{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Roser

Haveplanter

Plantning og pasning af roser

I guiden får du tips & tricks til roser.

Historiske, moderne eller vilde roser?

De forskellige arter giver forskellige udtryk i haven.

Historiske roser består af forædlede arter, som danner få, store, tætfyldte og velduftende blomster. Planterne fungerer godt som overdådige buskroser og klatreroser.

Moderne roser består også af forædlede arter, der danner mindre blomster. Til gengæld har de en længere blomstringstid og et bredere farvespektrum.

Vilde roser består af rene botaniske arter, som er nøjsomme og robuste. Deres kraftige vækst gør dem velegnede til store, romantiske haver, hvor planterne må være voluminøse og ukæmmede.

Læs meget mere om roser og køb dem hos Plantorama.

Vælg hårdføre rosensorter

De fleste arter af roser er hårdføre og kan godt klare sig gennem en dansk vinter. Der findes dog hårdføre sorter, som egner sig særligt godt til de danske breddegrader.

Det drejer sig blandt andet om klatrerosen Our Last Summer, den bunddækkende rose Lady in Red og buketrosen Looking in Your Eyes.

Sådan planter og passer du rosenplanter

Roser skal plantes ud i lerholdig jord og helst have en solrig og åben placering i haven. Rosernes rødder skal holdes fugtige og tilføres gødning flere gange årligt.

Det er desuden en god idé at beskære og tildække roserne om vinteren. Læs mere om udplantning og pasning.

Sådan gøder og beskærer du roser

Gødningsbehovet afhænger af, om de er engangsblomstrende eller remonterende.

Engangsblomstrende roser gødes 2 gange i sæsonen, og remonterende roser gødes 4 gange i sæsonen. Læs mere om gødning af roser.

Du skal beskære roser, så de holder en pæn form og får en optimal blomstring. Når du beskærer, sikrer du nemlig, at roserne får tilstrækkeligt med lys og luft.

Det er tid til beskæring, når nattefrosten er ovre, og inden roserne udspringer – dette sker oftest i marts-april. Beskæringsgraden afhænger af arten. Læs mere om beskæring af roser.