{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Blomsterløg

Gode råd og vejledning om prydløg

30. september 2023
Få gode råd til pasning og plantning af prydløg hos Plantorama

Gode råd til udplantning og pasning af prydløg

  • Prydløg tåler både sol, halvskygge og skygge, men trives optimalt i solen. Jorden skal helst være let, veldrænet og kalkholdig, så behøver du hverken vande eller gøde planten.
  • Sæt prydløg i jorden om efteråret, hvor jorden er varm og fugtig. Plant løget i en dybde tre gange løget længde, dæk det til med jord og vand jorden.
  • Plantens blade visner hurtigt, og derfor kan den komme til at se lidt spøjs ud med sin lange stilk og runde blomsterhovede. Du kan plante stauder i bedet eller krukken for at fylde pladsen i bunden ud.
  • Skal du dele prydløg, er det bedst at gøre det om efteråret, hvor de er afblomstrede. Når du graver løgene op, skal de i jorden hurtigst muligt igen, så de ikke rådner.

 

Den på én gang elegante og klodsede løgvækst

Prydløg er elegante og samtidig lidt klodsede at se på. Når de står og knejser over alle de andre planter i staudebedet, er der noget nærmest majestætisk over dem, mens de i sig selv ser lidt komiske ud med det store hoved på den meget tynde krop.

Du kan se vores aktuelle udvalg af blomsterløg her

Uanset hvordan du ser på prydløget, bringer det farve og form til haven på en måde, som få planter gør. Desuden er prydløg meget nøjsomme og kommer med en minimal pasningsindsats igen år efter år.

 

Placering af prydløg

Prydløg er meget nøjsomme og sætter ikke de store krav til hverken jordbund eller pasning. De tåler både sol, halvskygge og skygge, men trives dog bedst på en solrig placering. De er flottest i grupper og kan sættes både i bede og krukker; vigtigt er bare, at jorden er forholdsvis let, veldrænet og gerne kalkholdig.

Får prydløg sol og den rette jordbund kræver de ikke yderligere pasning med vand og gødning. Prydløg er desuden meget sunde og bliver sjældent angrebet af skadedyr, og de fleste sorter er også vinterhårdføre i Danmark, så de kræver ikke nogen særlig opmærksomhed.

 

Sætning af prydløg i efteråret

Om efteråret er jorden lun efter en varm sommer og samtidig fugtig på grund af årstidens nedbør. Det gør både, at jorden er nem at arbejde med for dig, men det skaber også de optimale betingelser for, at prydløgene kan få en ”god start på livet”. Derfor er det bedst at sætte prydløg i september-oktober.

De fleste prydløg blomstrer i det sene forår eller i forsommeren, det vil sige fra maj til juli. De dukker altså op i haven i det tomrum, der opstår efter de forårsblomstrende løg, såsom hyacint og tulipan, er afblomstret, og før stauderne og sommerblomsterne for alvor går i blomst.

 

Sætning af prydløg

Nogen mennesker sammenligner prydløget med en tryllepind: en tynd stilk med en kugle af magiske gnister for enden. Der er imidlertid ikke meget hokus-pokus over, hvordan man sætter prydløg. Det er nemlig meget nemt.

Proceduren for at sætte prydløg er følgende:

  • Grav et dybt plantehul. Hullet skal være lige så dybt som 3 x løgets længde fra bund til top. Er løget 3 cm langt, skal hullet altså være 9 cm dybt.
  • Placér løget i bunden af hullet med spidsen op af.
  • Fyld plantehullet op med jord og vand efterfølgende.
  • Fyld eventuelt mere jord på, hvis det er nødvendigt, når vandet er trukket ned i jorden.
  • Tryk jorden fast med hænderne.

Herefter er der ikke mere, du kan gøre for prydløgene. Nu er det bare at læne sig tilbage og vente på, at løgene spirer og senere danner sine smukke blomster.

 

Plant prydløg sammen med lave stauder

Prydløg kræver altså stort set ingen vanding, gødning eller anden pasning. Til gengæld er det en god idé at give dem noget andet, nemlig selskab af andre, lavere planter. Prydløgenes blade visner nemlig væk meget hurtigt, og planten kan godt se lidt spøjs ud, når den kun består af den høje stilk og det store blomsterhoved. Derfor vælger de fleste at give prydløget selskab af stauder, som giver noget fylde i bunden af bedet eller krukken. En staude som storkenæb passer eksempelvis rigtig godt sammen med prydløg.

 

Ét prydløg bliver hurtigt til et helt bed

Prydløg formerer sig flittigt med både sideløg og selvsåning. Hvis du lader frøene sidde på blomsten og modne, vil du derfor opleve, at prydløgene bliver flere og flere år efter år.

Vil du gerne fremskynde forøgelsesprocessen, kan du grave prydløgene op og selv nemt tage sideløgene fra og sætte dem et nyt sted. Hvis du gør dette, anbefaler vi, at du gøder jorden, hvor du sætter de små sideløg, så de ”har noget at leve af”.

 

Deling af prydløg

Hvis du gerne vil dele prydløg og fordele dem ud i haven, er det bedst at gøre det om efteråret. Om efteråret er prydløgene visnet helt væk, og det er derfor vigtigt, at du sætter pinde i jorden, der markerer, hvor løgene befinder sig, men de stadig blomstrer. Husk at opgravede løg skal i jorden hurtigst muligt, da de ellers risikerer at forrådne.