×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Frugter og bær

Udplantning og pasning af havtorn

Plantorama | Sådan panter og passer du havtorn

Havtorn i haven

Havtorn, Hippophae rhamnoides, er en løvfældende busk, som typisk bliver 2-3 m høj. Havtorn kaldes også ’sandtorn’, ’klittorn’, ’klittjørn’ og ’havtidsel’. Oprindeligt stammer havtorn fra koldtempererede områder i Europa og Asien, og der findes et væld af varianter, hvor nogle er vinterhårdføre og andre mere solelskende.

Fælles for dem alle er, at de ofte findes langs kyster og floder, i klitter samt på bjergskråninger, da planten er særligt tolerant overfor salt og trives i sandjord. Det gør også havtorn velegnet til sommerhusgrunde, hvor den kan bruges til at skabe læ.

 

Havtorns sunde bær

Havtorn er gennem tiden brugt i mange sammenhænge på grund af dens bær, der er fulde af vitaminer, olier og gavnlige fedtsyrer. Bærrene er egentlig nødder eller falske stenfrugter, men kaldes bær. Bærrene er typisk orangegule, men farven kan variere fra citrongul til koralrød afhængig af sort.

Fælles for dem alle er deres høje indhold af C-vitamin samt A-, B- og E-vitaminer. De sunde bær er syrlige og bitre, men bliver mere behagelige i smagen efter en tur i fryseren. Brug dem med fordel i sirupper, safter eller syltetøj, hvor bærrene kan følges af andre søde smage.

Plantorama | Sådan panter og passer du havtorn

Udplantning af havtorn

De fleste arter af havtorn er ganske hårdføre og kan fint plantes ud i de fleste jordtyper, men du opnår et flottere resultat, hvis du planter i en sandet jord med højt humusindhold. En meget leret havejord vil ikke være optimal til havtorn.

Havtorn udvikler sig desuden mest optimalt, hvis den vokser i fuld sol. Den skal derfor ikke placeres for tæt på store træer eller buske, som kan skygge for solen. Du kan med fordel placere havtorn midt i græsplænen, så rodskuddene klippes over, når du slår græsset, og på den måde forhindrer busken i at brede sig for meget.

Bemærk, at havtorn i privathaver med gode læforhold udvikler sig til store buske på 3-4 m. Dette er en god idé at have med i overvejelserne, når du vælger placeringen.

 

Sådan planter du

Det bedste tidspunkt at udplante havtorn på er i efteråret. På dette tidspunkt er jorden lun og fugtig. Følg nedenstående trin for en succesfuld plantning:

  • Væd rodklumpen og planten i en spand vand inden udplantning.
  • Grav et rigeligt stort plantehul og løsn jorden i bunden, så det bliver lettere for træets rødder at få fat.
  • Placér planten, så overfladen på potteklumpen flugter med jordoverfladen.
  • Fyld plantehullet 2/3 op med jord og fyld så hullet med vand.
  • Fyld resten af hullet med jord, når vandet er trukket ned og vand afslutningsvist endnu en gang.

 

Hanplanter og hunplanter

Havtorn er tvebo, hvilket betyder, at du skal plante både en han- og hunplante i haven for at kunne høste bær. Den enkelte plante bærer nemlig kun enkønnede blomster af samme køn, og derfor er busken ikke selvbestøvende.

I Plantorama kan du købe en havtornbusk, hvor både en hun- og hanplante er plantet sammen i salgspotten. 

 

Udvalgte kloner af havtorn

  • Hippophae 'Pollmix' (hanplante)
  • Hippophae 'Leicora' (hunplante)
  • Hippophae 'Sirola' (hunplante)
Plantorama | Sådan panter og passer du havtorn

Beskæring af havtorn

Hvis du ønsker en kontinuerlig bærhøst, er det nødvendigt at beskære din havtorn. Bærrene dannes nemlig på grene, som er 2-3 år, og ikke på gamle grene, hvorfor mængden med tiden bliver mindre og kvaliteten ringere.

Du skal desuden klatre højere og højere op for at få fat på bærrene. En jævnlig beskæring sikrer et overtal af 1-3 år gamle grene, som holder havtornen ung og produktiv. Beskæringen kan med fordel foretages i forbindelse med høsten af bærrene.

Det er blot vigtigt, du ikke klipper grene af helt inde ved stammen, men efterlader et stykke gren tilbage, også kaldet en stab. Så vil busken skyde nye sidegrene herfra. Det er desuden vigtigt ikke at skære havtorn fuldstændig ned, da den så svækkes for meget og risikerer at dø.

 

Gødning og vanding

Det er ikke nødvendigt at gøde havtorn, da den lever i en såkaldt symbiose med kvælstoffikserende mikroorganismer. Det vil sige, at der på buskens rødder dannes knolde, som huser bakterier, der danner brugbare kvælstofforbindelser.

Havtorn er også tolerant, når det kommer til vanding. Det er dog vigtigt at vande din havtornbusk umiddelbart efter udplantning og det første års tid efter, så den får en chance for at etablere stærke rødder. Herefter er det kun nødvendigt at vande i særligt tørre perioder.

 

Høst af bær fra havtorn

Det kan godt være vanskeligt at høste bærrene på en havtornbusk, da de er svære at komme til og ofte smatter ud mellem fingrene. Du kan dog forsøge dig med at ryste bærrene forsigtigt af grenene, når de er modne. Læg evt. et tæppe under busken, så bærrene er nemmere at samle sammen efterfølgende.

Andre foreslår, at du skærer de mest bærfyldte grene af, eventuelt i forbindelse med beskæringen af busken, kommer dem i fryseren i 30 min. og banker dem let af bagefter.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden