{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hækplanter

Udplantning og pasning af liguster

30. juli 2023

Liguster i haven

Liguster, Ligustrum, er sammen med bøg en klar favorit, når danskerne skal plante hæk i deres haver. Liguster har da også flere gode egenskaber, så vi forstår godt hvorfor.

Ligusteren udemærker sig som hæk med sin kompakte hæk og små, grønne blade. Hvis du ikke klipper den for hårdt, vil den blomstre med fine, cremehvide blomstertoppe i juni og juli. Udover at blomsterne pryder, spreder de også en dejlig, sødlig duft i haven samt tiltrækker insekter og bier til haven.

Køb vores udvalg af liguster hækplanter her

Også i efteråret har liguster prydværdi, da den omkring oktober danner dekorative, sorte bær, som særligt havens fugle er glade for. Derfor er liguster også en vellidt hæk i den fuglevenlige have.

Populære sorter af liguster

De to mest udbredte ligusterarter herhjemme er almindelig liguster, Ligustrum vulgare og storbladet liguster (også kaldet bredbladet og ovalbladet), Ligustrum ovalifolium.

Begge arter er vintergrønne og beholder størsedelen af sine blade vinteren over, med undtagelse af sorten Ligustrum vulgare ’Listrum’,som er løvfældende.

Arterne adskiller sig fra hinanden ved, at storbladet liguster har større blade end almindelig liguster samt ved at storbladet liguster er mindre vinterhårdfør, og derfor egner sig særligt godt til de lune, kystnære dele af Danmark.

De mest populære sorter af liguster er:

  • Ligustrum vulgare ’Liga’: delvis stedsegrøn sort med små, mørkegrønne blade. Den mest robuste sort
  • Ligustrum vulgare ’Atros’: delvis stedsegrøn sort med ovale, grønne blade. Bladene bliver mørkere om vinteren, og ved løvspring er nye skud let rødlige.
  • Ligustrum ovalifolium: stedsegrøn med ovale blade. Egner sig særligt godt som solitærplante, hæk og faconklippet plante. Udvikler sig bedst steder, hvor det fryser mildt.
  • Ligustrum vulgare ’Listrum’: løvfældende sort med matgrønne, ovale og slanke blade.
Udplantning og pasning af liguster - Plantorama

Udplantning af ligusterhæk

Ligusterhækplanter med klump skal plantes i september/oktober eller april/maj, mens barrodede ligusterhækplanter skal plantes mellem løvfald og løvspring. De barrodede planter har ikke beskyttende jord omkring rødderne og skal således bruge vinteren til at udvikle rødder, så de er stærke til foråret.

Det er altafgørende for resultatet, at planternes rødder holdes fugtige op til udplantningen. Når det er tid til udplantning, graver du en rende eller et hul, som er tilpas dyb og bred til, at rødderne kan være der. Nedenfor guider vi dig til succesfuld udplantning af liguster:

  • Grav et hul eller en rende, som er dobbelt så stort som plantens potte.
  • Fyld hullet op med vand og lad det sive ned.
  • Kom jord i bunden og placér derefter planten, så den står plant med jorden.
  • Fyld herefter ekstra jord omkring rødderne.
  • Giv jorden et let tryk med flad hånd, så den forbindes med rødderne. Tryk ikke for hårdt, da de nye rødder så får svært ved at grave sig gennem jorden.
  • Vand afslutningsvist jorden godt igennem, og fyld lidt mere jord på, hvis det synker for meget sammen.

 

Hvor dybt og tæt skal liguster plantes?

Plantedybden afhænger selvfølgelig af, hvilken type ligusterhæk du køber, men som udgangspunkt skal ligusterhækplanter plantes i 30 cm dybde.

For at opnå en flot ligusterhæk, der er tæt i top og bund, anbefaler vi, at du planter 4-5 ligusterhækplanter pr meter. Planter du færre hækplanter pr meter, risikerer du, at hækken bliver tæt i toppen, men ikke i bunden.

Udplantning og pasning af bøg - Få guiden hos Plantorama

Placering af ligusterhække

Ligusterhækplanter kan placeres i både sol og skygge, og er derfor et godt valg til de fleste haver. Den klarer sig dog mest optimalt med en placering i halvskygge.

Uanset placering foretrækker liguster at blive plantet ud i en almindelig og næringsrid jord. Den er desuden fuldt vinterhårdfør og derfor ideel til det danske klima.

 

Klargøring af jord før udplantning

Før du kan plante ligusterhæk, skal jorden rengøres for store sten, byggeaffald og lignende ned til 35-40 cm dybde.

Hvis jorden er meget lerholdig, er det desuden en god idé at blande spagnum eller sand i, så jorden bliver mere blød og porøs. Det er desuden en god idé at putte kompost ned i plantehullet for at give planterne noget at ”leve af” i starten.

Udplantning og pasning af liguster - Plantorama

Pasning af liguster

En ligusterhæk er meget nøjsom, men kræver lidt opmærksomhed de første par år efter udplantning, indtil den er etableret.

De første par år efter udplantning er det nødvendigt at vande rigeligt. Særligt i tørre perioder er det altafgørende, at hækplanterne får tilført vand. Det kan være en fordel at lægge en siveslange ud, så det er nemmere at vande, når det er nødvendigt.

Sørg for at holde området omkring ligusterhækken fri for ukrudt og græs, så den ikke skal konkurrere om næringen og vandet i jorden. Du kan dække den bare jord omkring planterne med et 10 cm lag barkflis.

Når ligusterhækken er 2-3 år, er den etableret og vil som regel klare sig med den vand og næring, som den får fra naturens side. Vil du imidlertid gerne forkæle din ligusterhæk, kan du tilføre den ekstra næring lige efter løvspring i maj måned ved at lægge et tyndt lag kompost langs med hækplanternes rødder.

 

Klipning af ligusterhække

Ligusterhækken er bedst egnet som klippet hæk og er velegnet til formklipning. Efter udplantning skal du kun klippe din ligusterhæk i siderne, indtil den når den ønskede højde. Herefter kan du klippe både sider og top.

Vil du nøjes med en årlig klipning, bør du gøre det i juli. Klipper du derimod hækken to gange årligt, bør du gøre det første gang i juni og anden gang i august. Vi anbefaler altid, at du klipper liguster to gange årligt for det flotteste resultat.

Det kan være en god idé at kigge hækken godt igennem for fuglereder inden klipning, så du ikke kommer til at ødelægge dem.