Når du skal have ny græsplæne, handler det om at starte med sunde græsfrø, hvis du ønsker nabolagets flotteste græsplæne. Græsfrø af høj kvalitet sikrer dig nemlig en tæt græsvækst, og at du hurtigt får et grønt tæppe i haven.
Når du skal så en ny græsplæne, er vejrforholdene mest optimale i april/maj og igen i august/september, hvor jorden er lun og fugtig.
Inden du kaster dig ud i at så en ny græsplæne, skal du klargøre jorden, dernæst gøde den og afslutningsvist skal frøene sås. Det kan virke omfattende, men med den rette viden skal du nok komme godt fra start.
Vi har samlet al den nødvendige viden, så du kan anlægge en ny, flot græsplæne – find alle tips her.
Vejen til en sund græsplæne har 4 trin: klipning, gødning, vertikalskæring og eftersåning. Det er altså en kontinuerlig opgave at sørge for, at græsset har de bedste betingelser for at gro og skabe en tæt, grøn plæne.
Når du klipper din græsplæne, stimulerer du ny vækst, og lader du det afklippede græs ligge, giver det ekstra næring til plænen. Du kan også gøde græsplænen med en NPK-gødning, som gør græsset mere modstandsdygtigt overfor ukrudt og mos.
Har du større problemer med plænen, skal du måske vertikalskære eller efterså. Det kan virke som en kompleks opgave, men vi hjælper dig godt på vej i guiden ”4 trin til en sund og flot græsplæne”.
Gødning af græsplænen gør græsset stærkere og kraftigere og samtidig modvirker det dannelsen af mos, som kan være noget så irriterende at få bugt med.
Ud over at give græsset en god og sund farve giver gødning af græsplænen også græsset et forspring overfor ukrudtet, da græssets store rodnet er bedre til at udnytte næringen.
Du får den flotteste græsplæne ved at gøde flere gange hen over sæsonen, så der løbende kommer ny næring til. En god plan er at gøde tre gange, hvor du gøder første gang i april og sidste gang i august.
Der findes mange forskellige jordtyper, men der er to jordtyper, som egner sig særligt godt til græsplænen. Det gælder harpet muld og topdressing. De er begge gode til etablering og reparation af græsplæner, da de er porøse og fri for sten.
I stedet for at købe ny jord til etableringen eller reparationen af din græsplæne, kan du også forbedre den jord, som allerede er i din have. Det giver vi dig et par tips til her i guiden ”Anlægning af ny græsplæne”, hvor du også får gode råd til såning og klipning.
De fleste haveejere ønsker sig en græsplæne, der er flot grøn, men også helst fri for mos. Selvom mosset giver en grøn plæne, er det ikke altid ønskværdigt at have i haven. Mosset stjæler næring fra græsset, så det handler primært om at give græsset bedre betingelser for at gro end mosset, så det holdes nede.
Forskellige årsager kan være skyld i, at du har mos i græsplænen; mangel på gødning, for lidt lys, for fugtig og sur jord eller at græsplænen klippes for lavt.
For at komme mosset til livs, skal du først finde frem til, hvad der er årsag til problemet. Det hjælper vi dig godt på vej til i vores guide ”Sådan bekæmper du mos i græsplænen”.
Kløver er naturligt at have i græsplænen, og det kan fint gro side om side med græsset. Kløver i græsplænen tiltrækker endda insekter, som er gavnlige for bestøvningen i resten af haven.
Ønsker du alligevel at komme af med kløver, gælder det om at skabe de bedste betingelser for at græsset kan gro. Derfor skal du, ligesom når du vil bekæmpe mos i græsplænen, gøde og lufte din plæne.
Læs hvilken gødning du skal bruge i vores guide ”Sådan fjerner du kløver i græsplænen”. Her finder du også svar på hvordan og hvornår du skal gøde græsplænen.