Pasning af Chrysanthemum (krysantemum)
19. marts 2024Chrysanthemum i haven
Chrysanthemum, der på latin hedder Chrysanthemum indicum, stammer oprindeligt fra Kina og Japan, hvor de vokser vildt i naturen. I de danske haver anvendes den typisk som en etårig plante til havens krukker, hvorfor den kan anses som værende en sommerblomst.
Blomsten er perfekt til havens krukker sidst på sommersæsonen, hvor sommerblomsterne efterhånden har tjent deres pligt. Krysantemum blomstrer helt frem til det bliver koldt, så du får en flot sensommerblomst til krukken, der blomstrer langt ud på efteråret.
Herhjemme går Chrysanthemum også under de danske betegnelser krysantemum, vinterasters og okseøje, ligesom det latinske navn også er flittigt brugt.
Udplantning af Chrysanthemum
Når du planter Chrysanthemum i krukken, skal du vælge en almindelig krukkejord og lægge drænmateriale i bunden af krukken. Det kan fx være leca, som sørger for, at overskydende vand kan rende væk fra rødderne, så de ikke rådner. Chrysanthmum trives bedst og udvikler sig flottest på en lys placering.
Vi anbefaler, at du lader plastpotten sidde på planten, når du planter ud. Din Chrysanthemum er nemlig drevet frem med det formål at blomstre mest muligt på købstidspunktet, og hvis den omplantes i en ny jord, vil den ikke nødvendigvis blomstre ligeså kraftigt.
Chrysanthemum i havens bede
Chrysanthemum kan godt plantes ud i havens bede, men du skal være forberedt på at plante nye ud hvert forår, da de sjældent overlever vinterens kulde. Vil du forsøge dig med overvintring af Chrysanthemum, kan du dække den med granris, visne blade eller lignende.
Til foråret vil du dog opleve, at Chrysanthemummen ikke bliver kuglerund på samme måde som året før, da den i højere grad vil finde sin naturlige vækst, som er mere ranglet og vild i udtrykket.
Vanding og gødning af Chrysanthemum
Chrysanthemum er nøjsom og stiller ikke de store krav til hverken vanding eller gødning. Ligesom med alle andre blomster, der plantes i krukke, skal den vandes med jævne mellemrum, så jorden holdes let fugtig. Den kan dog fint klare at tørre ud mellem vandingerne uden, at blomstringen tager skade.
Det vigtigste er ikke at overvande Chrysanthemum, så rødderne står og sopper i vand. Som tommelfingerregel skal du en tur forbi med vandkanden hver anden dag hen over sommeren.
Det er ikke nødvendigt at gøde Chrysanthemum, da den blomstrer kraftigt uden det ekstra skud næring.
Chrysanthemum blomstrer længere og flottere, hvis du kniber de visne blomsterstande af. Det vil tilskynde planten til at producere nye skud og nye blomster.
Vinterdækning af Chrysanthemum
Vil du forsøge at få din Chrysanthemum til at overleve vinteren, skal du sørge for, at den står beskyttet – uanset om du har plantet ud i krukke eller bed. Det skal dog siges at sandsynliugheden for, at blomster overlever ikke er særlig stor, da den er meget følsom overfor kulde og frost.
Står din Chrysanthemum i et bed, kan du dække jorden med et 5 cm tykt lag jordforbedring eller granris og beskytte blomsten med granris. På den måde sikrer du bedst, at jorden holdes lun og fugtig, så frosten har sværere ved at nå indtil rødderne.
Har du plantet Chrysanthemum ud i en krukke, kan du stille den langs en husmur, pakke krukken ind i et tæppe eller bobbleplast og beskytte blomsten med granris.