Gavekort
Luk

Køb nu

iDu er igang med at fjerne dit centervalg. Ved denne handling slettes indholdet i din kurv.

{{ userSelectedStore.name }}

{{ userSelectedStore.address }}
{{ userSelectedStore.zipCode }} {{ userSelectedStore.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

{{ store.name }}

{{ store.address }}
{{ store.zipCode }} {{ store.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

Udplantning og pasning af laurbærkirsebær (kirsebærlaurbær)

20. juli 2023
Udplantning og pasning af laurbærkirsebær - Plantorama

Laurbærkirsebær i haven

Laurbærkirsebær (synonymt med kirsebærlaurbær), Prunus laurocerasus, er en stedsegrøn busk, hvis tætte og oprette vækst gør den ideel som hækplante.

Busken er kendetegnet ved sine skinnende, mørkegrønne blade og de smukke, cremehvide blomster, der i maj og juni sidder i oprette klaser og pryder busken. Senere på sæsonen får laurbærkirsebær sorte bær, som tiltrækker mange fugle, der elsker de små bær.

Laurbærkirsebær bruges ofte som hækplante og bliver hurtigt til en flot og frodig hæk efter udplantning. Busken udmærker sig desuden ved at være både tørke- og skyggetålende og ved ikke at blive påvirket af hverken forurenet byluft eller vejsalt. Laurbærkirsebær egner sig bedst som klippet hækplante og tåler både hård beskæring og formklipning.

 

Populære sorter af laurbærkirsebær

Der findes flere forskellige sorter af laurbærkirsebær, som alle varierer i vækst- og bladform. Herunder finder du de mest populære sorter af laurbærkirsebær:

 • ’Etna’: kompakt vækst med store, brede blade. Vokser ca. 30 cm årligt og bliver 4-6 m høj uden beskæring.
 • ’Genolia’: smal, kompakt og opret vækst, hvilket giver en smal, tæt hæk. Vokser 40-60 cm årligt og bliver maks. 4 m høj.
 • 'Novita’: kompakt vækst med blanke, mørkegrønne blade. Bliver op til 6 m høj uden beskæring.
 • ’Otto Luyken’: kompakt vækst samt lavt- og bredt voksende med smalle, mørkegrønne blade. Bliver 1-1,5 m høj.
 • ’Augustifolia’ (portugisisk laurbærkirsebær): ellipseformede blade og kan få flotte, røde stængler. Bliver 2-3 m høj og bred.

Udplantning af laurbærkirsebær

Laurbærkirsebær med klump skal plantes i september/oktober eller april/maj, mens barrodede laurbærkirsebær skal plantes mellem løvfald og løvspring. De barrodede planter har beskyttende jord omkring rødderne og skal således bruge vinteren til at udvikle rødder, så de er stærke til foråret.

Det er altafgørende for resultatet, at planternes rødder holdes fugtige op til udplantningen. Når det er tid til udplantning, graver du en rende eller et hul, som er tilpas dyb og bred til, at rødderne kan være der. Nedenfor guider vi dig til succesfuld udplantning af laurbærkirsebær:

 • Grav et hul eller en rende, som er dobbelt så stort som plantens potte.
 • Fyld hullet op med vand og lad det sive ned.
 • Kom jord i bunden og placér derefter planten, så den står plant med jorden.
 • Fyld herefter ekstra jord omkring rødderne.
 • Giv jorden et let tryk med flad hånd, så den forbindes med rødderne. Tryk ikke for hårdt, da de nye rødder så får svært ved at grave sig gennem jorden.
 • Vand afslutningsvist jorden godt igennem, og fyld lidt mere jord på, hvis det synker for meget sammen.

 

Placering af laurbærkirsebær

Laurbærkirsebær kan bruges solitært eller i busketter, men optræder oftest som hækplante i de danske villahaver. Busken er meget skyggetålende og kan derfor placeres, hvor de lyskrævende hækplanter ikke trives.

Laurbærkirsebær kan have tendens til frostfølsomhed og derfor må den ikke placeres et alt for udsat sted i haven. Med hensyn til jordbunden trives den bedst i en almindeligt næringsrig og let fugtig havejord, men busken tåler dog også en tør jord.

 

Klargøring af jorden før udplantning

Før du kan plante laurbærkirsebær, skal jorden rengøres for store sten, byggeaffald og lignende ned til 35-40 cm dybde. 

Hvis jorden er meget lerholdig, er det desuden en god idé at blande spagnum eller sand i, da laurbærkirsebærs rødder har brug for en forholdsvis porøs jord for at få fodfæste. Det er desuden en god idé at putte kompost ned i plantehullet for at give planterne noget at ”leve af” i starten.

Laurbærkirsebær

Pasning af laurbærkirsebær

De første par år efter udplantning af laurbærkirsebær er det nødvendigt at vande rigeligt. Særligt i tørre perioder er det altafgørende, at planterne får tilført vand. Det kan være en fordel at lægge en siveslange ud, så det er nemmere at vande, når det er nødvendigt.

Sørg for at holde området omkring laurbærkirsebær fri for ukrudt og græs, så planterne ikke skal konkurrere om næringen og vandet i jorden. Du kan dække den bare jord omkring planterne med et 10 cm lag barkflis.

Når laurbærkirsebærren er 2-3 år, er den etableret og har derfor brug for mindre opmærksomhed end før. Det er dog stadig vigtigt at gøde planterne. Dosering af gødning afhænger naturligvis af hvilket gødningsprodukt, du vælger, men som tommelfingerregel kan det siges, at NPK-gødning gives to gange om året, i marts og juni, mens organisk gødning kun bør gives én gang om året.

 

Beskæring af laurbærkirsebær

Laurbærkirsebær tåler fint at blive beskåret, selv hvis du foretager en hård beskæring. Har du plantet laurbærkirsebær som hæk, må du ikke klippe den, før den har fået den ønskede højde. Til gengæld kan du godt beskære let i siderne for at sikre hækkens tæthed.

Beskæring af laurbærkirsebær foretages mest optimalt efter blomstringen i sensommeren eller starten af efteråret. Vi anbefaler, at du beskærer med en grensaks og ikke en hækkeklipper. Grunden til det er, at hækkeklipperen efterlader de store blade med hakker og brune kanter, hvilket ikke er særligt smukt.

 

Er bærrene på laurbærkirsebær giftige?

Laurbærkirsebær danner sorte, runde bær, der ser rigtigt fine ud, men som du absolut ikke må spise. For det første smager bærrene besk og for det andet er bærrene giftige. Derfor skal man altså holde sig fra dem.

Ofte stillede spørgsmål til laurbærkirsebær

Man planter laurbærkirsebær ved at grave en rende eller et hul, som er tilpas dyb og bred til, at rødderne ikke bøjes. Herefter fyldes renden/hullet med vand og hækplanten placeres, så den står plant med jorden. Stabiliser planten ved at fylde jord omkring rødderne og trykke den forsigtigt ned. Vand til slut og fyld evt. mere jord på.
Laurbærkirsebær kan blive 4-6 m høj, hvis du ikke beskærer den og derved styrer væksten.
Laurbærkirsebær beskæres efter blomstringen i sensommeren eller i starten af efteråret. Brug en grensaks, så du ikke efterlader blade med hakker og brune kanter.
Laurbærkirsebær vokser omkring 30 cm om året.
Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}