{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Sommerblomster

Pasning af petunia

12. november 2023
Pasning af petunia - Plantorama

Petunia i haven

Petunia er en planteslægt, som består af cirka 25 forskellige arter. Fælles for alle arterne er deres farverige udseende og frodige blomster. Petunia findes i et væld af farver og størrelser, som overordnet inddeles i storblomstrede og mangeblomstrede.

Planten er kendt for dens frodighed og mange blomster. Petunia er et sikkert tegn på, at foråret er ankommet, og med sine smukke farver pryder petunia i enhver have. Blomsterne kan plantes i ampler, havekrukker og altankasser, så den er ret så alsidig.

Den farverige sommerblomst kan også plantes ud i havens bede, hvor den står særligt flot sammen med grønne bunddækkeplanter. Petunia er hårdfør, og hvis den passes korrekt, vil den blomstre stort og flot helt indtil frostens ankomst.

Se vores udvalg af sommerblomster her

Pasning af petunia - Plantorama

Typer af petunia

Petunia stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor blomsten vokser i Brasilien og Argentina. I naturen har petunia ikke nær så mange blomster, som de varianter du finder ude i havecentrene, da blomstervældet er et resultat af forædling af arterne.

Der hvor petunia gror naturligt, er den som oftest flerårig, men herhjemme i de danske haver anvendes blomsterne generelt som etårige sommerblomster fremfor flerårige stauder. Petunia fik sit navn af den franske botanist Antoine Laurent de Jussieu i 1789, som fik inspiration til navnet fra det lokale ord for tobak; ‘pétun’.

Der findes hundredvis af hybrider af petunia, og der kommer kun flere til med nye farver eller former. Udvalget af petunia er stort; fx almindelige, plettede og stribede med enkeltblomster og dobbeltblomster i alle regnbuens farver og endda sort.

Pasning af petunia - Plantorama

Plantning af petunia

Petunia kan plantes ud fra maj til juni, hvor risikoen for nattefrost er ovre. Blomsten skal placeres steder med fuld sol og gerne i ly for vinden - dette gælder både i havens bede og krukker.

Du planter petunia ud i havens bede således:

  • Grav et tilpas stort plantehul, så rødderne ikke bøjes.
  • Læg et lag kompost eller anden organisk materiale i bunden af plantehullet.
  • Placer blomsten i plantehullet, så den står i den samme dybde som i plastikpotten.
  • Fyld plantehullet op med en god muld og vand rigeligt.
Pasning af petunia - Plantorama

Såning af petuniafrø

Er du interesseret i at plante petunia fra frø, skal du forspire frøene indendørs først, inden planterne sættes ud i haven. Du kan begynde forspiringen i marts-april.

Du skal anvende en særlig så- og priklejord samt en beholder med låg, som frøene kan spire i. Petuniafrø er meget små, så de skal kun tildækkes af et lille lag jord. Du behøver ikke tilføre gødning til frøene, da de indeholder næring nok til de første uger, hvor frøene begynder at spire.

Afhængigt af temperaturen vil petuniafrø spire indenfor et par uger, fx spirer frøene efter 2 uger ved en temperatur på 18°C. Du skal huske at dække beholderen med frøene til med et glas- eller plastiklåg og sørge for daglig udluftning, så de små spirer får frisk luft. Uden den daglige udluftning øger du risikoen for skimmelsvampeangreb.

Når petuniafrøene er begyndt at spire, og du står med små kimplanter, kan du flytte beholderen til et sted med en temperatur omkring 12-15°C. Herefter kan kimplanterne prikles. Prikling betyder helt simpelt, at du adskiller kimplanterne fra hinanden og omplanter dem enkeltvis i nye potter.

Her skal planterne stå og vokse, indtil det er sæson for udplantning. Petuniaplanterne fra frø kan plantes ud i haven sidst i maj, hvor faren for nattefrost er ovre.

Pasning af petunia - Plantorama

Pasning af petunia

Efter udplantning af petunia er det vigtigt, at du holder jorden fugtig med jævnlige vandinger. Det er også vigtigt at vande i tørre perioder hen over sommeren. Petunia plantet i krukker skal vandes oftere – muligvis dagligt i sommerperioden. Det er dog vigtigt, at du ikke overvander petunia, da planten så leverer færre blomster.

For at petunia blomstrer så meget som muligt, bør du tilføre ekstra næring i sommerperioden. Brug en flydende gødning i forbindelse med vandingerne. Gødningen vil fremme blomstervæksten og forlænge blomstringsperioden.

Du kan ligeledes forlænge blomstringsperioden ved løbende at fjerne visne blomsterstande. Det gør, at planten bruger energien på at danne nye skud. Du kan også beskære petunia ret kraftigt tilbage og give den gødning, så du tvinger planten til at producere ny vækst og nye blomsterstande.

 

Skal petunia overvintre?

Petunia er egentlig en flerårig plante, men dyrkes som etårig sommerblomst herhjemme. Derfor anbefaler vi ikke, at du overvintrer petunia, ligesom du ville gøre med havens stauder, da du ikke er garanteret et positivt resultat. Kort sagt kan indsatsen ikke betale sig.

Vi anbefaler i stedet, at du begynder på en frisk til foråret, hvor petunia igen er i højsæson. På den måde får du de flotteste petunia i haven.