Udplantning og pasning af tomat

25. april 2022
Tomatplante

Tomatplanter i drivhus

Tomaterplanter er, sammen med agurk, danskernes foretrukne grøntsag at dyrke selv. Vi forstår da også godt hvorfor; tomatplanter er forholdsvis nemme at dyrke og producerer mange frugter i løbet af en sæson.

Det er blot vigtigt, at tomatplanterne får den rette pasning, så planterne holder sig sunde og stærke. Derudover har tomater uendelige anvendelsesmuligheder, når det kommer til madlavning.

Se vores udvalg af tomatplanter her

Populære produkter netop nu

Er tomat en frugt eller grøntsag?

Mange diskuterer, om tomaten egentlig er en frugt eller en grøntsag. Faktisk er en tomat frugten fra tomatplanten, så den bliver kategoriseret som en frugt. Vi bruger dog oftest tomaten som en grøntsag i vores madlavning, hvorfor mange ser tomaten som en grøntsag.


Sorter af tomatplanter

Tomater findes i mange størrelser og varianter, som alle smager forskelligt, og det kan være svært at beslutte sig for, hvilken tomatplante man skal købe. Derfor har vi lavet en liste over de mest populære tomatsorter:

 • Almindelig tomatplante ’Sparta’: højtydende sort. Primært til drivhus, men kan dyrkes på friland meget beskyttede steder. Tomatplanten giver middelstore tomater med god smag. 
 • Almindelig tomatplante ’Gemini’: dyrkningssikker og højtydende sort. Velegnet i drivhus og især på friland. Tomatplanten giver velsmagende tomater der modner meget tidligt på sæsonen.
 • Ampeltomat ’Romello’: modstandsdygtig sort med røde tomater i lange klaser. Velegnet i drivhus og på friland i ampler, krukker eller altankasser. Tomater med en sød smag. 
 • Blommetomat ’Flavorino’: lille blommetomatsort. En tomatplante der er velegnet i drivhus og på friland. Knasende sprøde og saftige tomater med en krydret og fantastisk sød smag.
 • Bøftomat ’Marmande’: kraftigtvoksende og udbytterig sort af tomatplanter. Velegnet i drivhus og på friland. Kødfulde, tykvæggede og store tomater.
 • Cherrytomat ’Favorita’: udbytterig og dyrkningssikker sort med flotte røde cherrytomater. Tomatplante der er velegnet på friland og i drivhus. Lange klaser med store tomater med en sød og aromatisk smag.
 • Cherrytomat ’Chocolate’: lille og velsmagende sort med mørke og chokoladefarvede cherrytomater. Tomatplante der er velegnet i drivhus og på friland. Tomater med tyndt skind og fast frugtkød.
 • Cherry tomat ’Sungold’udbytterig sort med orange cherrytomater. Tomatplante der er velegnet i drivhus og på friland. Store cherrytomater med en meget sød og aromatisk smag. 
 • Cocktailtomat ’Aranka’: udbytterig sort. Tomatplante der er velegnet på friland og i drivhus. Tomater i flotte klaser med en sød og krydret smag.
 • Madtomat ’San Marzano’: klassisk og italiensk sort med aflange og røde tomater. Tomater med meget frugtkød samt en kraftig og sød smag. 
 • Tigerstribet tomat ’Tigarella’: rød- og grønstribet sort med mørkerødt frugtkød. Tomatplante der er velegnet i drivhus og på friland. Tomater i flotte klaser med en sød og krydret smag.

 

Plantning af tomatplanter

Plantetidspunktet og fremgangsmåden ved plantning af tomatplanter afhænger af, om du skal plante frø eller tomatplanter. Nedenfor kan du læse om, hvornår og hvordan du planter tomatplanterne samt hvordan du sår tomatfrø.

 

Hvornår skal tomatplanterne plantes?

Hvis du vil starte dine tomatplanter ud fra frø, skal du i gang lidt før på året, end hvis du planter købte tomatplanter. Generelt gælder det, at tomatfrø skal sættes til forspiring 8 uger før, de skal plantes ud.

Det vil sige, at du kan forspire dine tomatfrø først i marts og plante dem ud først til midt i maj. Vær opmærksom på, at frilandstomater skal forspires midt i marts til først i april og udplantes midt i maj til først i juni.

Uanset om du planter på friland eller i drivhus, skal du sikre dig, at faren for nattefrost er ovre. Tomatplanterne tåler nemlig på ingen måde frostgrader. Det vil typisk være omkring slutningen af maj, at frosten er helt væk.

 

Hvordan skal tomatplanter plantes?

Tomatplanter kan plantes ud i drivhus, højbede, krukker, kapillærkasser og på friland. Alle steder gælder det, at tomatplanterne skal plantes dybt i jorden – gerne så langt ned, at der kun er en tredjedel af planten over jorden. Plant med en afstand på 50 - 100 cm, hvis du planter i højbede, i drivhus og på friland.

Læs også: 6 trin til forspiring af frø

Tomatplante

Forspiring af tomatfrø

Du kan sætte tomatfrø til forspiring i begyndelsen af marts i en spirebakke eller et minidrivhus. Det er bedst at forspire i en så- og priklemuld, som er mere fugtbevarende, varm og porøs end andre jordblandinger. Så tomatfrø enkeltvis i 1 cm dybe huller.

Når du har sået alle dine frø, dækker du dem til med jord og trykker jorden let til. Herefter skal du placere bakken eller drivhuset lunt (20-22⁰C) i en hvid plastikpose, indtil frøene begynder at spire. Når frøene spirer, skal plastikposen af igen, så kimplanterne kan få masser af lys.

Du kan nu placere kimplanterne lyst i en vindueskarm (18-20⁰C), og vente tålmodigt på at de først rigtige blade dannes. Når dette sker, skal tomatplanterne prikles over i hver deres beholder eller potte. Det er vigtigt, at du placerer tomatplanterne køligere og i skygge (16-18⁰C) efter prikling, da de ellers kan få en ranglet vækst.

 

Pasning af tomatplanter

De første par dage efter udplantningen skal du sørge for at vande tomatplanterne godt. Du skal også vande rigeligt og regelmæssigt gennem vækstsæsonen, så du får de bedste og mest velsmagende tomater.

Det gælder, som ved stort set alle planter, at det er bedst at vande rigeligt, få gange, frem for at sjatvande, ofte. Det kan være en fordel at fordele barkflis omkring dine tomatplanter, da det holder på fugten i jorden.

 

Gødning af tomatplanter

Når du gøder dine tomatplanter, giver det bedre smag og flere frugter. Én måde at gøde tomatplanter på – og måske den nemmeste – er med flydende gødning. Du kan anvende drivhusgødning, som er velegnet til alle slags drivhusplanter, eller tomatgødning, som er skræddersyet til tomatplanter.

Når du bruger flydende gødning, anbefaler vi, at du blander det i vandet, som du vander tomatplanterne med. Du skal blot følge doseringsvejledningen på din valgte gødning.

 

Beskæring af tomatplanter

Når det kommer til tomatplanter, findes der overordnet to typer; determinante og indeterminante. Mange af de tomatplanter, som vi dyrker i haven, er indeterminante sorter. Det vil sige, at de har en ubegrænset længdevækst på deres hovedstængel, og derfor har brug for beskæring for at holde formen.

Du beskærer en tomatplante ved at knibe alle dens sideskud af, så planten kun sætter frugter på hovedstænglen. Hvis ikke du kniber sideskuddene af, vil planten gro så vildt, at det går ud over frugtdannelsen.

 

Opbinding af tomatplanter

Det er en god idé at binde sine tomatplanter op (særligt i drivhuset), da de ellers lægger sig på jordoverfladen, slår rødder langs stilken og skyder i alle retninger. Opbinding af tomat sikrer, at du får så mange tomater som muligt.

Du kan både bruge pinde eller snor til opbinding af tomat. Anvender du snor, skal du binde den fast i drivhusets loft og sno den rundt om stilken på tomatplanten.

 

Høst af tomater og opbevaring

En tomat er klar til at blive høstet, når den er fast og meget rød i farven. Dette gælder også, hvis tomaten er lille og en smule gul omkring stilken. Det er generelt en god idé at lade tomaterne hænge på stilken så længe som muligt.

Tomater skal helst ikke opbevares i køleskabet, da det kan ødelægge den gode smag. Opbevar i stedet tomaterne på køkkenbordet, så du bevarer smagen og teksturen. Her kan tomaterne holde sig i 5-6 dage. Husk, at tomater skal holdes væk fra ætylen-dannende frugter, som nedsætter holdbarheden.

Tomatplante

Problemer med dyrkningen?

Tomatplanten vokser ikke

Vokser tomatplanten ikke, står den for koldt. Når en tomatplante ”fryser”, er den ikke i stand til at optage tilstrækkeligt fosfor til at vækste. Dette problem er svært at afhjælpe, men du kan forebygge det i stedet.

Undgå at plante tomatplanten ud for tidligt på sæsonen, og dæk den eventuelt med plastik eller fiberdug, indtil faren for kolde nætter er ovre.

 

Tomaterne er alt for små

Hvis dine tomatplanter producerer for små frugter, kan det skyldes, at planten har været udsat for lave temperaturer tidligt i dens liv. Det får nemlig planten til at dele sig kraftigt og danne flere blomster, end den formår at forsyne med næringsstoffer. Du kan afhjælpe problemet ved at beskære klasen og tynde ud i frugterne.

 

Tomatplanten får krøllede blade

Får tomatplanten krøllede blade, har du nok været for gavmild med gødningen. Er skaden sket, kan du vande i en periode, indtil symptomerne er væk. Derefter kan du genoptage anbefalet gødskning.

 

Tomatplanten producerer mange blade og få tomater

Hvis din tomatplante producerer mange sideskud, kan det stjæle energi fra blomsterdannelsen. Den simple løsning er at knibe sideskuddene af ved basis af blade på hovedstammen. Det giver planten kræfter til at udvikle blomster, og samtidig får planten mere lys og luft til god frugtudvikling.

 

Tomatplanten blomstrer, men danner ikke tomater

Blomstrer dine tomatplanter ivrigt, men kommer der ingen frugter på planten? Så kan det skyldes, at blomsterne ikke bliver bestøvet af nytteinsekter. Her skal du sørge for, at insekterne har adgang til planterne – åbn døre og vinduer i drivhuset, så insekterne kan flyve ind og bestøve blomsterne.

Tomaterne modner ikke ensartet

Hvis du oplever, at dine tomater har grønne og umodne pletter, kan det skyldes solskoldning. Det gør, at planten får vanskeligt ved kalkforsyningen, hvilket resulterer i de grønne pletter.

Du kan mindske risikoen for solskoldning ved at ophænge et skyggenet eller at kalke drivhuset. Det vil dæmpe sol- og varmebelastningen på planterne. Husk desuden også at lufte godt ud i drivhuset og tilføre den rette mængde gødning.

 

Tomaterne bliver sorte

Sorte tomater skyldes giffelråd, som er et resultat af manglende kalcium under blomstringen. Manglen kan skyldes et underskud i jorden eller en overvægt af andre stoffer i jorden omkring rødderne, fx kalium, magnesium eller ammonium.

Her skal du undgå udtørring og sørge for gode jordforhold. På den måde udvikler tomatplanten et stærkt rodnet. Du skal desuden fjerne angrebne frugter og tilføre et tilskud kalcium.

Du tilfører kalcium ved at opløse 1 gram kalksalpeter i 1 liter vand. Denne opløsning tilfører kvælstof og kalcium og skal sprøjtes direkte på planterne. Samtidig skal du strø et tyndt lag jordbrugskalk ud over jordoverfladen, hvor du dyrker tomater.

 

Tomaterne er blege og får pletter

Hvis din tomatplante får blege og plettede frugter, skyldes det sandsynligvis manglende gødning. Planten mangler simpelthen næring, og skal gødes noget oftere for at trives.

 

Tomaterne får brune pletter på stænglerne

En tomat med brune pletter er sandsynligvis angrebet af gråskimmel eller kartoffelskimmel. Det afhjælpes bedst ved at lufte meget ud i drivhuset og undgå vand på tomatplantens blade. Svampene elsker nemlig høj luftfugtighed og fugtige blade. Derudover skal du fjerne angrebne blade dagligt.

 

Tomaterne revner

Tomater, der revner, kan være udsat for store udsving i temperatur og vandforsyning. Dette sker oftest i sensommeren, og skal forebygges ved at holde jorden konstant fugtig og sørge for god udluftning i dagtimerne.

Ofte stillede spørgsmål til tomatplanter

Tomater er varmekrævende planter, så de kan først plantes ud i drivhuset, når faren for frost er ovre. Det vil typisk være start til midt maj. Har du forspiret tomatfrø, er de klar til udplantning i drivhus efter ca. 8 uger.

Tomater til drivhuset sås indenfor fra først i marts. Tomater til friland eller krukker kan sås indenfor fra midt maj til start april.

Tomatplanter kommer i Plantorama til salg i foråret.

Tomater revnes typisk, fordi de har været udsat for skiftende temperaturer.

Tomater består af ca. af 94 % vand.

Tomater er indeterminate, så de skal som udgangspunkt have nippet alle sideskud af (undtaget busktomater). På den måde sætter planten nemlig kun frugter på hovedstammen. Bræk skuddene af, når de er så små som muligt. Du kan også lade et af sideskuddene vokse, så du får to hovedstammer. Det giver flere tomater hurtigere.

Sorte pletter i bunden på tomater skyldes kalkmangel i frugterne. Dette kaldes griffelråd og kommer af, at jorden indeholder for lidt kalk eller at jorden ikke har vand nok til at transportere kalken op til planten.

En tomat er moden og klar til at blive høstet, når den er fast og meget rød i farven. Dette gælder også, hvis tomaten er lille og en smule gul omkring stilken. Det er generelt en god idé at lade tomaterne hænge på stilken så længe som muligt.

Tomat kategoriseres botanisk som en frugt. Så selvom vi primært anvender tomaten som en grøntsag i vores madlavning, er det faktisk en frugt.
Krøllede blade på tomatplanter skyldes som regel for meget gødning. Du kan forsøge at redde dine tomatplanter ved at vande ekstra i en periode, indtil symptomerne er væk.

Tomatplanter kan plantes ud i drivhus, højbede, krukker, kapillærkasser og på friland. Alle steder gælder det, at tomatplanterne skal plantes dybt i jorden – gerne så langt ned, at der kun er en tredjedel af planten over jorden. Plant med en afstand på 50 - 100 cm, hvis du planter i højbede, i drivhus og på friland.

Populære tips og tricks

Shop videre Gå til kassen

Varen er lagt i kurven

{{ lastAddedProduct.Title }}

{{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }} Før {{lastAddedProduct.BeforePrice | localeString}} {{ lastAddedProduct.PricePrUnit | localeString }}
{{lastAddedProduct.DeliveryText}}
Forudbestilling

Vi anbefaler

Spar
{{ product.discount.discount }}
Skarp pris
Ude af sæson Forudbestil
Kampagne Rabat Tilbud Kun i butik

{{ product.name }}

{{ product.discount.quantity }} {{product.unitType}} {{ product.price }} {{ product.price }} Du sparer {{ product.discount.discount }} Før {{ product.discount.originalPrice }} {{ product.discount.originalPrice }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
{{ product.price }} pr. {{ product.unitType }} I sæson igen imellem {{ product.seasonStart }} - {{ product.seasonEnd }}
+ Flere Varianter
Alderskontrol banner

Indkøbskurv

Levering Gavekort ({{ usedGiftCardId }}) Rabat udgør Total
{{ (cart.BeforeDeliveryPrice ? cart.BeforeDeliveryPrice : cart.DeliveryPrice) | localeString }} -{{ cart.VoucherAmount | localeString }} {{ cart.Discount | localeString }} {{ cart.PaymentNeededTotalAmount | localeString }} Moms udgør {{ cart.TaxAmount | localeString }}

Levering direkte fra leverandør

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}
{{cartRow.DeliveryText}}

Forudbestilling

Hjemmelevering Klik & Hent - Plantorama {{selectedStoreData.Name}}

{{ cartRow.Title }}

{{ cartRow.PricePrUnit | localeString }} Før {{cartRow.BeforePrice | localeString}} {{ cartRow.PricePrUnit | localeString }}

Forudbestilling

Alderskontrol banner

Kurven er tom

{{ usp.subTitle }}

Luk

Vælg center

{{store.Name}}

{{store.Address}}
{{store.Zip}}, {{store.City}}
Vis åbningstider og info Skjul åbningstider og info
{{OpeningHour.Label}}
{{OpeningHour.Value}}