Spiselige bær og planter

Typer af citrontræ og andre citrustræer

Citrontræ

Om citrusplanter

Citrusplanterne er næsten alle stedsegrønne planter fra tropiske eller subtropiske klimaer. Derfor kan de dyrkes i drivhuse eller krukker, der så sættes på friland om sommeren.

Citrus må gerne vandes med regnvand og har bedst af at være jævnt fugtige i vækstsæsonen fra forår til efterår. I samme periode bør du gøde træet med flydende citrusgødning og give det en overbrusning i ny og næ. Du kan følge guiden til dyrkning af citrusplanter.

Har du en ældre citrusplante behøver du kun at ompotte den hvert andet eller tredje år, så længe der er godt dræn i potten. Citrusplanter skal helst overvintres lyst og køligt ved 2–10°C, og i denne periode vandes træet sparsomt, så det kun lige holdes fugtigt. I marts/april placeres citrusplanterne igen lunere ved 15–20°C.

Læs mere om dyrkning af citrontræer og få gode råd til udplantning og pasning 

 

Citrus sinensis – Appelsin

Appelsiner stammer fra Burma og det sydlige Kina, hvorfra de senere har bredt sig til Indien og Europa, hvor den har været dyrket siden det 15. århundrede. Selve appelsintræet er meget gammelt og det anslås flere steder at være cirka 20 millioner år gammelt.

Appelsintræet har hvide duftende blomster. Frugternes form, farve og smag afhænger i nogen grad af sorten og dyrkningsstedet, men fælles er, at de er runde med en tyk, orange skræl. Frugtkødet er ligeledes orange. Det er syrligt/sødt i smagen og meget saftigt med op til 35 procent saft. Frugten spises som den er eller indgår i desserter, kager og forskellige retter.

 

Citrus myrtifolia – Chinotti (Myrteorange)

Langsomt voksende citrusplante der har små blade og blomstrer med hvide, velduftende blomster i det tidlige forår. Chinottiplantens langsomme vækst og lille størrelse gør planten velegnet til mindre altaner og terrasser. Kan også bruges som bonsai.

De orangerøde frugter kan høstes fra sent efterår frem til foråret. Frugterne er sure i smagen men yderst delikate i marmelader, kager og anden madlavning.

Romersk lime er en krydsning mellem citron og mandarin. Planten får runde, gule frugter med en frisk sødlig smag. Frugten høstes vintertid og kan skrælles og spises som en mandarin. Romersk lime blomstrer sommertid med hvide velduftende blomster.

 

Citrus mitis – Calamondin – Miniappelsin

Hvide velduftende blomster med små runde orange frugter. Frugternes smag er syrlig og ikke velegnede til at spise friske. Frugterne er til gengæld velegnede til marmelade og giver et meget velsmagende produkt. Planten er moderat voksende.

 

Citrus Mano di Buddha – Buddhas hånd

En af de mest underlige specialiteter i frugtverdenen er citrusplanten ”Buddhas hånd”. Når frugten modnes og bliver gul, bliver indtrykket af en hånd meget tydeligt. Der kan være mellem 5 og 20 'fingre' i denne hånd.

Frugten er meget populær i Kina og Japan, men også i Sydøstasien, hvor den bruges som pynt ved religiøse ceremonier.

Planten blomstrer om sommeren med hvide, velduftende blomster og frugterne modner i vinterperioden. Frugten kan spises, men frugten indeholder kun lidt saft. Skallen kan rives og bruges i madlavning.

 

Citrus kucli – Storfrugtet kumquat

Storfrugtet kumquat er en krydsning mellem mandarin og kumquat. Robust citrustræ med mellemstore blade der blomstrer med mange hvide, velduftende blomster i sommerperioden.
Planten bærer mellemstore, ovale frugter i vinter- og forårstiden. Foretrækker en solrig og lys placering. Citrus kucli giver mange søde frugter af høj kvalitet. Højtydende.

 

Citrus aurantifolia – Lime

Lime er en lille citrusfrugt der skal og frugtkød er grønt. Frugten er syrlig som citron, men anses for at være mere aromatisk. Planten er moderat voksende. Har duftende, hvide blomster og efter 4-5 måneder får den modne frugter. Limefrugten finder stor anvendelse i det moderne køkken hvor den bruges i mange retter. Som ingrediens i mange klassiske drinks, er limefrugten uundværlig, eksempelvis Mojito, som bliver lavet af bl.a. mynteblade og limebåde.

 

Citrus clementine – Clementin

Klementin er et mindre træ, der vokser langsommere end appelsin og citron. Blade og frugter er også mindre. Træet blomstrer dejligt i forsommeren med duftende hvide blomster. Frugterne er søde og lækre og udvikler sig over sommeren og er spisemodne i vintertiden.

 

Citrus reticulata – Mandarin

Mandarin er et mindre træ, der vokser langsommere end appelsin og citron. Blade og frugter er også mindre. Træet blomstrer dejligt i forsommeren med duftende hvide blomster. Frugterne er søde og lækre og udvikler sig over sommeren og er spisemodne i vintertiden.

 

Citrus paradisi – Grapefrugt

Grapefrugttræet er som mange andre citrustræer et krydsningsprodukt mellem forskellige arter. Træet vokser moderat og får duftende hvide blomster over hele sommerperioden. De gule frugter er plukkemodne om vinteren. Frugten spises frisk og har en bittersød smag.

 

Citrus medica – Cedrat

Cedrat var den første Citrus-art, der kom til Europa, ca. 300 f.Kr., sandsynligvis fra det nordøstlige Indien nær Himalaya. Cedrattræet blomstrer flere gange om året og vil som regel have både blomster og frugter samtidigt.

Der fremstilles marmelade, sirup og drikkevarer af den friske frugt. Frugten har et højt indhold af C-vitamin samt A og B vitamin. Frugten bliver op til 20 cm lang. Den tykke frugtskal indeholder bitre smagsstoffer, og sukat laves af de umodne frugter, hvorfra bitterheden fjernes ved saltning. Skrællen udgør 60-70% af frugten. Det hvide væv er jævnt, saftigt og langt mere fast end skrællen på almindelige citrusfrugter. Det er sundt og har en frisk smag.

 

Citrus limon - Citron

Citrontræet stammer fra det nordlige Indien og har været dyrket i både Lilleasien og Kina i adskillige tusinde år. Citrontræet bliver et mindre træ der er velegnet til dyrkning i krukke. Citrontræet får store velduftende blomster med hvide kronblade, der er lyserøde på ydersiden. Træet blomstrer året rundt og står derfor med blomster og modne frugter på en gang.

Frugterne er gule og ægformede med en tyk, læderagtig skræl og lysegult frugtkød med en meget syrlig smag. Citronfrugten er en vigtig ingrediens i moderne madlavning, der den bliver brugt i mange retter. Citroner anvendes tillige til fremstilling af olie, pektin og citronsyre.

 

Citrus fortunella margarita – Oval kumquat

Citrusplante med hvide velduftende blomster og ovale citruslignende orange frugter. Frugterne høstes vinter og i det tidlige forår. Kumquatfrugterne er spiselige og spises hele. Frugtskallen har en delikat, sødlig smag og frugterne er i øvrigt meget velegnede til desserter og marmelader. Kumquatplanterne er hårdføre og nemme at dyrke.

 

Citrus bergamia – Bergamotappelsin

Bergamot er en citrusfrugt som først og fremmest dyrkes i Italien og Nordafrika. Fra frugtens skal presses en æterisk olie, bergamotolie. Den er gul eller grøn af farve og har en citrusagtig duft og bitter smag. Bergamotolie bruges til fremstilling af parfume og som dufttilsætning i kosmetik. Den bruges også som smagstilsætning. For mange vil smagen være kendt fra Earl Grey-te.

Bergamot blev traditionelt brugt i den italienske folkemedicin, og er opkaldt efter den italienske by Bergamo i Lombardiet. Planten er moderat voksende og får velduftende hvide blomster i sommerhalvåret. De gule frugter høstes ved vintertid.

Læs flere tips & tricks

Få tilbud og gode råd direkte i din indbakke

Tilmeld dig nyhedsmailen ligesom 190.000 andre