Drivhuset
Sådan dyrker du økologisk i drivhuset
6. juli 2024Hvad er økologisk dyrkning?
økologisk dyrkning i drivhuset handler helt grundlæggende om at dyrke grøntsager uden brug af kunstgødning og andre kemiske hjælpemidler. Det kan for nogle lyde som en uoverkommelig opgave, men med den rette tilgang, kan du sagtens få et godt udbytte med økologisk dyrkning i drivhuset.
At få succes med økologisk dyrkede grøntsager kræver, at du forstår de naturlige processer bag – og udnytter dem til din fordel, så du får et optimalt udbytte af dine anstrengelser.
Er du nybegynder, kan du med fordel starte ud med en jordblanding og et gødningspræparat til økologisk dyrkning. Du finder bl.a. økologiske plantesække, økologisk så- og priklemuld samt økologisk krydderurtejord i vores sortiment. Derudover finder du også økologiske frø, grøntsagsplanter, læggekartofler og krydderurter.
Se vores udvalg af drivhus- og grøntsagsplanter her
4 trin til økologiske grøntsager
Der findes ikke nogen præcis formel for økologisk dyrkning i haven, men følger du disse 4 trin, er du godt på vej, og du optimerer dine chancer for succes:
- Løbende forbedring af plantejorden
- Biologisk bekæmpelse af skadedyr
- Gødskning med organisk gødning
- Mangfoldighed blandt afgrøder
1 Forbedr jorden løbende
Det først trin er at sørge for en sund jord fuld af næring, så du kan avle sunde og økologiske drivhusplanter. Jordens kvalitet er særlig vigtig, når du dyrker økologisk, fordi du ikke tilfører kunstige næringsstoffer. Så det er essentielt at starte ud med en god jordbund hver sæson.
Til det formål kan du lave din egen dyrkningsjord eller købe en jordblanding, som er beregnet til økologisk dyrkning. Uanset hvilken fremgangsmåde du vælger i forhold til jorden, skal den forbedres eller udskiftes hvert år.
Du forbedrer jorden i drivhuset ved at tilføre en passende mængde organisk materiale i jorden og på dens overflade. På den måde sikrer du bedst, at der hele tiden er tilstrækkeligt med næring til planterne.
2 Bekæmp skadedyr med nyttedyr
Det andet trin er at undgå alle former for kemisk bekæmpelse af skadedyr. Du skal i stedet bekæmpe utøjet biologisk med såkaldte nyttedyr.
Biologisk bekæmpelse er uskadelig, så det kan sagtens bruges i drivhuset, hvor der også kommer børn og dyr, som kan finde på at rode lidt rundt i jorden. Nyttedyrene spiser skadedyrene på planterne og dør af sig selv, når der ikke er flere skadedyr tilbage.
De mest almindelige skadedyr i drivhuset
- Spindemider: 0,5 mm små mider, der typisk sidder på undersiden af blade, fx agurk og peber. Her skal du bruge rovmider til bekæmpelse.
- Bladlus: grønne eller brunlige lus, der typisk sidder i topskud og på undersiden af blade. Her skal du bruge galmyg eller snyltehvepse til bekæmpelse.
- Mellus: 1-2 mm små, hvide insekter, der angriber tomatplanter og agurkeplanter. Her skal du bruge snyltehvepse til bekæmpelse.
3 Gødsk med organisk gødning
Det tredje trin er at gødske med organiske gødningspræparater, som du kan lave selv eller købe ”færdigblandede”. Organisk gødning fremstilles af fx hønsemøg og komposterede planter, og kan derfor anvendes til gødskning af økologiske drivhusplanter.
Det organiske kvælstof, som findes i denne type gødning, frigives langsommere til planterne, hvilket gør, at planterne kan optage næringsstofferne i eget tempo. Du vil desuden ikke behøve at gødske så ofte med organisk gødning
4 Plant forskellige afgrøder sammen
Det fjerde trin er at tænke mangfoldigt, når det kommer til planterne. økologisk dyrkning er præget af tankegangen om, at flere forskellige afgrøder plantes sammen, da det har flere gavnlige effekter; ukrudtet holdes nede, skadedyr og sygdomme begrænses og udbyttet bliver større.
Dyrk planter sammen, som gavner hinandens vækst og giver gensidig beskyttelse. Du kan fx plante hvidløg sammen med jordbær for at modvirke skimmelsygdomme eller løg sammen med gulerod for at holde gulerods- og løgfluerne væk.
Til gengæld kan du nyde flere forskellige slags afgrøder direkte fra drivhuset og på den måde være selvforsynende i højere grad. Du kan forhøre dig i dit Plantorama-center, hvilke planter der er gavnlige at dyrke sammen.