{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Roser

14 historiske roser

5. december 2023
14 historiske roser - Plantorama

Om historiske roser

Historiske roser er haveroser, som er forædlet før 1867. Dette skæringsår er fastsat af det amerikanske rosenselskab. Blandt de historiske roser findes dog også sorter, der er forædlet efter 1867, men disse har egenskaber, der minder så meget om de historiske roser, at de regnes med her.

Historiske roser danner de smukkeste roser, du kan forestille dig: store, skålformede, fyldte og i de yndigste, ofte sarte, nuancer af hvid, rosa, rød og violet. Vigtigst af alt har historiske roser en vidunderlig duft, som ingen moderne rose kan gøre dem efter.

De fleste historiske roser fungerer som overdådige buskroser og klatreroser, som fylder godt i haven. Endelig er der ofte en spændende historie tilknyttet de historiske roser – et faktum som gør, at de mest passionerede rosenentusiaster ofte kaster deres kærlighed på historiske roser.

De historiske roser er fordelt på følgende grupper: fransk rose, centifolierose, damaskrose, remonterende damaskrose, hvid rose, bengalrose, mosrose, moskusrose, frankfurterrose, portlandrose, noisetterose, ægte terose, bourbonrose og remontantrose.

Se udvalget af haveroser her

 

1 Historisk fransk rose, Rosa gallica / Rosa rubra

Synonymer: eddikerose, gallisk rose, apotekerrose og provinsrose.

Buskrose som bliver op til 150 cm høj. ældste kendte rose, der er blevet dyrket i flere tusinde år. Stammer fra det sydlige og østlige Europa. Fransk rose blomstrer i juni og juli med halvfyldte, rosa til røde blomster. Blomsterne har en skøn duft. Den franske rose menes at være brugt i forædlingen af over 2.000 sorter.

 • Sorter: 'Officinalis', 'Duchesse d'Angouleme', 'Duchesse de Montebello', 'Versicolor', 'Cardinal de Richelieu', 'Duc de Guiche', 'Splendens', 'Mundi', 'Tuscany Superb', 'Complicata', 'Bijou des Amateurs', 'Bouquet de Venus', 'Charles de Mills', 'Dona Sol', 'Arlequin', 'Aimable Amie' og 'Macrantha'

 

2 Centifolierose, Rosa centifolia

Synonymer: kålrose, hundredebladsrose og provencerose.

Buskrose som bliver omkring 150 cm høj. Danner lange, slanke ”arme”, som godt kan have brug for opbinding under blomstringen i juni-juli. Derfor kan den altså både fungere som buskrose og som klatrerose. Vel nok den mest kendte af de historiske roser.

Centifolierosens historie kan botanikere ikke blive enige om. Blomsterne har en skøn duft og bruges ofte i parfumeindustrien, eksempelvis i parfumens hovedstad, den franske by Grasse. Blomsterne er fyldte og fås i hvide, rosa og violette nuancer. Meget hårdfør og nøjsom.

 • Sorter: 'Major', 'Blanchefleur', 'Chapeau de Napoleon', 'De Meaux', 'Fantin-Latour', 'Tour de Malakoff', 'Christata', 'Juno', 'Petite de Hollande', 'Petite Lisette', 'Robert de Diable', 'The Bishop' og 'Variegata'

 

3 Damaskrose, Rosa damascena

Synonym: damascenerrose.

Buskrose som bliver op til 150 cm høj. En meget gammel rose, som menes at være opstået ved krydsning mellem fransk rose og centifolierose. Det siges, at rosen er blevet dyrket i flere tusinde år. Fra juni til juli danner damaskrosen de smukkeste, fyldte blomster med den mest vidunderlige duft. På grund af duften dyrkes rosen flittigt til parfumeindustrien. Blomsterne fås primært i rosa nuancer, men der findes også hvide og røde nuancer.

 • Sorter: 'Madame Hardy', 'Due de Cambridge', 'Botzaris', 'La Ville de Bruxelles', 'Leda', 'Oeillet Flamand', 'St Nicholas', 'Rubrotineta', 'Hebe’s Lip', 'Marie Louise', 'Blush Damask', 'Celsiana', 'Gloire de Guilan', 'Ispahan' og 'York and Lancaster'

 

4 Remonterende damaskrose, Rosa damascena bifera

Buskrose som bliver op til 150 cm høj. Blomsterne er store, tætfyldte, velduftende og fås i flere forskellige rosa, røde og hvide nuancer. De minder altså meget om den ”almindelige” damaskrose, men udmærker sig ved at være remonterende og blomstrer således helt fra juni og langt ud på efteråret. Opstået ved krydsning af damaskrosen og moskusrosen.

 • Sorter: 'Quatre Saisons', 'Rose de Rescht', 'Duchesse de Rohan' og 'Rose de Provins'

 

5 Historisk hvid rose, Rosa alba

Synonymer: albarose og jacobiterrose.

Buskrose som bliver op til 3 m høj. Menes at være opstået ved krydsning af hunderose og damaskrose. Nogle mener også, at fransk rose er blevet brugt til at fremavle hvid rose. Hvid rose er Englands nationalrose og den ultimativt mest romantiske rosenbusk.

Navnet ”hvid rose” er egentlig lidt misvisende, da blomsterne ved udspring har et rosa skær. Senere fremstår de dog klart hvide og halvfyldte til fyldte. Blomsterne har en dejlig, mild duft. Blomstringen foregår i juni til juli.

 • Sorter: 'Maiden’s Blush', 'Felicité Parmentier', 'Madame Plantier', 'Blush Hip', 'Hurdal', 'Celestial', 'Belle Amour', 'Dronningen af Danmark', 'Suaveolens/Semiplena', 'Jeanne d'Arc', 'La Rose de York', 'La Virginale' og 'Maxima'

 

6 Bengalrose, Rosa chinensis

Synonymer: kinarose og månedsrose.

Buskrose som typisk bliver 50-80 cm høj. Der findes dog også højere varianter, som bliver helt op til 2 m høje. Blomsterne fås i mange forskellige størrelser og farver, men fælles for dem alle er den lange blomstringsperiode. Bengalroser er nemlig remonterende og blomstrer således lige fra juni og indtil frosten stopper dem. Menes at være dyrket I Europa siden 1700-tallet.

 • Sorter: 'Old Blush', 'Sempervirens/Slater’s Crimson China', 'Viridiflora', 'Bloomsfield Abundance', 'Hermosa', 'Irene Watts', 'La Vesuve', 'Little White Pet', 'Louis Philippe', 'Madame Laurette Messimy', 'Mutabilis', 'Perle d’Or', 'Schneewittchen' og 'Yvonne Rabier'

 

7 Mosrose, Rosa centifolia muscosa

Klatrerose der kan blive helt op til 4 m høj. Mosrosen har fået sit navn fra den mosvækst, den har på stilke og bægerblade. Menes at være opstået ved krydsning mellem centifolierosen og en vild rose. Mosrosen minder meget om centifolierosen med velduftende, fyldte blomster i hvide, rosa og røde nuancer.

Mosrosen udmærker sig ved at være nøjsom, hårdfør og nem at passe. De fleste mosroser er engangsblomstrende i juni til juli, men der findes også remonterende varianter.

 • Sorter: 'Henri Martin', 'Nuits de Young', 'Salet', 'William Lobb', 'Alfred de Dalmas', 'Baron de Wassenaer', 'Blanche Moreau', 'Capitaine Basroger', 'Capitaine John Ingram', 'General Kleber', 'Julie de Mersan', 'La Neige', 'Little Gem', 'Laneii', 'Louis Gimard', 'Pucelle de Lille' og 'Zoë'

 

8 Moskusrose, Rosa moschata

Buskrose som bliver 100-150 cm høje. Moskusrosen danner ikke særligt store blomster, men den danner til gengæld mange og de pryder busken hele sæsonen igennem, fra juni og indtil frosten kommer. Moskusrosen er nemlig remonterende. Desuden udmærker moskusrosen sig ved danne meget velduftende blomster. Blomsterne fås i hvide og røde nuancer. Moskusroser er blevet dyrket siden Antikken, men kom først til Danmark i 1940’erne.

 • Sorter: 'Felicia', 'Mozart', 'Prosperity', 'Robin Hood', 'Trier', 'Thisbe', 'æbleblomst', 'Menja', 'Lavender Lassie', 'Frau Eva Schubert', 'Cornelia', 'Ballerina', 'Buff Beauty', 'Daybreak' og 'Marie-Jeanne'

 

9 Frankfurterrose, Rosa francofurtana / Rosa turbinata

Synonymer: agatherose og kirkegårdsrose.

Buskrose som typisk bliver 1,5-2,0 m høje. Menes at være opstået ved krydsning mellem fransk rose og den vilde majrose. Den blev opdaget i Frankfurt am Main i 1500-tallet og blev derfor kaldt frankfurterrosen. Rosens andet populærnavn, kirkegårdsrose, skyldes formentlig, at den har brugt til gravbeplantning, men den er nu egnet til alle slags haver.

Frankfurterroser er smukke, nøjsomme og hårdføre. Til gengæld har de ikke en særligt kraftig duft, hvilket ellers karakteriserer de historiske roser. Blomsterne er fyldte og med bølgede kronblade. Fås i rosa og røde nuancer og pryder busken fra juni til juli.

 • Sorter: 'Frankfurt', 'Agatha' og 'Imperatrice Josephine'

 

10 Portlandrose, Rosa portlandica

Buskrose som bliver op til 1,5 m høj. Portlandrosernes oprindelse er meget svær at blive klog på. Nogle kilder vil fortælle dig en historie, mens andre kilder vil overbevise dig om en anden oprindelse. De fleste er dog enige om, at der er en forbindelse mellem de remonterende damaskroser, fransk rose og portlandroserne.

Portlandrosen menes at have fået sit navn fra den 3. hertuginde af Portland, som efter sigende bragte rosenfrø med hjem fra en rejse, som franske gartnere i 1820’erne brugte til forædlingen af, hvad der menes at være, den første portlandrose.

Portlandroserne er smukke, stedseblomstrende og hårdføre. Tre egenskaber som få andre roser kombinerer lige så flot som portlandroserne. Til gengæld kræver portlandroserne omhyggelig pleje med vand og næring. Portlandroser er halvfyldte til fyldte og har en kraftig, sød duft.

 • Sorter: 'Rose du Roi', 'Arthur de Sansal', 'Comte de Chambord', 'Jacques Cartier', 'Blanc de Vibert', 'Madame Knorr', 'Madame Boll' og 'Pergolese'

 

11 Noisetterose, Rosa noisettiana

Klatrerose som kan blive helt op 4 m høj. Har fået navn efter rosenforædleren, Phillip Noisette, som sammen med andre rosenforædlere i Charleston, South Carolina stod bag ”opfindelsen” af noisetteroserne. Noisetteroserne blev forædlet i begyndelsen af 1800-tallet ved at krydse moskusrosen og bengalrosen.

Noisetterosernes blomster fås i mange forskellige hvide og rosa nuancer og de har alle en vidunderlig duft. Blomsterne er ikke så store, men der er til gengæld tusindvis af dem. Endelig har noisetteroser en ufattelig lang blomstringsperiode – lige fra maj til frost, under de rette forhold.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen: noisetteroserne har nemlig tendens til frostfølsomhed og skal dækkes om vinteren eller opbevares indenfor. Derfor er det ikke en god begynder-rose og heller ikke en rose, du ser i ”almindelige” haver, men snarere en rose for passionerede rosenentusiaster.

 • Sorter: 'Blush Noisette', 'Rosier Noisette', 'Celine Forestier', 'Aimee Vibert', 'Gloire de Dijon', 'Madame Alfred Carriere', 'Alister Stella Gray', 'Crepuscule', 'Madame Berard' og 'Reve d’Or'

 

12 ægte terose, Rosa odorata

Buskrose som kan blive op til 3 m høj. Danner lange ranker og kan derfor også bindes op og fungere som klatrerose. Kan udvise frostfølsomhed, hvorfor den kan være svær at finde i handlen i Danmark.

Fordi den er vanskelig at passe og finde, er den et statussymbol blandt de mest inkarnerede rosenentusiaster – og de bliver belønnet for deres indsats. Terosen er nemlig en af de smukkeste roser, der findes. Den har lange, graciøse stilke og perfekte blomster. Blomsterne kan blive helt op til 8 cm i diameter og fås i hvide, rosa og gule
nuancer.
Terosens blomster er desuden kendetegnet ved deres duft, som menes at have givet anledning til navnet, terose og også det botaniske navn, odorata, som betyder ”duftende”.

 • Sorter: 'Hume's Blush Tea Scented China', 'Park's Yellow Tea Scented China', 'Adam', 'Fortune's Double Yellow', 'Marechal Niel', 'Marie d’Orleans', 'Lady Hillington' og 'Madame Bravy'

 

13 Bourbonrose, Rosa borbonica / Rosa canina borboniana

Opstået ved krydsning mellem damascenerrose og bengalrose. Denne krydsning skete efter sigende i 1817 på øen Bourbon, deraf navnet. Er blevet anvendt i mange krydsninger og der findes således både buskroser og klatreroser blandt bourbonroserne.

De fleste bourbonroser er remonterende, men der findes også sorter, som er engangsblomstrende. Blomsterne er halvfyldte til fyldte og har alle deres vidunderlige duft til fælles. Duften beskrives af mange som en blanding af hindbær og nektariner. Udover den skønne duft har bourbonroserne så mange forskelligheder, at de undertiden er blevet delt i to forskellige grupper.

 • Sorter: 'Reine Victoria', 'Great Western', 'Boule de Neige', 'Fulgens', 'Gloire de Rosomanes', 'Heroine de Vaucluse', 'Honorine de Brabrant', 'Madame Ernest Calvat', 'Robusta', 'Souvenir de la Malmaison', 'Souvernir de Saint Anne's', 'Zigeunerknabe', 'Louise Odier', 'Madame Isaac Pereire', 'Madame Pierre Oger', 'Zephirine Drouhin' og 'Commandant Beaurepair'

 

14 Remontantrose, Rosa hybrida bifera

Storblomstret rose som bliver op til 2 m høj. Menes at være opstået efter en krydsning af noisetterosen og bourbonrosen i Frankrig i 1830’erne. Remontantroser er, som navnet antyder, remonterende og blomstrer således to gange i løbet af sæsonen. Blomsterne har typisk en middelkraftig duft, er meget store og fås i hvide, rosa og violette nuancer.

 • Sorter: 'Reines des Violettes', 'Baroness Rothschild', 'Prinsesse Helene', 'Baronne Prevost', 'Frau Karl Druschki', 'Archiduchesse Elisabeth d'Autriche', 'Empereur du Maroc', 'Alfred Colomb', 'General Jacqueminot', 'Gloire de Ducher', 'Hugh Dickson', 'John Hopper', 'Fisher Holmes', 'Magna Charta', 'Roger Lambelin', 'Paul Neyron', 'Louis Van Houtte' og 'Ferdinand Pichard'