×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Udplantning og pasning af hindbær

Udplantning og pasning af hindbær - Plantorama

Hindbær i haven

Hindbærbusken, Rubus idaeus, er en halvbusk, som er populær for sine smagfulde bær.

Busken er en del af rosenfamilien og vokser vildt i Europa, Nordamerika og Nordvestasien. Den kan blive over to meter høj og breder sig i haven ved hjælp af underjordiske løbere.

 

Sorter af hindbær

Hindbær kommer i mange forskellige sorter, der alle har vidt forskellige smags- og vækstegenskaber. Hos Plantorama har vi valgt kun at forhandle de mest gennemprøvede og sundeste hindbærsorter.

Særligt tre sorter er populære i de danske haver:

  • 'Autumn Bliss' danner saftige, søde bær af middel størrelse og med en flot mørkerød farve. Busken giver et stort udbytte, og bærrene er klar til høst fra midten af august. Busken er selvbestøvende og bliver typisk op til 140 centimeter høj. Sorten bliver sjældent angrebet af orm.
  • 'Fallgold' er endnu et efterårshindbær med høsttidspunkt fra september. Bærrene er søde og saftige, og som noget helt særligt er de ikke røde, men gul-orange. Sorten giver et stort, stabilt udbytte, og busken bliver typisk omkring 120 centimeter høj.
  • 'Algonquin' danner runde, røde bær med en dejlig smag, næsten ligesom skovjordbær. Bærrene er allerede klar til høst fra midten af juli, og sorten hører således til de tidligste sorter. Sorten udmærker sig ved at være meget sund og hårdfør.

 

Brug af hindbær

Hindbær bruges i Danmark primært til at spise friske, og det høje indhold af antioxidanter og C- og E-vitamin gør de vilde hindbær særligt sunde.

Bærrenes sødme med strejf af syrlighed gør sig også godt i desserter, bagværk, smoothies, marmelade og salater.

Udplantning og pasning af hindbær - Plantorama

Plantetid for hindbærbuske

Frugtbuske kan plantes ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Det bedste tidspunkt for udplantning af frugtbuske er dog om efteråret, så busken har lang tid til at forberede sig til det følgende års vækstsæson.

 

Udplantning af hindbær

Hindbær trives i en jord, der ikke er for sur, gerne en almindelig med en pH-værdi på 6-7. Jorden skal gerne være fugtig, men drænet.

Frugtbuske vil altid trives bedst på en solrig placering, da det er solen, der sikrer, at bærrene modner godt og får en dejlig, sød smag.

Rolige vindforhold omkring frugtbusken er nødvendige for at sikre en optimal bestøvning. Frugtbuske har godt af luftcirkulation, da det nedsætter risikoen for svampeangreb, men for kraftig vind kan påvirke bestøvningen, og derfor er det bedst at placere frugtbuske i rolige omgivelser.

Hindbær har en opret vækst og breder sig ikke så meget. Buskene behøver derfor kun en kort planteafstand på omkring en halv meter.

 

Sådan planter du

  • Grav et rigeligt stort plantehul og sørg for, at jorden i bunden af hullet er løs og porøs.
  • Placér busken i plantehullet, så den står i samme højde som i potten.
  • Fyld plantehullet med en blanding af muldjord og kompost.
  • Vand afslutningsvist rigeligt, så buskens rødder får masser af fugt at starte sit "nye liv" på.
Udplantning og pasning af hindbær - Plantorama

Pasning af hindbærbuske

På grund af de underjordiske skud, som breder sig kraftigt i haven, og med tiden vil få selve busken til også at brede sig, kræver hindbærbusken en del tæmning.

Det kan enten gøres ved at plante busken i et indrammet bed, hvor busken ikke kan brede sig ud over kanterne, eller ved at plante busken i græsplænen. Når græsset slås, vil buskens nye skud blive klippet over, og på den måde har du kontrol over buskenes vækst.

Hindbærbuske har desuden tendens til at have en ranglet vækst, som gør det nødvendigt at give busken støtte.

Det gøres bedst ved at placere to stolper for hver ende af hindbærrækken og binde ståltråd op mellem stolperne, som buskens skud bindes fast til. Vil du ikke binde hindbærbuskene op, kan du vælge at lade dem vokse vildt i et hjørne af haven.

 

Bestøvning af hindbær

Mange frugtbuske har brug fremmedbestøvning for at danne frugter, men det er ikke tilfældet for hindbærbuske, da de er selvbestøvende. Du behøver derfor ikke plante to forskellige sorter ved siden af hinanden for at opnå bærsætning. 

Hos Plantorama anbefaler vi alligevel, at du har mindst to forskellige sorter, da du på den måde kan nyde de forskellige smagsegenskaber fra de forskellige sorter.

 

Beskæring af hindbær

Hindbærbuske skal gerne beskæres, og det gør du ved at skære de frugtbærende skud af helt nede ved jorden.

Tidspunktet for beskæring afhænger af, om det er en sommer- eller efterårssort. Sommersorterne skal beskæres umiddelbart efter høsten, mens efterårshindbær skæres helt tilbage om foråret.

Læs også: Sådan dyrker du blåbær

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden