{{ $t('header.giftcard') }} {{ basket.quantity }} 0 {{ $t('header.basket') }}

Udplantning og pasning af blåbær

7. marts 2024

Trin-for-trin: Udplantning og pasning af blåbær

 • Placer blåbær i fuld sol og beskyttet for vinden
 • Læg barkflis omkring blåbærbusken for at holde jorden fugtig
 • Plant blåbær i porøs surbund med grov spagnum
 • Vand rigeligt under og efter udplantning af blåbær
 • Vand blåbærbusken så ofte, at den aldrig udtørrer og tilfør blåbærbusken gødning (kompost eller rhododendrongødning) hvert forår
 • Beskær alle grene fra blåbærbusken, som ikke vokser opad og fjern ældre grene fra blåbærbusken hvert 5. år
 • Undgå at flytte blåbærbusken hvis det er muligt
 • Beskyt blåbærbuske mod frost med granris
 • Høst blåbærrene, når de slipper busken let
 • Plant blåbærbuske af forskellige sorter i nærheden af hinanden for god bestøvning

 

Køb vores blåbærbuske her

Placering af blåbær

Blåbær trives bedst på en solrig placering. De kan også klare sig i halvskygge, men den bedste frugtsætning opnås i fuld sol. Desuden er det vigtigt, at busken står beskyttet for hård blæst.

Blåbær vil helst ikke dele jordens næring og vand med andre planter, hvorfor du bør undgå at plante bunddækken omkring busken. Læg i stedet et lag barkflis omkring planten, som kan holde jorden fugtig.

 

Jordbund til blåbær

Blåbær er surbundsplanter, hvilket vil sige, at de foretrækker en jordbund med en lav pH-værdi (surbundsjord). Dette opnås ved at blande spagnum i jorden, hvor buskene skal plantes. Busken kan desuden godt lide en porøs jord, hvorfor det er vigtigt at vælge en grov spagnum.

Langt de fleste dyrker blåbær på friland, men blåbær kan faktisk også sagtens dyrkes i krukker. På den måde er det også nemmere at skabe de rette jordforhold for planten.

 

Udplantning af blåbær

Det er nemt at plante blåbær ud. Blåbær har typisk ikke et særligt dybt rodnet, og derfor behøver plantehullet ikke være særligt dybt. Det er derimod vigtigt, at du løsner jorden godt i bunden af plantehullet, sådan at rødderne let kan få fæste.

Fyld plantehullet helt op med vand og lad det trække ned i jorden. Herefter placeres planten i hullet og der fyldes op med jord og spagnum. Afslutningsvis vandes endnu engang og jorden trædes til sidst fast omkring planten.

Blåbær

Vanding og gødning af blåbær

Blåbær er generelt meget nøjsomme og de kræver derfor ikke den store opmærksom, hvad pasning angår. Busken tåler dog ikke udtørring. I tørre perioder må du derfor være opmærksom på at vande.

Med hensyn til gødning vil busken få tilstrækkeligt næring, hvis den bare får et lag kompost eller en håndfuld rhododendrongødning at ”spise af” en gang årligt. Det bedste tidspunkt at tilføre næring på er i foråret. Blåbærbuske er surbundsplanter, og du må derfor aldrig tilføre jorden omkring planten kalk.

 

Beskæring af blåbær

Blåbær kræver ikke beskæring, men det giver en større frugtsætning, hvis du beskærer. Som tommelfingerregel gælder det, at alle grene, der ikke vokser opad, skal fjernes. Desuden anbefales det, at buskens ældre grene skæres helt ned hvert 5. år. På den måde danner busken nye, friske skud med en højere frugtsætning.

Blåbær sætter bær på grene, der er 2-3 år gamle, og det er derfor vigtigt ikke at beskære busken de første par år.

 

Flytning af blåbær

Blåbærbuske kan godt flyttes, men først når de er etableret. Efter 3-4 år vil det typisk være forsvarligt. Det er dog vigtigt at understrege, at en flytning svækker busken og skal derfor kun foretages, hvis det er strengt nødvendigt.

Blåbær

Bestøvning af blåbær

Blåbær er egentlig selvbestøvende, men du opnår den bedste frugtsætning og de mest velsmagende, saftige bær, hvis du planter flere forskellige sorter sammen, der kan bestøve hinanden gensidigt.

 

Vinterdækning af blåbær

Der findes både hårdføre og frostfølsomme blåbær, men de gængse blåbær i handlen i Danmark er alle i stand til at klare en dansk vinter. For at passe på buskene er det en god idé at dække jorden omkring dem med et tykt lag granris. Det isolerer mod frosten og holder jorden fugtig.

 

Høst af blåbær

Der er stor forskel på, hvornår de enkelte blåbærsorter modner. Der findes både tidlige og sene blåbær. For alle sorterne gælder det dog, at bærrene er klar til at blive plukket, når de er helt blå og slipper grenen ved en let berøring.

Bærrene modner ikke efter plukning, og det er derfor vigtigt, at de er helt modne, når du tager dem fra busken. Er du kommet til at høste blåbær for tidligt, kan de stadig bruges i saft og bagværk.

Der er stor forskel på, hvornår de enkelte blåbærsorter modner. Typisk moderne de omkring juli-august. For alle sorter gælder det, at bærrene er klar til at blive plukket, når de er helt blå og slipper grenen ved en let berøring.

Hvilken sort af blåbær, der er bedst, er en smagssag. Herunder har vi listet nogle af de mest populære blåbærsorter:

 • ’Bluecrop’
 • ’Goldtraube’
 • ’Berkeley’
 • ’Patriot’
Blåbær skal have så meget sol som muligt. De kan godt trives i halvskygge, men vil altid foretrække en placering i fuld sol.

Blårbær er surbundsplanter og skal derfor plantes i en jord med en av pH-værdi. Løsn jorden godt i plantehullet, så rødderne let kan få fæste. Fyld hullet op med vand og lad det trække ned i jorden. Herefter placerer du planten i hullet og fylder op med jord og spagnum. Vand rigeligt og træd jorden lidt til omkring planten.

En fuldt udvokset blåbærbusk giver ca. 4-8 kg bær på en sæson.

Blårbær kan plantes ud både forår og efterår, så længe jorden ikke er frossen. Planter du ud i efteråret har planten lang tid til at forbedrede sig til den kommende vækstsæson. Planter du ud i foråret skal du være omhyggelig og gavnlig med vandingen hen over sommeren.

Giv gerne din blåbærbusk et lag kompost eller en håndfuld rhododendron-gødning en gang årligt i foråret.

Alt efter sort bliver blåbærbuske forskellige højder. De lavere sorter bliver typisk 30-130 cm høje, hvor de højere sorter bliver 150-200 cm høje.

Blåbær er surbundsplanter, som foretrækker en jord med en lav pH-værdi. Du kan blande sphagnum i din havejord eller bruge en jord til surbundsplanter.