×
Grundet de nye Covid-19-restriktioner er alle vores centre og kundeservice midlertidigt lukket fra den 24. december

Køkkenhaven

Dyrkning af asparges

Dyrkning af asparges - Plantorama

Asparges i haven

Asparges, Asparagus officinalis, er en af de første planter, som ’springer ud’ i haven i foråret. Planten vokser i naturen på kystnære overdrev og skrænter i den østlige del af Danmark, hvor den bliver mellem 60 – 100 cm høj.

Asparges er en flerårig plante, hvilket betyder, at når den først er etableret i køkkenhaven, vil den komme tilbage år efter år. Asparges kan være 2 – 3 år om at blive godt etableret og klar til høst, men til gengæld har de lækre asparges i op til 25 år – så vi synes, det er ventetiden værd.

 

Hvad er forskellen på grønne og hvide asparges?

Forskellen på grønne og hvide asparges skal findes i måden, de dyrkes på. Grønne asparges dyrkes ved at lade skud skyde op over jordoverfladen, hvor de får sol, mens hvide asparges dyrkes under jorden. Hvide asparges er i den forstand bare grønne asparges, som ikke har fået sollys.

Dyrkning af asparges - Plantorama

Inden du planter asparges

Det er et par forberedelser, som skal gøres, inden du planter asparges i køkkenhaven. Du skal først og fremmest sørge for, at jorden er helt fri for flerårigt ukrudt. Det gælder blandt andet skvalderkål, brændenælder, snerler, kvikgræs og padderokker. Dernæst skal jorden løsnes godt i dybden.

Asparges trives bedst i en jord med en pH-værdi omkring 7,5. De færreste havejorde har så høje værdier, så det er oftest nødvendigt at tilføre kalk, inden du planter. Reglen er, at jo mere lerholdig jorden er, des mere kalk skal der til.

 

Udplantning af asparges

Asparges plantes ud i det tidlige forår, når jorden er til at arbejde med. Typisk plantes asparges i køkkenhaver, men det kan være en fordel at plante i højbede, fordi du helt selv styrer kvaliteten på jorden. Oftest planter man etårige planter ud. Du planter asparges således:

  • Sørg for at jorden er veldrænet – uanset om du planter i højbede eller køkkenhave. Asparges bryder sig ikke om, at rødderne sopper i vand.
  • Lug al ukrudtet op af jorden, så planterne ikke skal konkurrere om næringen.
  • Løsn jorden godt og ibland et 5 – 10 cm lag med kompost eller anden jordforbedring.
  • Lav overfladiske render i jorden, som er 30 cm brede og 15 cm dybe. Der skal være 120 – 150 cm mellem renderne.
  • Placer aspargestoppene med knopperne opad med en afstand på 30 – 45 cm i renderne.
  • Fyld renderne op med jord omkring toppene, og vand rigeligt.
Dyrkning af asparges - Plantorama

Pasning af asparges

Når du har plantet dine asparges ud, kan du fordele et lag barkflis ud mellem rækkerne og vande rigeligt. Lad dine asparges stå det første års tid, så de bliver godt etablerede, men husk og fjern dødt løv i efteråret. Det er desuden vigtigt at vande i tørre perioder den første sommer, selvom asparges normalt ikke kræver meget vand.

I løbet af det andet år, skal rækkerne med asparges være dækket af et tykt lag barkflis hen over hele sæsonen. Husk at fjerne det døde løv igen til efteråret.

Generelt behøver du ikke vande asparges, som har en fornuftig vækst. Det er dog en fordel at give planterne lidt gødning i form af kompost eller hønsemøg først i maj, og en omgang jorddække i slutningen af juni måned.

 

Opbinding af aspargesskud

Aspargesskud knækker desværre nemt nede ved jorden, så det er nødvendigt at binde de høje skud op. Aspargesskuddene vejer ikke særligt meget, så opbindingen behøver ikke være avanceret. Den nemmeste metode til opbinding af asparges er at spænde en snor ud mellem to pinde i 50 cm højde hen over aspargesrækkerne.

 

Høst og opbevaring af asparges

Det kan gå op til tre vækstsæsoner før, asparges er klar til at blive høstet. Det kan dog godt være muligt at høste en lille smule i løbet af andet år efter udplantning.

Asparges kan høstes, når de er omkring 20 cm lange, ved at knække dem af nede ved jorden. Du bør indstille høsten, når dine asparges’ omkreds bliver mindre end en blyant. Så er det nemlig tid til at lade dem gro og samle kræfter til forårets vækstperiode.

I høstperioden bør du kunne høste hver anden dag. Undgå de asparges som er begyndt at åbne sig og få løv – de er for seje til at blive spist. Har du helt unge aspargesplanter, varer sæsonen omkring 2 – 3 uger, hvor mere etablerede planter giver en længere høstsæson på op til 8 uger.

Når høsten er ovre, kan du lade planterne gro, da det genopbygger næringsstofferne til næste års produktion af asparges. Du kan skære planterne ned, når løvet er blevet brunt/gulligt og dødt. Dette sker typisk i efteråret efter den første frost. Skær tilbage, så stilkene er omkring 5 cm høje.

Populære produkter netop nu

Populære tips og tricks

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ cart.DeliveryPrice | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.VoucherAmount? cart.PaymentNeededTotalAmount : cart.TotalAmountWithTax | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Indløst gavekort

Ugyldigt gavekort

{{usedGiftCardId}}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.Beforeprice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Kurven er tom

{{ usp.SubTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}
Telefontid i hele åbningstiden