Gavekort
Luk

Køb nu

iDu er igang med at fjerne dit centervalg. Ved denne handling slettes indholdet i din kurv.

{{ userSelectedStore.name }}

{{ userSelectedStore.address }}
{{ userSelectedStore.zipCode }} {{ userSelectedStore.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

{{ store.name }}

{{ store.address }}
{{ store.zipCode }} {{ store.city }}
Vis detaljer Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
Valgt
{{ localeDate(openingHour.day) }}
{{ openingHour.hours }}

Sommerblomster

Pasning af kornblomst

10. maj 2023
Pasning af kornblomst - Plantorama

Kornblomst i haven

Kornblomst (blåklint), Centaurea cyanus, er en smuk og farverig sommerblomst, der før i tiden var kendt som ukrudt på kornmarkerne. Du kan dog i dag få flere forskellige slags til haven, som varierer i farven fra hvid, over pink, til lilla.

Kornblomsten er nem at så fra frø, og så kræver den ikke det store i forhold til pasning og pleje. Den begår sig godt i staudebedet, køkkenhaven eller havekrukkerne. Plantens flæsede, frynsede blomster og delikate grågrønne blade gør den til en utroligt smuk snitblomst. Blomsterne er også populære at bruge som pynt i salater og på desserter. 

Blomsten er en del af kurvblomstfamilien, som også inkluderer solsikke, tusindfryd og asters. Kornblomsten skal ikke forveksles med den lignende knopurt, Centaurea montana.

Se vores udvalg af sommerblomster her

 

Kornblomstens blomstringstid

Kornblomsten blomstrer fra juni – september med store, frynsede blomsterhoveder, der kan variere i farven. Du finder kornblomster i den kendte blå farve, men også i hvid, pink og lille nuancer. 

Blomsten har en slank, opret vækst og bliver typisk mellem 60 – 70 cm høj. Både bladene og stænglerne er dunede, og sammen med blomsterne giver det et lidt vildt udtryk til planten.

Pasning af kornblomst - Plantorama

Såning af kornblomst fra frø

Kornblomster kan sås direkte på voksestedet fra marts – maj. Blomsterne kan blandt andet sås i køkkenhaven, i blomsterbedet, i havekrukken eller langs et bed som afgrænsning – så længe blosmterne får rigeligt med sol.

Så frøene i en så- og priklejord i 1 cm dybde med 12 cm afstand mellem hullerne og 45 cm mellem rækkerne. Det er vigtigt at vande godt efter såning af kornblomsterne.

Frøene kan også sås i efteråret, hvis du ønsker, at planten blomstrer den efterfølgende midsommer. Har du planer om at forspire frøene, kan du gøre det i marts – april.

 

Plantning af kornblomster

Ligesom ved såning kan du også plante kornblomsterne mange forskellige steder i haven, fx køkkenhaven, blomsterbedet eller havekrukken. Det vigtigste er, at blomsterne plantes på en solrig placering i haven.

Kornblomster stiller ikke nogen særlige krav til jordkvaliteten, hvorfor de kan plantes ud stort set alle steder i haven med sol. Det kan dog være en fordel at plante kornblomster i nærheden af andre planter, da de kan have tendens til at vælte på grund af deres høje, slanke stængler.

Selvom kornblomsten ikke stiller de store krav til jordkvaliteten, er det altid en fordel at plante ud i en næringsrig og veldrænet jord.

 

Sådan gør du

  • Grav et tilpas stort plantehul, så rødderne ikke bøjes.
  • Gennemvæd blomstens pottejord og plantehullet med vand.
  • Placer blomsten i plantehullet i samme dybde som i plastpotten.
  • Fyld plantehullet op med jord og pres den let sammen omkring blomsten.
  • Vand afslutningsvist omkring blomsten.
Pasning af kornblomst - Plantorama

Pasning af kornblomster

Kornblomster kræver ikke det store for at trives og er derfor nemme at passe. Det vigtigste i forhold til pasning af kornblomster er at vande dem regelmæssigt og konstant sommeren igennem.

I det tidlige forår kan du med fordel give kornblomsten lidt ekstra næring i form af flydende gødning. Det vil give planten et ekstra skud energi, så den er klar til at vækste og producere de flotte blomster.

Som ved langt de fleste sommerblomster får du den smukkeste blomstring, hvis du løbende fjerner visne blomsterstande. Det vil nemlig få kornblomsten til at producere nye blomster og forlænge blomstringstiden.

Området omkring kornblomsterne skal holdes fri for ukrudt, så planterne ikke skal slås om næring, sollys og væske. Sker det, vil blomsterne til sidst mistrives og stoppe med at vækste.

Kornblomster sår sig selv, men du kan ikke altid regne med, at blomsten dukker op igen året efter. Derfor er det mest optimalt at så frø eller plante kornblomsterne fra ny hvert forår.

 

Er kornblomst spiselig?

Kornblomsten er ganske populær som spiselig pynt i fx salater og på desserten. Blomsterne har en let krydret smag, der kan minde om nellike og peber, hvor de helt unge skud og friske blomster dufter og smager af kløver.

Kornblomsterne skal bruges friske eller tørrede, da det ikke kan anbefales at tilberede dem. Blomsterne kan sagtens tørres og bruges som pynt på fx kager, da de bevarer deres smukke farve.

Skal du bruge friske blomster, opbevares de mest optimalt i et fugtigt viskestykke i en lufttæt pose. Har du tørret blomsterne, kan du opbevare dem i en lufttæt beholder.

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}