{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Roser

27 historiske buskroser

4. januar 2024
27 historiske buskroser - Plantorama

Om historiske buskroser

Historiske buskroser er, som navnet også antyder, vilde rosenarter. Det er de rene, botaniske arter. De står i kontrast til haveroserne, som er roser, der er opstået efter krydsning af først vilde roser og senere krydsning med andre forædlede roser. Vilde roser kaldes også forhistoriske roser, antikke roser eller gammeldags roser.

Historiske buskroser opdeles overordnet efter deres oprindelsessted. Derfor benævnes opdelingerne europæiske vildroser, amerikanske vildroser, asiatiske vildroser og mellemøstlige vildroser. Under disse fire overordnede kategorier findes der et utal af undergrupper. De største undergrupper er de europæiske æbleroser og klitroser samt den asiatiske rynket rose. 

Se udvalget af haveroser her

Vildroser fungerer typisk som parkroser med en kraftig vækst. De får små, enkle blomster i sarte nuancer og langt de fleste er engangsblomstrende. Til gengæld danner de smukke hyben, som pryder busken i efteråret. Vilde roser er de mest hårdføre, nøjsomme og robuste roser, der findes.

BEMæRK: Plantorama fører kun enkelte af nedenstående sorter. Forhør dig i centeret.

Læs også: Udplantning og pasning af roser


Europæiske vildroser

1 æblerose, Rosa rubiginosa / Rosa eglanteria 

Parkrose som bliver op til 2,5 m høj. Har fået navn efter den dejlige æbleagtige duft, du oplever, hvis du knuser blomsterne, skud og bladene fra busken. Blomstrer i maj til juni med enkle, rosa blomster.

Danner smukke, røde hyben i efteråret. æblerose stammer fra Mellemeuropa og menes at være ført til Danmark af munke i Middelalderen. Den er i dag naturaliseret i flere dele af Danmark.

 • Sorter: 'Amy Robsart', 'Anne of Geierstein', 'Flora McIvor', 'Julia Mannering', 'Lady Penzance', 'Lord Penzance', 'Manning's Blush' og 'Meg Merrilies'

 

2 Klitrose, Rosa pimpinellifolia / Rosa spinosissima

Synonym: skotsk rose.

Parkrose som bliver op til 2 m høj. Klitrosen findes vildt mange steder langs de europæiske kyster, herunder også i de vestjyske klitter, deraf navnet klitrose. Blomstrer fra juli til august med de yndigste, cremefarvede blomster.

Blomsterne er enkle og bliver op til 7 cm i diameter. Blomsterne har desuden en dejlig, mild duft. Senere danner busken hyben, som er kendetegnet ved deres mørkerøde, næsten sorte farve.

 • Sorter: 'Canary', 'Single Cherry', 'Double White', 'Double Blush', 'Double Yellow', 'Glory of Edzell', 'Husmorrose', 'Mary Queen of Scots', 'Irish Rich Marbled', 'William III', 'Duke of Argyll', 'Stanwell Perpetual' og 'Falkland'

 

3 Hunderose, Rosa canina / Rosa corymbifera

Parkrose som kan blive op til 3 m høj. Nævnes i Flora Danica fra 1648, men den har en meget længere historie end det andre steder i Europa. Den er faktisk en af de mest almindelige europæiske vildroser. Blomstrer fra juni til juli med rosa eller hvide blomster.

 • Sorter: 'Andersonii', 'Globularia', 'Freya' og 'Syvdal'

 

4 Blågrøn rose, Rosa dumalis

Parkrose som bliver op til 2 m høj. Arten er naturligt hjemmehørende i Nordeuropa, herunder også flere steder i Danmark, særligt i Jylland. Fra juni til juli blomstrer blågrøn rose med smukke, rosa blomster.

Modsat hvad navnet antyder, har busken altså ikke blågrønne blomster. Navnet kunne måske snarere være en hentydning til bladene, som med lidt god vilje godt kunne have et blågrønt skær over sig. Om efteråret dekoreres busken med flotte, aflange hyben i en smuk, dybrød farve.

 

5 Spansk hyben, Rosa villosa / Rosa pomifera

Parkrose som kan blive op til 2 m høj. Stammer fra bjergegnene i Mellemeuropa og er blevet naturaliseret i Danmark. Dyrkes i høj grad for dens store, kuglerunde hyben.

Blomsterne er helt enkle, men bliver til gengæld helt op til 6 cm i diameter. De har en smuk, rosa farve og sidder oftest samlet i små klynger. Blomsterne har en dejlig, mild duft og pryder busken fra juni til juli.

 

6 Agerrose, Rosa arvensis

Synonymer: ayrshirerose og markrose.

Parkrose som kan blive helt op til 4 m høj. Har en rankende vækst med overhængende grene. Den kan derfor også bruges som klatrerose, hvis den bindes op. Fra juni til juli blomstrer den med de fineste, cremefarvede blomster, som har en skøn duft.

Det siges, at det er denne rose, som Shakespeare omtaler som en ”sweet musk rose” i En skærsommernatsdrøm. Blomsterne bliver omkring 4 cm i diameter. Senere danner rosen røde hyben.

 • Sorter: 'Ruga', 'Venusta Pendula', 'Splendens' og 'Bennett’s Seedling'

 

7 Finsk rose, Rosa acicularis

Synonym: finrose.

Parkrose som bliver op til 150 cm høj. Kommer oprindeligt nord for polarcirklen og hører dermed til de mest hårdføre vildroser. I dag er den udbredt over hele den nordlige halvkugle.

Fra juni til juli blomstrer finsk rose med enkle blomster. Blomsten har en svag duft, men til gengæld en smuk og dramatisk, mørkrosa farve. Om efteråret danner busken røde, aflange hyben.

 • Sorter: 'Tove'

 

8 Majrose, Rosa majalis / Rosa cinnamomea

Synonymer: kanelrose, husmandsrose, buketrose og mormorrose.

Lav parkrose som bliver op til 120 cm høj. Artens to danske populærnavne, majrose og kanelrose, hentyder henholdsvis til rosens blomstringstid og til rosens kanelbrune bark. Blomsterne er purpurrøde og har en gul midte med gule støvdragere. I efteråret danner rosen smukke hyben, som er særligt rige på C-vitamin.

 • Sorter: 'Plena'

 

9 Bjergrose, Rosa pendulina

Lav parkrose som bliver 75-120 cm høj. Arten stammer oprindeligt fra Alperne og Mellemeuropas øvrige bjergegne, deraf det danske populærnavn, bjergrose. Arten blev første gang beskrevet i begyndelsen af 1700-tallet.

Blomstrer fra juni til juli blomstrer med rosa til pink blomster. Blomsterne er helt enkle og ganske små, men deres smukke, klare farve gør arten meget dyrkningsværdig. Desuden udmærker bjergrosen sig ved kun at have få torne. Den er altså nem at håndtere. Om efteråret danner busken desuden små, røde hyben, som kun lægger til artens skønhed.

 

10 Blød filtrose, Rosa mollis

Lav parkrose som typisk bliver 50-100 cm høj. Filtrose er naturligt udbredt flere steder i Nordjylland. Rosen har fået sit navn fra de små filtdun, der dækker bladene og gør dem helt bløde at røre ved. Hvis bladene knuses, vil du opleve en duft af harpiks.

Fra juni til juli blomstrer filtrose med de skønneste, mørkrosa blomster, der bliver omkring 5 cm i diameter. Senere danner busken smukke, mørkerøde hyben.

 

11 Kobberrose, Rosa rubrifolia / Rosa glauca

Parkrose som bliver helt op til 2,5 m høj. Arten har fået sit navn efter løvet, der får smukke, kobberrøde farver om efteråret. Blomsterne små og sidder spredt. Ved udspring i juni er blomsterne kirsebærrøde og siden falmer de til lysrosa.

Senere danner busken røde hyben, som klæder løvets rustrøde farver godt. Kobberrosen vokser vildt i Mellemeuropa, men bruges som haveplante mange steder i Europa.

 

12 Hvid æblerose, Rosa agrestis

Parkrose som bliver op til 2 m høj. Stammer oprindeligt fra Sydeuropa og har fået sit navn fra den æbleagtige duft, der opstår, når du knuser bladene og blomsterne. Blomsterne er helt snehvide, enkle og ganske små. Blomstringen strækker sig fra juni til juli. Om efteråret danner busken små, orange hyben.

 

Amerikanske vildroser

13 Dukkerose, Rosa nitida

Lav parkrose som typisk kun bliver 50-80 cm høj. Den lave højde gør arten velegnet til forgrundsbeplantning. Dukkerose stammer oprindeligt fra Nordamerika, men den kom allerede til Europa i begyndelsen af 1800-tallet.

Dukkerose blomstrer fra juni til juli med vidunderlig, dybrosa blomster med hvid midte og gule støvdragere. Blomsterne er små og enkle, men der er mange af dem. Udover at være kønne at se på har blomsterne også en dejlig, mild duft, der minder om liljekonval.

 

14 Labradorrose, Rosa blanda

Synonym: boursaultrose.

Parkrose som bliver op til 2 m høj. Blanda betyder ”glat” og dette navn hentyder til, at labradorrosen kun har meget få torne. Labradorrosen vokser vildt i Nordamerika, deraf navnet labradorrose. Den blev opdaget i slutningen af 1700-tallet.

Blomstrer fra juni til juli med fine, enkle blomster i en sart rosa nuance, der sidder i tætte klaser. Blomsterne har en mild duft. Om efteråret danner busken et væld af små, knaldrøde hyben.

 • Sorter: 'Betty Bland'

 

15 Karolinarose, Rosa carolina

Parkrose som bliver op til 2 m høj. Fra juli til august blomstrer karolinerosen med de yndigste, mørkrosa blomster, som er helt enkle, men alligevel helt fortryllende. Senere danner busken røde hyben.

 

16 Glansbladet rose, Rosa virginiana

Parkrose som bliver op til 2 m høj. Løvet er bronzefarvet ved udspring, friskgrønt sommeren over og igen bronzerødt om efteråret. Arten har en lang blomstringstid, som strækker sig helt fra juni til august. Blomsterne er enkle og har en smuk, dybrosa farve. De er desuden kendetegnet ved at have en skøn duft.

 • Sorter: 'Rose d’Amour'

 

Asiatiske vildroser

17 Rynket rose, Rosa rugosa

Parkrose som kan blive op 2 m høj. Har fået sit navn efter de groft rynkede, grønne blade. Stammer fra Nordøstasien, men er naturaliseret mange steder i Danmark, særligt langs kystlinjerne.

Rynket rose blomstrer helt fra juni til september med smukke, mørkrosa, enkle blomster. Blomsterne har en vidunderlig duft. Efter blomstringen danner parkrosen store, kødfyldte hyben, som er meget velegnet til marmelade.

 • Sorter: 'Fru Dagmar Hastrup', 'Hansa', 'Hansaland', 'Marga', 'Max Graf', 'Delicata', 'Louise Bugnet', 'Ritausma', 'Martin Frobischer', 'Agnes', 'Alba', 'Conrad Ferdinand Meyer', 'Pink Grootendorst', 'Roseraie de l’Hay' og 'Schneezwerg'

 

18 Mangeblomstret rose, Rosa multiflora

Synonym: japansk klatrerose.

En parkrose som bliver op til 4 m høj. Har en åben vækst og kan have brug for opbinding, hvorved den kan fungere som klatrerose. Rosen kommer fra Japan. Mangeblomstret rose blomstrer fra juni til juli med enkle, cremefarvede blomster.

Som det danske populærnavn antyder er arten meget rigtblomstrende. Blomsterne sidder i tætte klynger langs de lange, slanke grene. Blomsterne har en dejlig, krydret duft. Senere danner busken små, ægformede hyben, som også kaldes mariebær.

 • Sorter: 'Seagull' og 'Veilchenblau'

 

19 Mandarinrose, Rosa moyesii

Synonym: moyesiirose.

Parkrose som kan blive op til 2,5 m høj. Har fået sit danske populærnavn fra dens oprindelsesland, Kina. Dens botaniske navn har den fået fra den engelske missionær, E. J. Moyes. Det siges dog, at det var franske missionærer, som bragte rosen til Europa fra Asien.

Mandarinrose blomstrer fra juni til juli med smukke, mørkerøde blomster med gyldne støvdragere. Blomsterne har en dejlig, mild duft. Løvet får smukke, gyldne farver om efteråret. Om efteråret er busken desuden prydet af flotte, pæreformede hyben i en smuk, orangerød farve.

 • Sorter: 'Bengt M. Schalin', 'Eddie’s Jewel', 'Geranium', 'Highdownensis’ Eos', 'Fargesii', 'Marguerite Hilling' og 'Nevada'

 

20 Pindsvinerose, Rosa microphylla / Rosa roxburghi

Synonym: kastanjerose.

Parkrose som kan blive op til 2 m høj. Blomstrer fra juni til juli med de yndigste, enkle, rosa blomster med hvid midte. Blomsterne har flotte, bølgede kanter og bliver helt op til 6 cm i diameter. Udover at være smukke at se på har blomsterne en dejlig, mild duft.

Pindsvinerosen er vildtvoksende i Kina og Japan og blev bragt til Europa i starten af 1900-tallet af den skotske botaniker, Dr. Roxburgh, deraf det botaniske navn, roxburghii. Arten har fået sit danske populærnavn fra dens hyben, som mest af alt ligner piggede hestekastanjer.

 

21 Kinesisk gul rose, Rosa hugonis

Synonymer: gul kinarose og kinesk gulrose.

Parkrose som kan blive op til 2,5 m høj. Denne rose er opkaldt efter den engelske missionær Pater Hugo, Hugh Scanlon, som sendte frø fra Kina, hvor arten kommer fra, til New Garden i London. Kinesisk gul rose blomstrer tidligt.

Allerede fra maj måned er busken dækket af smukke, cremegule blomster, som sidder i tætte rækker på grenene. Blomsterne har en mild, sød duft og pryder busken indtil udgangen af juni.

 • Sorter: 'Cantabrigiensis' og 'Headleyensis'

 

22 Guirlanderose, Rosa wilmottiae

Parkrose som bliver op til 2 m høj. Fra juni til juli bliver guirlanderosen dekoreret med de smukkeste, rosa blomster. Blomsterne er enkle, op til 4 cm i diameter og har fine, gullige støvdragere i midten. Du kan være heldig at opleve en efterblomstring i efteråret.

I efteråret prydes busken desuden af små, orangerøde aflange hyben. Guirlanderosen kommer oprindeligt fra Centralkina og blev indført i Europa i begyndelsen af 1900-tallet af den engelske botaniker Wilson.

 

23 Honningrose, Rosa helenae

Klatrerose som bliver helt op til 4 m høj – under gunstige forhold kan honningrosen sågar blive helt op til 6 m høj. Arten er vildtvoksende i Kina og blev bragt til Europa i begyndelsen af 1900-tallet.

Honningrosen er dækket af hvide til cremegule blomster i juli måned. Under blomstringen vil du kunne opleve en sød duft af honning fra busken, deraf navnet honningrose. I efteråret danner busken små, røde hyben.

 • Sorter: 'Hybrida' og 'Lykkefund'

 

24 Flammetorn, Rosa omeiensis pteracantha

Parkrose som kan blive op til 2,5 m høj. Rosen har fået sit navn fra de mange store, trekantede torne, der dækker dens grene. De er nemlig røde som flammer. Flammetorn danner smukke, hvide blomster, der pryder busken fra juni til juli. Blomsterne er helt enkle og danner en flot kontrast til de rå, tornede grene.

 

25 Primularose, Rosa primula

Synonym: røgelsesrose.

Parkrose som kan blive op til 2 m høj. Blomstrer allerede fra maj måned med de fineste, cremegule, enkle blomster. Blomstringen varer helt indtil udgangen af juni.

Blomsterne er ikke særligt store, men deres sarte, gule farve gør arten værd at dyrke. Bladene har desuden en dejlig duft af røgelse, deraf det danske populærnavn, røgelsesrose. Se vores smukke udvalg af roser.

 

26 Kryberose, Rosa wichuraiana

Synonym: minderose.

Parkrose som kan blive helt op til 3 m høj. Den danner lange ranker og kan derfor også fungere som klatrerose eller bunddækkende rose. Blev opdaget i Japan i 1861 af den tyske botaniker, Max Ernst Wichura, og fik derfor det botaniske navn, wichuraiana.

Fra juni til juli blomstrer kryberosen med små, hvide blomster, som sidder i klaser. Om efteråret danner busken smukke, orange hyben.

 • Sorter: 'Alberic Barbier', 'Dr. W. van Fleet', 'Albertine' og 'American Pillar'

 

Mellemøstlige vildroser

27 Gul rose, Rosa foetida / Rosa lutea

Parkrose som bliver op til 150 cm høj. Den rosenart der kan fremvise den mest gule blomsterfarve af alle roser. Derfor har rosen også fået det danske populærnavn, gul rose.

Blomsterne er enkle og bliver op til 5 cm i diameter. Blomstringen strækker sig fra juni til juli. Blomsterne er smukke, men de har til gengæld ikke en særlig behagelig duft. Det botaniske navn foetida betyder da også ”stinkende”.

Gul rose stammer oprindeligt fra Tyrkiet, men blev indført i Europa allerede i midten af 1500-tallet. Den anvendes ofte solitært eller i busketter med en bund af stauder, der kan beskytte busken mod stråleplet, som rosen ellers er tilbøjelig til at blive ramt af.

 • Sorter: 'Bicolor' og 'Persian Yellow'