Pelargonier: Komplet guide til plantning og pasning
28. januar 2024Pelargonie: Nem og populær sommerblomst
Pelargonie, Pelargonium, er en planteslægt, som omfatter mange forskellige arter af stauder, sukkulenter og buske. Fælles for alle arterne er, at de gror naturligt i det sydlige Afrika, hvorfor blomsterne både tåler tørke og varme, men ikke frost.
Der findes i dag over hundredvis af arter og tusindvis af sorter inden for pelargonier; blandt andet vilde pelargonier, som gror i Sydafrika, engelske pelargonier med store blomsterhoveder, zonale pelargonier med en mørk ring på bladene, duftpelargonier med små blomster og duftende blade. Den nok mest populære variant af pelargonie er Dronning Ingrid, som har smukke lyserøde og fyldte blomster.
Pelargonier er en af de sommerblomster, som er nemmest at have med at gøre. Dette er også en af grundene til, at de har opnået så stor popularitet. Passer du planterne med korrekt vanding og gødning, blomstrer pelargonierne hele sommeren igennem. Og så er de perfekte som pynt til havens krukker.
Pelargonier i krukker
Varianterne af pelargonie dækker over en bred vifte af farver fra de hvide og sarte pastelfarvede til de helt dybrøde. Det findes midlertidig også varianter, hvor både blomster og blade er flerfarvede.
Zonale pelargonier er en af de meget populære varianter.
Denne variant er en krydsning af forskellige arter og er derfor en hybrid. Blomsten stammer fra de sydafrikanske egne, men kom til Danmark omkring 1800, hvor de i løbet af det følgende århundrede blev meget populære.
Lader sommeren vente lidt på sig, kan de fleste pelargonie-typer nydes indenfor i boligen som forsmag på udelivets glæder. Pelargonier elsker lys og varme, hvorfor terrassen er et rent slaraffenland, hvor de flotte farver for alvor får lov at til at folde sig ud. Alt efter iscenesættelse kan de være med til at understrege farvevalg på terrasse eller altan.
Få forskellige udtryk med pelargonia
Det lidt slidte og naturlige look er populært blandt mange bolig- og haveejere, og her supplerer pelargonier perfekt dette look med deres romantiske udtryk. Du kan eksempelvis placere tre pelargonier på række med hvide og pink blomster i sart rosafarvede skjulere for en hyggelig sommerstemning med et strejf af nostalgi.
Skal der være mere fut i farverne, kan terrassen friskes op ved at placere pelargonier i stærke farver i havens krukker. Du kan lege med farverne, så de passer til havestole, hynder og andet i haven.
Sådan planter du pelargonier
Når du planter pelargonier i krukker, skal du vælge en almindelig krukkejord og lægge drænmateriale i bunden af krukken. Det kan eksempelvis være leca-kugler, som sørger for, at overskydende vand kan rende væk fra rødderne, så de ikke rådner
Pasning og pleje af pelargonie
Pelargonier er fantastiske sommerblomster, fordi de tåler rigtig meget sol. Det kan bedst lide at få jævne vandinger, da den så kvitterer med de skønneste blomster. Den kan midlertidig godt tåle at tørre ud mellem vandingerne – dog kun i overfladen. De færreste planter bryder sig om at soppe i vand, og det gælder også pelargonier.
Husker du at nippe de visne blomsterhoveder af, kan sommerblomsten blomstre igen og igen. Det er desuden en fordel at gøde pelargonierne i forbindelse med vandingerne, hvis du ønsker det flotteste blomsterflor. Du kan gøde i vækstperioden fra marts til august ved at tilsætte flydende gødning til vandet, du vander med.
Vælger du at overvintre dine pelargonier, trives de bedst den følgende vækstsæson, hvis du ompotter dem i foråret. Husk at bruge ny krukkejord, så sommerblomsterne får al den nødvendige næring.
Pelargonier stammer oprindeligt fra varmere egne, hvorfor de ikke tåler frosten herhjemme i Danmark. Oplever du nattefrost i de tidlige forår, kan det derfor være en fordel at tage planterne ind om natten, så du stadig kan opleve deres smukke blomstring senere på sæsonen. Når frosten melder sin ankomst til vinter, kan du overveje, om blomsterne skal overvintre i ly for frosten.
Overvintring
Hvis du gerne vil have dine pelargonier blomstrer i flere år, er det nødvendigt at overvintre dem, da de ikke tåler frost. Du skal flytte blomsterne, inden den første frost kommer – typisk omkring oktober – og flytte dem indenfor et frostfrit sted.
Det er vigtigt, at pelargonierne placeres lyst og køligt ved en 5-10⁰C. Ved denne temperatur går planterne i dvale vinteren igennem, hvorfor de heller ikke skal vandes specielt meget. Til foråret hvor blomsterne så småt begynder at skyde igen, er det meget vigtigt, at du beskærer og ompotter dem, så de er helt klar til en ny vækstsæson.
Beskæringen kan foretages på to måder afhængigt af, hvordan du ønsker, væksten skal være. Ønsker du en busket og tæt vækst, skal du klippe plantens stængler ned til 5-10 cm højde. Ønsker du en mere ranglet vækst, skal du kun klippe toppen og de visne blomsterhoveder af.
Inden pelargonierne sættes ud, skal du ompotte dem i en frisk krukkejord og vande dem godt. Herefter kan de placeres et sted ved 15⁰C uden direkte sollys. Først når blomsterne for alvor begynder at skyde, kan du gøde og vande dem jævnligt. Sidst i maj kan de sættes udenfor.