{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Spiselige bær og planter

Bestøvning af frugttræer

21. december 2023
Bestøvning af frugttræer - Plantorama

Gode råd til bestøvning af frugttræer

  • De fleste frugttræer er ikke selvbestøvende og har derfor brug for at have andre frugttræer i nærheden, der kan bestøve dem.
  • Det er ikke alle frugttræer, der kan bestøve hinanden, og det er derfor vigtigt, at du undersøger frugttræernes bestøvningsmønstre nøje.
  • Se Danske Planteskolers bestøvningsskema for at få et overblik over, hvilke sorter der bestøver hvilke sorter.
  • Sørg for at placere egnede bestøvningskilder i umiddelbar nærhed af hinanden og aldrig med mere end 50 meters afstand.
  • Tiltræk insekter, særligt bier, til at udføre bestøvningsarbejdet ved at have planter med et højt pollen- og nektarindhold i haven.

Se vores udvalg af frugter og bær her

 

Hvorfor skal frugttræer bestøves?

En lang og rig blomstring på frugttræet giver forhåbninger om en stor frugthøst. Det er imidlertid ikke altid tilfældet. Hvis ikke frugttræet bliver bestøvet, vil det nemlig ikke danne frugter. Frugttræer skal derfor bestøves. Få gode råd om familiefrugttræer.

Et fåtal af frugttræer er selvbestøvende. Disse behøver altså ikke hjælp til bestøvningen. Langt de fleste frugttræer er dog ikke selvbestøvende og har derfor brug for at have andre frugttræer i nærheden for at blive bestøvet. Disse frugttræer har brug for såkaldt "fremmedbestøvning".

Bestøvning af frugttræer kræver to forhold: 1) at der er egnede frugttræer i nærheden af hinanden, der er i stand til at bestøve hinanden og 2) at der er insekter i nærheden, der kan foretage bestøvningen.

 

Hvilke frugttræer kan bestøve andre frugttræer?

Først og fremmest gælder det, at et æbletræ skal bestøves af et æbletræ, et pæretræ af et pæretræ, et blommetræ af et blommetræ og et kirsebærtræ af et kirsebærtræ. Du er for eksempelvis nødt til at have to æbletræer i nærheden af hinanden for at opnå bestøvning.

Generelt kan det siges, at de fleste frugttræer, der blomstrer på samme tid, kan bestøve hinanden. Det gælder dog ikke for alle frugtsorter. Det er desuden vigtigt at understrege, at det ikke er alle frugtsorter, der kan bestøve hinanden. Nogle frugtsorter kan bestøves af andre træer fra samme sort, mens nogle sorter har brug for at blive bestøvet af en anden sort. Det er altså nødvendigt at undersøge grundigt, hvilke sorter der kan bestøve hinanden.

Danske Planteskoler har udfærdiget et praktisk bestøvningsskema, der fortæller hvilke frugtsorter, der kan bestøve andre frugtsorter.

Klik her for at se bestøvningsskemaet for æbletræer

Klik her for at se bestøvningsskemaet for pæretræer

Klik her for at se bestøvningsskemaet for blommetræer

Klik her for at se bestøvningsskemaet for kirsebærtræer

 

Kan frugttræer blive bestøvet af frugttræer i naboens have?

ønsker du ikke at have flere træer med samme frugter, kan du snakke sammen med naboerne og koordinere indkøbene af frugttræer. I gamle villakvarterer, hvor der er flere etablerede frugttræer, er bestøvning som regel ikke noget problem. Der vil som regel være så stor variation i havernes frugttræer, at alle får deres frugttræer bestøvet.

Hvis du satser på at få dit frugttræ bestøvet af naboens frugttræ, skal du være opmærksom på, at træerne skal stå så tæt på hinanden som muligt. Ved mere end 50 meters afstand mellem træerne bliver bestøvningen meget usikker.

 

Findes der selvbestøvende frugttræer?

Hvis du har begrænset plads i haven, kan det være en løsning af købe et såkaldt ”familietræ”, det vil sige et frugttræ, hvor flere forskellige frugtsorter er podet på samme stamme. Sorterne er udvalgt og sammensat på baggrund af deres smag og evne til at befrugte de andre sorter. På den måde slipper du for bekymringerne om bestøvning, og du sparer samtidig meget plads ved kun at have det ene frugttræ.

 

Findes der alternative metoder til bestøvning af frugttræer?

Som en sidste udvej på bestøvningsproblemet er der nogle, der klipper grene af egnede frugttræer hos venner og bekendte. Grenene placeres i en spand med vand, som hænges op i det frugttræ, man ønsker befrugtet. Det lyder utroligt, men på den måde kan du faktisk også sagtens få bestøvet dine frugttræer.

 

Hvilke insekter kan bestøve frugttræer?

Som sagt er det nødvendigt at have egnede bestøvningskilder i nærheden af hinanden for at opnå en succesfuld bestøvning. Det er imidlertid mindst lige så vigtigt at sørge for, at der er insekter i haven, der kan foretage bestøvningen.

Der er mange insekter, der kan hjælpe til at bestøve frugttræerne, som eksempelvis hvepse, fluer og myg. Humlebier og honningbier er imidlertid de mest effektive bestøvere, og derfor bør du gøre, hvad du kan, for at tiltrække disse flyvende hjælpere til haven.

Læs også: Små frugttræer i krukker.

Hvordan tiltrækker jeg bier til bestøvning?

For at tiltrække bier er det nødvendigt at anskaffe sig planter med et højt indhold af pollen og nektar. Her er eksempelvis frugtbuske, som solbær og blåbær, gode, men også krydderurter som timian og lavendel.

Ukrudt, såsom mælkebøtter og hvidkløver, er desuden også godt til at tiltrække bier. Du kan derfor roligt slappe lidt af med lugningen, hvis du vil tiltrække bier. Generelt gælder det faktisk, at bier foretrækker haver, hvor der er lidt ”rod” og krat.

Det er vigtigt at sørge for, at der er noget for bierne at spise både tidligt og sent på året, så de ikke skal søge andre steder hen for at finde føde. Du kan desuden hjælpe bierne gennem vinteren ved at give dem egnede steder, de kan overvintre, som eksempelvis en kvasbunke eller små huller i en stensætning.

Vil du gerne vide noget mere om udplantning og pasning af frugttræer, bør du læse vores pasningsvejledning for frugttræer.

Få en fantastisk opskrift på lækker hyldebærsaft.