgene i ly for kulden eller blot lade dine franske anemoner være ”sommerblomster”. Ved milde vintre kan du være heldig, at løgene overlever den kolde periode og kommer igen året efter, men der er ingen garanti.

Fransk anemone bliver mellem 20-30 cm høj og får smukke blomster i blålige, rødlige eller hvide farver med mørke støvdragere. Blomsterne kan både være enkle og halvfyldte.

 

Udplantning af fransk anemone

Planter du franske anemoner i havens bede, skal du grave løgene op om efteråret, når planten er afblomstret, og før frosten kommer. Vil du gerne undgå at skulle grave løgene op hver havesæson, kan du plante anemonen i krukker. Her vil du have helt styr på, hvor løgene er, og det er let at sætte krukken indenfor om vinteren.

Når nattefrosten er forbi i foråret, kan du sætte dine løg i jorden igen. De kan sættes i jorden frem til maj og stadig nå at blomstre sommeren over. Uanset om du planter i bede eller krukker, skal den franske anemone placeres i en porøs og veldrænet jord.

Planten bliver typisk op til 30 centimeter høj, og blomsterne kan være både enkle og fyldte. Den franske anemone kommer i farver fra blåviolet over hvid til røde nuancer.

 

Sætning af anemoneløg

Uanset om du har købt balkananemoner eller franske anemoner, skal du følge den samme procedure, når løgene skal i jorden. Bemærk også at for både balkananemoner og franske anemoner gælder det, at de er flottest, hvis de sættes flere sammen, som de også ville stå i naturen.

Proceduren for at sætte anemoneløg er følgende:

  • Læg anemoneløgene i vand i et døgns tid, før de sættes i jorden.
  • Grav et plantehul, der er tre gange så dybt som løgets længde.
  • Placér løget i bunden af hullet med spidsen op af.
  • Dæk hullet til med jord og hæld lidt vand over.
  • Lad vandet trække ned og læg eventuelt mere jord på.
  • Tryk jorden fast med hænderne.
  • Herefter er der ikke andet at gøre, end at vente til anemonen blomstrer.

Husk at balkananemoner skal i jorden om efteråret (gerne i september-oktober), så de kan blomstre om foråret, mens franske anemoner skal i jorden om foråret (gerne i marts-april), så de kan blomstre om sommeren.