{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Frugter og bær

Udplantning og pasning af stikkelsbær

25. november 2023
Få tips til dyrkning af stikkelsbær - Plantorama

Stikkelsbærbuske i haven

Stikkelsbær, der på latin lyder Ribes uva-crispa, er en nøjsom, løvfældende busk, som bliver 100 - 150 cm høj. Om sommeren danner stikkelsbærbusken dunede bær, som findes i røde, gule og grønne nuancer. Bærrene har en tyk skal, som gemmer på en syrligt-sød gelémasse.

Stikkelsbær findes vildtvoksende flere steder i Nord- og Vesteuropa, herunder også i den danske natur. De stikkelsbærbuske, vi dyrker i haverne, er dog forædlede, storfrugtede sorter fra England.

I Danmark dyrkes der generelt få stikkelsbærbuske i haverne, hvilket deres torne til dels kan være skyld i. I de senere år er der kommet nye sorter til, som er næsten tornefri, fx ’Larell’ og ’Tatjana’.

Stikkelsbær kan både spises som grønne bær og modne bær. Når bærrene endnu er grønne, har de en skarp syrlig smag, som er fantastisk i fx stikkelsbærgrød. Modne stikkelsbær har derimod en dejlig, sød smag og kan spises direkte fra busken. Stikkelsbær har et højt indhold af pektin, et naturligt stivelsesmiddel, der gør dem særligt velegnede geléer og marmelader.

Se vores udvalg af frugter og bær her

 

Sorter af stikkelsbær

Der findes mange stikkelsbærsorter. Nogle udmærker sig ved at være mere sygdomsresistente, mens andre udmærker sig ved at danne særligt store eller søde bær. De tre mest populære sorter herhjemme er:

  • ’Invicta’ udmærker sig ved at være meget resistent over for stikkelsbærdræber. Invicta danner store, grønne bær med en let syrlig smag. Bærrene er høstmodne i slutningen af juli, og udbyttet er typisk højt.
  • ’Larell’ danner modsat de fleste andre sorter søde, røde bær. Bærrene hører ikke til blandt de største stikkelsbær, men den mørkerøde farve gør dem populære og unikke. Bærrene er høstmodne i midten af juli, og udbyttet er middelstort. Larell er desuden næsten tornfri.
  • ’Tatjana’ danner runde og meget store, gule bær. Bærrene er meget saftige og har en dejlig, sød smag. Bærrene er høstmodne i starten af juli, og udbyttet er typisk meget stort. Ligesom Larell er Tatjana næsten tornfri.
Få tips til dyrkning af stikkelsbær - Plantorama

Plantning af stikkelsbær

Stikkelsbær dyrkes fint i de danske haver, så længe den plantes ud i en god muldjord. Busken foretrækker en lys og solrig placering, så bærrene udvikles optimalt i forhold til farve og smag.

Stikkelsbærbuske kan også plantes på mere skyggefulde placeringer, fx under frugttræer, men her vil de være mere udsatte for angreb af stikkelsbærdræber.

Planter du flere buske sammen, er det en fordel at holde en planteafstand på minimum 2 meter, da stikkelsbærbusken kan vokse sig ganske høj og bred. På den måde sikrer du bedst, at busken får tilstrækkeligt med lys og luft omkring sig.

Det kan også være en mulighed at plante stikkelsbærbusken på espalier, så du kan styre væksten op ad frem for, at den vokser frit.

Stikkelsbær kan plantes ud året rundt, så længe at jorden ikke er frossen. Det bedste tidspunkt for udplantning er dog i efteråret, hvor busken har lang tid til at forberede sig til det følgende års vækstsæson.

 

Sådan gør du

  • Grav et rigeligt stort plantehul og sørg for, at jorden i bunden af hullet er løs og porøs.
  • Placér buske i samme højde som i plastikpotten.
  • Fyld plantehullet op med god muldjord og træd den let til omkring planten.
  • Vand afslutningsvist rigeligt, så buskens rødder får masser af fugt.

 

Pasning af stikkelsbær

Stikkelsbærbusken bør ikke mangle vand, hvorfor regelmæssig vanding er at foretrække. Du kan dække jorden med flis eller bark for at holde på fugten. Det er samtidig med til at holde ukrudt omkring busken i bund, hvilket mindsker risikoen for angreb af stikkelsbærdræber.

Når det kommer til gødning af stikkelsbær, er det en balancegang mellem at gøde tilstrækkeligt, men ikke for meget. Jo mere du gøder, des større bliver risikoen for angreb af stikkelsbærdræber nemlig. Stikkelsbærbuske foretrækker gødning efter vækstsæsonen om vinteren.

Stikkelsbær tåler kun begrænset beskæring, og derfor bør du kun fjerne en eller to grene ad gangen. Egentlig beskæring af stikkelsbær er ikke nødvendig, men det betaler sig hver vinter at fjerne gamle og lavt hængende grene, så de øvrige grene får mere lys og luft.

 

Høst af stikkelsbær

Stikkelsbær kan generelt høstet, når bærrene er store nok. Når du skal høste, er det en fordel at nippe hvert andet bær, så de resterende bær får mere lys og luft til vokse sig større og mere saftige.

Bærrene kan bruges med det samme eller lægges på frost til senere brug. Stikkelsbær gør sig særligt godt i kompot, marmelade og grød. Du skulle også næsten prøve at spise de velsmagende og saftige bær direkte fra busken.

Få tips til dyrkning af stikkelsbær - Plantorama

Bestøvning af stikkelsbærbuske

Mange frugtbuske har brug for fremmedbestøvning for at danne frugter. Dette er imidlertid ikke tilfældet med stikkelsbær, der nemlig er selvbestøvende. Alligevel anbefaler vi, at du altid har to sorter af stikkelsbær plantet sammen.

Stikkelsbær varierer i smag og størrelse, og med to forskellige sorter i haven, kan du nyde flere forskellige bærsmage. Prøv eksempelvis en sort, som er god til gelé, og en sort, der er velegnet til at spise direkte fra busken.

 

Forebyg mod stikkelsbærdræber

Stikkelsbærdræber er en sygdom, hvor meldug angriber blade og skud hos ribs, solbær og stikkelsbær, som forårsager en ”melet” belægning. Ved stikkelsbærbuske angribes bærrene også, så de ikke kan spises.

Det er altså en sygdom, som er værd at forebygge mod. Du kan forebygge stikkelsbærdræber ved at plante din stikkelsbærbusk et sted med lys og god plads. Ukrudt, grene og andet på jorden omkring busken skal fjernes, og du skal helst gøde i moderate mængder og kun i foråret.

Derudover kan det være en fordel at vælge sorter, som er regnes for at være resistente mod stikkelsbærdræber. Det skal dog nævnes, at du aldrig kan vide dig 100% sikker, da alle stikkelsbærsorter kan angribes.

 

Sådan bekæmper du et angreb

Har stikkelsbærdræber allerede angrebet din stikkelsbærbusk, er der to metoder, du kan tage i brug for at bekæmpe angrebet:

  • Sprøjt med sæbevand, paraffinolie eller soyaolie med 2-3 gentagelser. Blandingen skal ikke være stærkere end 1%, og du bør undgå sprøjtning i stærk sol eller forud for nattefrost. Det optimale tidspunkt for denne behandling er i maj.
  • Beskær og fjern angrebne skud og blade.