Slyngplanter

Pasning af efeu og vedbend

1. oktober 2022
Pasning af efeu - Plantorama

Er vedbend og efeu den samme plante?

Der er rigtig mange haveejere, som undrer sig over, om efeu og vedbend er den samme plante. Vedbend hedder på latin Hedera helix, og på tysk hedder planten efeu.

I mange sammenhænge, fx i dansk litteratur og generelle sprogbrug, bruges efeu synonymt og som populærnavn for Hedera helix, hvorfor man godt kan sige, at de to planter er den samme.

Er du på udkig efter slyngplanter kan du se vores udvalg her

 

Vedbend er smuk året rundt

Vedbend, Hedera helix, holder haven smuk og grøn gennem alle fire årstider. Planten kan både bruges som bunddække og slyngplante, og den er hårdfør og stedsegrøn. Vedbend fås med mange forskellige typer og farver, men fælles for dem alle er, at de gror hurtigt og nemt slynger sig op ad hegn og mure.

Som bunddække er vedbend især god til at holde ukrudtet væk, da den breder sig hurtigt. Du kan eksempelvis plante vedbend i havens bede. Vedbend vokser naturligt i Asien, Europa og Nordafrika, hvor den slynger sig op ad træer og klipper. I naturen bliver vedbend 25-30 m lang.

Barken på vedbend og efeu er brun med et rødligt skær, som med alderen bliver mere mørkegrå. Bladende er typisk mørkegrønne med en lysere underside og tydelige, hvide streger.

Vedbends rødder er tæt forgrenede, men befinder sig lige under jordoverfladen. Generelt har vedbend og efeu en årlig tilvækst på 50 cm i bredden og højden, og planten bliver omkring 10 m høj og 25 m bred.

 

Efeu og vedbend giver en vedligeholdelsesfri have

Hvis du er en af de haveejere, som elsker idéen om en grøn have, men ikke har for meget tid til at luge ukrudt jævnligt eller du blot er nybegynder, så er efeu og vedbend perfekte planter til din have.

Efeu og vedbend har mange anvendelsesmuligheder i haven, og så er planterne hårdføre og nøjsomme. Derudover gror og breder planterne sig hurtigt, og de slynger sig let op ad hegnet.

For at gøre pasningen af vedbend og efeu endnu nemmere for dig selv, kan du lægge et lag plastik eller en ukrudtsdug ovenpå jorden, inden du planter. Det forhindrer ukrudtet i at spire op af jorden.Efeu vil hurtigt brede sig hen over dugen, så den ikke længere er synlig. Med efeu og vedbend kan du altså hurtigt og nemt få et flot helårsbunddække uden ukrudt.

Læs også: Sådan passer du klematis

Populære produkter netop nu

 

Efeu og vedbend blomstrer med alderen

Vidste du, at vedbend og efeu med alderen vil skyde blomster? Yngre planter blomstrer ikke, fordi de ikke er gamle nok, men når planterne bliver omkring otte til ti år, er du sikret en overdådig blomstring.

Det er også omkring denne alder, at vedbend og efeu begynder at formere sig med bær, som faktisk er grunden til, at planterne får blomster.

 

Typer af vedbend

Flere forskellige vedbendtyper egner sig til de danske haver:

  • Almindelig vedbend, Hedera helix: er den mest velkendte og fås med mange forskellige bladformer og –farver. Almindelig vedbend vokser typisk i skove, krat og parker, hvor den kan krybe og klatre. Hele planten og dens bær er er giftige.
  • Buskvedbend, Hedera helix ’Arborescens’: er, som navnet antyder, en mere busket plante, som får smukke sorte bær efter blomstringen. Buskvedbends blade er blanke og dekorative. Denne typer vedbend blomstrer med hvide blomster i august-september. Den får desuden store, sorte frugter, der ikke er spiselige.
  • Irsk vedbend, Hedera hibernica: har store grønne blade, som er velegnede til bunddække eller rumdeling i haven. Irsk vedbend er en stedsegrøn lian, som har en krybende og klatrende vækstform. Grenene på denne vedbend er knudrede og forvredne med særlige klatrerødder.
  • Kæmpevedbend, Hedera colchica: har mere læderagtige blade. Denne type af vedbend er stedsegrøn og klatrende. Den kan blive op til 30 meter høj, hvis den får lov at klatre opad træer og husmure. Ligesom irsk vedbend har den klatrerødder, som fæstner plantens grene til overflader. Kæmpevedbend er også velegnet som bunddækkeplante.
  • Kanarisk vedbend, Hedera canariensis ‘Gloire de Marengo’: har store blade med cremehvide spidser. Den stammer oprindeligt fra den atlantiske kyst ved de Kanariske øer, hvorfor den har fået sit navn kanarisk vedbend.

 

Se også: Stort udvalg af slyngplanter

Pasning af efeu - Plantorama

Pasning af efeu

  • Placer ikke vedbend i direkte sol. Ellers trives planten i både skygge og halvskygge.
  • Vand regelmæssigt, så jorden ikke når at tørre helt ud. Pas dog på med overvanding, da det kan drukne efeu.
  • Sprøjt efeu med vand jævnligt, hvis planten står et beskyttet sted (fx veranda eller altan), for at forhindre angreb fra edderkoppemider.
  • Gød en gang månedligt. Dette er især vigtigt, hvis planten står i en havekrukke eller lignende.
  • Beskær i det sene forår, efter efeu har vækstet, og igen i efteråret lige inden vinteren begynder. Generelt kan planten beskæres på alle mulige måder; du kan beskære den hårdt tilbage eller blot foretage en trimning.

 

Efeu forbedrer klimaet i hjemmet

Placerer du efeu og vedbend indenfor i hjemmet som stueplante, kan det have flere fordele. Efeu i hjemmet er nemlig med til at forbedre indeklimaet og fjerne skimmelsvampsporer i luften.

Planten kan ifølge studier fjerne næsten 80 procent af sporerne på bare 12 timer. Efeu skulle efter sigende suge stofferne til sig og lagre dem i rødderne.

 

Billeder er venligst udlånt af The Joy of Plants.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

snow banner
Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}