×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Udplantning og pasning af solbær

Udplantning og pasning af solbaer - Plantorama

Solbær i haven

Solbær, Ribes nigrum, er en løvfældende busk med runde, sorte bær, der har en dejlig sød smag. Solbærbusken, som bliver en til to meter høj, gror naturligt flere steder i Europa, heriblandt også i den danske natur, hvor bærrene menes at være blevet dyrket helt tilbage til 1600-tallet. 

Busken sætter bær hver sommer, men modsat jordbær og hindbær, som hurtigt bliver overmodne, kan du sagtens vente lidt med at plukke bærrene, selvom de er modne, uden det går ud over smag og konsistens. 

Solbærbusken kræver ingen pasning og er derfor en nem og billig måde at sikre sig de søde bær til brug i saft og marmelader.

 

Sorter af solbær

Solbær findes i flere forskellige sorter, der alle har forskellige smagsegenskaber. Hos Plantorama forhandler vi udelukkende sorter, som er gennemprøvede, og du behøver derfor ikke være bange for at eksperimentere med vores sortsudvalg. 

Særligt to sorter er udbredte i de danske haver: 

  • 'Titania' danner store, velsmagende bær med en tynd skal, som gør dem meget velegnede til at spise rå. Bærrene kan høstes i juli, og udbyttet er stabilt og meget stort. Sorten udmærker sig ved at være en meget sund og sygdomsresistent sort, og derfor anbefales den til økologisk dyrkning.
  • 'Big Ben' er en ny sort, som er kendetegnet ved sine store bær, som er mindst 50 procent større end andre sorter. På trods af bærrenes størrelse mangler de ikke smag, og faktisk hører sorten til blandt de mest aromatiske solbær. Bærrene er høstmodne i juli, og udbyttet er meget stabilt fra år til år.

 

Brug af solbær

På grund af sit høje indhold af C-vitamin og antioxidanter er solbær gode for immunforsvaret. Med deres søde smag kan bærrene sagtens spises rå, men de er særligt populære i saft. Bærrene kan også bruges til marmelade, kryddersnaps og likør. 

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Udplantning og pasning af solbaer - Plantorama

Plantetid for solbærbuske

Frugtbuske kan plantes ud hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Det bedste tidspunkt for udplantning af frugtbuske er dog om efteråret, så busken har lang tid til at forberede sig til det følgende års vækstsæson.

 

Plantning af solbær

Buskene kan vokse sig ret store, som regel op til halvanden meter høje og lige så brede. For disse buske er en planteafstand på to meter derfor bedst.

 

Sådan planter du

  • Grav et rigeligt stort plantehul og sørg for, at jorden i bunden af hullet er løs og porøs.
  • Placér busken i plantehullet, så den står i samme højde som i potten.
  • Fyld plantehullet med en blanding af muldjord og kompost.

 

Pasning af solbærbuske

Solbærbusken er let at passe, for den kræver ikke andet end en solrig placering for at danne et væld af bær, og er derfor en god begynderplante til haven.

 

Bestøvning af solbær

Mange frugtbuske har brug for fremmedbestøvning for at danne bær, men det gælder ikke for solbærbuske, da de er selvbestøvende. Du behøver derfor ikke bekymre dig om at skulle have flere sorter for at opnå frugtsætning.

Hos Plantorama anbefaler vi alligevel, at du køber to forskellige sorter, for på den måde kan du kunne nyde sorternes forskellige smagsegenskaber. Vælg også gerne to sorter med forskellige høsttidspunkter, så du forlænger bærsæsonen.

 

Beskæring af solbær

Modsat stikkelsbærbusken, som tåler beskæring dårligt, har solbærbusken godt af jævnlig beskæring. Busken udvikler nemlig de bedste bær, når alle grenene får sol, og derfor skal der hvert efterår tyndes ud i busken ved at fjerne gamle, overflødige grene.

Læs flere tips & tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden