Gavekort
Luk

Køb nu

iDu er igang med at fjerne dit centervalg. Ved denne handling slettes indholdet i din kurv.

{{ userSelectedStore.name }}

{{ userSelectedStore.address }}
{{ userSelectedStore.zipCode }} {{ userSelectedStore.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

{{ store.name }}

{{ store.address }}
{{ store.zipCode }} {{ store.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

Udplantning og pasning af klematis

14. februar 2023
Klematis

Trin for trin-guide: Plantning og pasning af klematis

  • Plant klematis ud om efteråret i en muldrig og fugtighedsbevarende jord.
  • Giv den noget at slynge sig op ad og sørg for at planten står i sol, mens rødderne er i skygge.
  • Vand den rigeligt under og efter udplantning.
  • Giv den gødning tre gange årligt, indtil de er etablerede og giv dem derefter kompost hvert forår.
  • Beskær klematis hvis forårsblomstrende, efter behov om efteråret samt skær sommer- og efterårsblomstrende klematis ned til 25-50 cm højde hvert forår.

Plantetid for klematis

Klematis kan plantes ud hele året rundt, så længe jorden er medgørlig. Det bedste tidspunkt, at plante klematis ud på, er dog om efteråret, hvor jorden er lun efter sommerens varme og fugtig efter årstidens nedbør. De færre solskinstimer sikrer desuden, at rødderne ikke får sol og varm, som den nødigt vil have.

 

Jord til klematis

Blomsten foretrækker en muldrig, let fugtig og porøs jord. Derfor må den ikke være for sandet og tør eller tung og våd. Hvis jorden er tør, kan du iblande lergranulat og kompost, og omvendt hvis jorden er tung, kan du iblande sand.

Alternativt kan du grave jorden væk og erstatte den med en blanding af muldjord, kompost og spagnum, som er den helt perfekte jordbund til klematis.

Den placeres ofte op ad mure, hvilket giver planten noget solidt at vokse langs. Jorden er dog ofte meget tør langs husmure, så du skal være særligt opmærksom på, at planten ikke tørrer ud.

 

Placering af klematis

Klematis er en slyngplante, så den har brug for noget at støtte sig til og vokse op ad, eksempelvis murværk, hegn, espalier eller pergola. Placeres den uden støtte, vil den flade sammen, da planten egentlig bare er en blomstrende busk med lange, tynde arme.

Blomsten er fra naturens side vant til at have sine rødder i skovbundens skygge, mens planten vokser op ad træerne mod lyset. Disse forhold skal en klematis også have hjemme i haven. Dette opnås bedst på en solrig placering, hvor rødderne får skygge fra bunddækkede planter, flis eller sten.

Klematis kan både plantes i krukker og på friland, men de kraftigste varianter gør sig bedst på friland, hvor de kan brede sig. Der findes dog også mere kompakte varianter af slyngplanter, som er velegnede til krukkeplantning, som ikke nødtvindevis er klematis.

 

Udplantning af klematis

Det er meget enkelt at plante klematis ud. Sådan gør du:

  • Grav et plantehul, der er rigeligt bredt og dybt. 
  • Løsn jorden i bunden og på siderne af hullet med en greb, og fyld derefter helt op med vand.
  • Placer planten i hullet efter vandet er trukket ned i jorden, så der er 5-10 cm fra rodhalsen op til jordoverfladen. Vær forsigtig når planten tages op af potten, da den har en sart rodhals. 
  • Fyld plantehullet med jord og vand igen. 
  • Træd aflsutningvist jorden fast omkring planten.

Klematis skal passes med vand det første stykke tid efter udplantning – særligt hvis den er plantet op ad en mur, hvor jorden typisk er meget tør.

Klematis

Vanding af klematis

Klematis skal vandes så ofte, at den aldrig tørrer ud. Hvor ofte dette så er, afhænger af jordens evne til at holde på fugten og hvor meget vand, der kommer fra oven.

Det er dog lidt forkert at sige, at klematis skal vandes tit, da det er bedre at vande meget en gang ugentligt frem for sjatvanding dagligt. Ved sjatvanding når vandet ikke dybt ned i jorden, og rødderne tvinges til at søge opad efter vandet, hvilket svækker rodnettet.

 

Gødning af klematis

Klematis er egentlig meget nøjsom, og etablerede planter behøver ingen gødning, så længe jorden ikke er for mager. Du kan i stedet lægge et lag kompost omkring planten hvert forår. 

De første to år efter udplantning er det dog nødvendigt at tilføre gødning. Nyplantede klematis skal have gødning tre gange årligt: i foråret (april), i forsommeren (maj-juni) og i sensommeren (juli). En almindelig all-round havegødning er et fint valg til de nyplantede klematis.

 

Beskæring af klematis

Hvornår, en klematis skal beskæres, afhænger af, hvornår den blomstrer. De forårsblomstrende klematis danner allerede knopper i efteråret og skal beskæres umiddelbart efter afblomstringen, så du undgår at klippe blomsterknopperne af.

De sommer- og efterårsblomstrende klematis danner knopper om foråret og skal beskæres i det tidlige forår, så du undgår afklipning af blomsterknopperne.

Angående beskæringsgraden er tommelfingerreglen, at de forårsblomstrende klematis kun skal beskæres efter behov. Visne grene og vildskud fjernes på disse varianter hvert år. De sommer- og efterårsblomstrende klematis skal derimod beskæres hvert år. De skæres ned til 25-50 cm højde.

Læs også: Sådan beskærer du klematis

 

Vinterdækning af klematis

Klematis er fuldt vinterhårdfør og behøver derfor ikke blive dækket om vinteren. Planten kan godt fryse lidt tilbage eller miste et par grene i løbet af vinteren, men den skyder altid igen, når foråret kommer.

 

Sygdomme hos klematis

Især unge planter af storblomstrende klematis kan angribes af svampesygdommen visnesyge. Visnesyge skyldes en svamp, Ascochyta clematidina, der medfører en indsnævring af stænglernes ledningsbaner, så væske ikke transporteres og planten visner.

Klematis viser tegn på visnesyge ved at blive brun eller sort og visne. Det tager ikke nødvendigvis livet af din klematis, men du bør alligevel klippe de angrebne grene af. Nye skud vil stadig udspringe fra de sunde dele af planten.

Sygdommen kan delvis forebygges ved at udlægge et lag fint grus omkring planten. Du skal vær opmærksom på, at en visnende klematis også kan skyldes ukorrekt plantning samt over- og undervanding.

Ofte stillede spørgsmål til klematis

Man kan plante klematis hele året, så længe jorden ikke er frossen. Det mest optimale tidspunkt er dog i efteråret, hvor jorde er lun og fugtig, hvilket gør den efterfølgende pasning noget nemmere. Så har planten også hele vinteren til at etablere et godt og stærkt rodnet.
Forårsblomstrende klematis skal beskæres umiddelbart efter afblomstring. Sommer- og efterårsblomstrende klematis skal beskæres i det tidslige forår, inden de danner knopper.
Klematis vokser forholdsvist hurtigt alt efter sorten. Den første sæson efter udplantning skal klematis etablere sig, men herefter vil den årligt vokse med et par meter.
Generelt blomstrer klematis hen over maj og juni, og de forårs- og sommerblomstrende klematis blomstrer typisk igen i sensommeren.
Klematis blomstrer fra maj – juni og igen i sensommeren. Nogle sorter blomstrer lidt før og nogle lidt senere på sæsonen.
Grunden til, at din klematis ikke blomstrer, kan være på grund af din beskæring, hvor du har klippet knopperne af. Klematis blomstrer nemlig på andet års skud, så har du beskåret i foråret, kommer der sandsynligvis ingen blomster den vækstsæson.
Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}