{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Sådan bekæmper du kløver i græsplænen

25. oktober 2023
Kløver i græsplæne

Kløver i græsplænen

Det er næsten umuligt at have en græsplæne uden kløver eller andre former for ukrudt. Der vil altid flyve små ukrudtsfrø rundt i luften, og lander de i græsset, vil de uundgåeligt begynde at spire. 

Sammenlignet med de fleste ukrudtsplanter, inklusiv kløver, vokser græs langsomt, så ukrudtet kan hurtigt få spredt sig ud over den ellers grønne plæne.

Det er ikke altid et ønskescenarie, men du behøver faktisk ikke fjerne kløveret i græsplænen. Læs om fordelene ved at lade det stå lige herunder.

Se vores udvalg af græsfrø og græsblandinger her

Her er fordelene: Fjern ikke kløver i græsplænen

Der er delte meninger om, hvorvidt kløver i græsplænen er et kønt syn, men kan du leve med synet, behøver du ikke bekæmpe det.

Kløver er naturligt og kan sagtens gro side om side med græsset. Faktisk kan kløver have flere fordele, hvis du lader det gro i græsplænen.

  • Det begynder at spire i det tidlige forår, holder sig grønt hele sommeren uden pasning og forbliver grønt helt indtil, frosten sætter ind
  • Det tiltrækker nyttige insekter til haven, som hjælper med bestøvningen af blomster, frugttræer og bærbuske
  • Det kan udkonkurrere meget anden ukrudt, som kan dække op i græsplænen, på grund af dets tætte rodnet
  • Det er ”immunt” overfor hundens tissepletter, hvor græsset normalvis bliver gult og trist at se på

Har du dele af græsplænen, som fuldstædig bliver overtaget af kløver, kan det blive nødvendigt at gribe ind, så det ikke overtager hele plænen. Følg gartnerens tips nedenfor, hvis du ønsker at fjerne kløver i græsplænen.

Kløver i græsplæne

Vil du alligevel bekæmpe kløver i græsplænen? Sådan gør du

Som regel er græs stærkere end kløver, så måden, du kan komme kløveret til livs på, er ved at give græsset bedre vilkår for at gro. Det gør du bedst ved at gøde og lufte plænen.

Vælg en gødning, som er velegnet til græsplæner, fx Plantorama plænegødning. Du skal gøde første gang i midten af april, så græsset får et forspring. Herefter gøder du igen i juni og august, så græsplænen får næring gennem hele sæsonen. Mængden af gødning afhænger af typen, men som regel medfølger der anvisninger på produktet.

Som alternativ til kunstgødning kan du forsøge dig med kalksalpeter, der er rig på kvælstof. Det spredes jævnt ud på det ønskede område, gerne lige inden regn så græsset ikke svides af.

Det sidste alternativ til at bekæmpe kløver i græsplænen er at rykke det op ved håndkraft. Lykkes du ikke med at bekæmpe kløveret den første sæson, kan du forsøge med gødning igen den efterfølgende sæson.

Læs også: 4 trin til en sund og flot græsplæne

Ofte stillede spørgsmål

Måden, du slipper af med kløver i græsplænen, er ved at give græsset bedre vilkår for at gro. Det gør du bedst ved at gøde og lufte plænen.

Kløver er naturligt at have i græsplænen og kan sagtens gro side om side med græsset. Faktisk kan kløver have flere fordele, hvis du lader det gro i græsplænen. 

Det tiltrækker bier og andre nyttige insekter til haven, så dine øvrige planter kan blive bestøvet.