{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Hækplanter

Udplantning og pasning af liguster

22. februar 2024

Liguster i haven

Liguster, Ligustrum, er sammen med bøg en klar favorit, når danskerne skal plante hæk i deres haver. Liguster har da også flere gode egenskaber, så vi forstår godt hvorfor.

Ligusteren udemærker sig som hæk med sin kompakte hæk og små, grønne blade. Hvis du ikke klipper den for hårdt, vil den blomstre med fine, cremehvide blomstertoppe i juni og juli. Udover at blomsterne pryder, spreder de også en dejlig, sødlig duft i haven samt tiltrækker insekter og bier til haven.

Køb vores udvalg af liguster hækplanter her

Også i efteråret har liguster prydværdi, da den omkring oktober danner dekorative, sorte bær, som særligt havens fugle er glade for. Derfor er liguster også en vellidt hæk i den fuglevenlige have.

Populære sorter af liguster

De to mest udbredte ligusterarter herhjemme er almindelig liguster, Ligustrum vulgare og storbladet liguster (også kaldet bredbladet og ovalbladet), Ligustrum ovalifolium.

Begge arter er vintergrønne og beholder størsedelen af sine blade vinteren over, med undtagelse af sorten Ligustrum vulgare ’Listrum’,som er løvfældende.

Arterne adskiller sig fra hinanden ved, at storbladet liguster har større blade end almindelig liguster samt ved at storbladet liguster er mindre vinterhårdfør, og derfor egner sig særligt godt til de lune, kystnære dele af Danmark.

De mest populære sorter af liguster er:

  • Ligustrum vulgare ’Liga’: delvis stedsegrøn sort med små, mørkegrønne blade. Den mest robuste sort
  • Ligustrum vulgare ’Atros’: delvis stedsegrøn sort med ovale, grønne blade. Bladene bliver mørkere om vinteren, og ved løvspring er nye skud let rødlige.
  • Ligustrum ovalifolium: stedsegrøn med ovale blade. Egner sig særligt godt som solitærplante, hæk og faconklippet plante. Udvikler sig bedst steder, hvor det fryser mildt.
  • Ligustrum vulgare ’Listrum’: løvfældende sort med matgrønne, ovale og slanke blade.
Udplantning og pasning af liguster - Plantorama

Udplantning af ligusterhæk

Ligusterhækplanter med klump skal plantes i september/oktober eller april/maj, mens barrodede ligusterhækplanter skal plantes mellem løvfald og løvspring. De barrodede planter har ikke beskyttende jord omkring rødderne og skal således bruge vinteren til at udvikle rødder, så de er stærke til foråret.

Det er altafgørende for resultatet, at planternes rødder holdes fugtige op til udplantningen. Når det er tid til udplantning, graver du en rende eller et hul, som er tilpas dyb og bred til, at rødderne kan være der. Nedenfor guider vi dig til succesfuld udplantning af liguster:

  • Grav et hul eller en rende, som er dobbelt så stort som plantens potte.
  • Fyld hullet op med vand og lad det sive ned.
  • Kom jord i bunden og placér derefter planten, så den står plant med jorden.
  • Fyld herefter ekstra jord omkring rødderne.
  • Giv jorden et let tryk med flad hånd, så den forbindes med rødderne. Tryk ikke for hårdt, da de nye rødder så får svært ved at grave sig gennem jorden.
  • Vand afslutningsvist jorden godt igennem, og fyld lidt mere jord på, hvis det synker for meget sammen.

 

Hvor dybt og tæt skal liguster plantes?

Plantedybden afhænger selvfølgelig af, hvilken type ligusterhæk du køber, men som udgangspunkt skal ligusterhækplanter plantes i 30 cm dybde.

For at opnå en flot ligusterhæk, der er tæt i top og bund, anbefaler vi, at du planter 4-5 ligusterhækplanter pr meter. Planter du færre hækplanter pr meter, risikerer du, at hækken bliver tæt i toppen, men ikke i bunden.

Udplantning og pasning af bøg - Få guiden hos Plantorama

Placering af ligusterhække

Ligusterhækplanter kan placeres i både sol og skygge, og er derfor et godt valg til de fleste haver. Den klarer sig dog mest optimalt med en placering i halvskygge.

Uanset placering foretrækker liguster at blive plantet ud i en almindelig og næringsrid jord. Den er desuden fuldt vinterhårdfør og derfor ideel til det danske klima.

 

Klargøring af jord før udplantning

Før du kan plante ligusterhæk, skal jorden rengøres for store sten, byggeaffald og lignende ned til 35-40 cm dybde.

Hvis jorden er meget lerholdig, er det desuden en god idé at blande spagnum eller sand i, så jorden bliver mere blød og porøs. Det er desuden en god idé at putte kompost ned i plantehullet for at give planterne noget at ”leve af” i starten.

Udplantning og pasning af liguster - Plantorama

Pasning af liguster

En ligusterhæk er meget nøjsom, men kræver lidt opmærksomhed de første par år efter udplantning, indtil den er etableret.

De første par år efter udplantning er det nødvendigt at vande rigeligt. Særligt i tørre perioder er det altafgørende, at hækplanterne får tilført vand. Det kan være en fordel at lægge en siveslange ud, så det er nemmere at vande, når det er nødvendigt.

Sørg for at holde området omkring ligusterhækken fri for ukrudt og græs, så den ikke skal konkurrere om næringen og vandet i jorden. Du kan dække den bare jord omkring planterne med et 10 cm lag barkflis.

 

Gødning af liguster

Når først liguster et etableret, kræver den ikke meget næring, dog kan det være en fordel at gøde 1 gang årligt for at vedligeholde hækkens sundhed, tæthed og bladenes grønne farve. En god indikation for hækkens behov for gødning er bladenes farve: er de gule, bør du gøde. Som nyplantet hæk, skal der først gødes efter første vækstår - når hækken har sat sig og vækster godt. Gød i foråret - gerne maj måned. 

For gødning til ligusterhæk, kan du enten anvende kompost og jordforbedring ved at uddele over hækplanternes rødder, eller gøde med organisk gødning eller stedsegrøn gødning. Ved anvendelse af kompost og jordforbedring, giver du ligusterhækken ekstra næring, samt mindsker vandfordampning fra jordens overflade, hvorfor du ikke skal frem med vandslangen lige så ofte. Ligeledes frigives næringsstofferne langsomt, hvilket giver en stabil vækst, samt forbedres jordens struktur. Ved anvendelse af organisk gødning eller stedsegørn til unge hækplanter, gød da gerne op til 3 gange årligt.

 

Beskæring af ligusterhække

Ved beskæring fjernes grene, skud eller blade, med formålet at forme plantens struktur og fremme bestemte vækstmønstre. Det er essentielt at udføre beskæring af din ligusterhæk for at sikre, at den forbliver sund og velholdt.

Ligusterhæk er bedst egnet som klippet hæk og er velegnet til formklipning. Efter udplantning skal du kun beskære din ligusterhæk i siderne, indtil den når den ønskede højde. Herefter kan du beskære og klippe både sider og top.

Vi anbefaler at beskære og klippe ligusterhæk i vinterperioden fra november - april, når hækken er i hvile, men du kan beskære og klippe den året rundt, så længe det ikke er for varmt. Hvis du vælger at beskære din ligusterhæk uden for vinteren, skal du være opmærksom på, at den kan virke bar i en periode, hvor andre områder af hækken har vækster. Beskærer eller klipper du om sommeren, skal du være opmærksom på fugleredder, som måske har hjemme i hækken. 

Nogle gange kan det være fordelagtigt med en kraftig beskæring og klipning, som indebærer fjernelse af store mængder for at genoplive hækken og gøre den flot igen. Ligusterhække er hårdføre og tåler hård beskæring næsten ind til stammen og ned til jorden, hvis nødvendigt. Du kan overveje hård beskæring hvis du oplever følgende: ligusterhækken har store huller eller døde grene, den er gammel og har mistet tæthed, eller den er blevet for høj.

Ved hård beskæring kan du gøre følgende: beskære hækken helt ned til 10 cm over jorden for hurtig genopretning. Liguster sætter hurtigt nye skud, hvorfor den vil komme sig igen med god højde og tæthed indenfor et par år. 

 

Er din liguster syg?

Oplever du brunlige eller gullige pletter på din ligusterhæk, kan det skyldtes ligusterbladpletsyge, forårsaget af en svamp kaldet Tranzschelia discolor. En tydelig indikation for sygdommen er den hvidlige belægning på undersiden af bladene. Pletterne kan gradvist fusionere og forårsage betydelig skade på hækken, hvilket kan resultere i bladtab og svækkelse af planten. 

For at bekæmpe ligusterbladpletsyge, bør du fjerne inficerede blade for at reducere spredningen. Trim ligusterhækken for at øge luftcirkulationen og reducere fugtighed, hvilket kan hjælpe med at forhindre yderligere spredning af sygdommen

Oplever du gnavne huller på blade, stængler eller rødder, kan det være forårsaget af ligustersværme. Grønne larver med hvide striber ses typisk i august. Larverne er ikke skadelige for hækken, men du bør gribe ind, hvis udseendet eller hækkens trivsel skades. Dette gøres ved at manuelt fjerne larverne og forebygge med god vedligeholdelse af ligusterhækken.