Udplantning og pasning af citrontræer
16. januar 2024
Trin for trin-guide: Plantning og pasning af citrontræer
- Plant citrontræer i krukker med en særlig jordblanding til citrustræer (citrus-/middelhavsjord).
- Læg et lag lecakugler i bunden af krukken for dræn.
- Giv citrontræer en lys og solrig placering.
- Vand citrontræer jævnligt ud fra devisen, at de hverken må udtørre eller soppe i vand.
- Gød citrontræer med særlig citrusgødning tilført vandingsvandet.
- Tilfør citrontræer en håndfuld naturgødning om foråret.
- Høst citronerne, når de har en passende størrelse.
- Beskær citrontræer let i juni/juli for at holde en flot form på kronen.
- Opbevar citrontræer lyst og køligt (cirka 8°C) indenfor fra september til maj.
- Giv citrontræer jævnlige overbrusninger i vinterperioden.
Jord til citrontræ
Citrontræer skal plantes i en særlig jordblanding til citrustræer, ofte kaldet citrusjord eller middelhavsjord. Træerne har nemlig et meget sart og fint rodnet, som har brug for en let og porøs jord at vokse i.
Se udvalget af jord her.
Du kan skabe denne lette jord ved at blande spagnum, muldjord og sand, men det bedste resultat (og den nemmeste løsning for dig) opnås ved at plante citrontræet i en jordblanding, der er særligt fremstillet til citrustræer.
Udover at have den rette konsistens vil disse jordblandinger nemlig ofte også være iblandet citrusgødning, som sikrer træet den bedste start på dets nye liv. For at sikre et godt dræn er det desuden en god idé at lægge et lag lecakugler eller potteskår i bunden af krukken.
For at give citrontræet de bedste vækstbetingelser, er det en god idé at plante det i en mørk krukke. Den mørke farve vil nemlig suge solvarme til sig, som igen vil varme krukkejorden op.
Læs også: Sådan dyrker du oliventræer
Placering af citrontræ
Citrontræet kommer fra varmere himmelstrøg i Sydeuropa og er altså vant til et væsentligt varmere klima end det danske. Derfor dyrkes citrontræer i Danmark som såkaldte ”terrasseplanter” i havekrukker, det vil sige planter, der kun stilles udenfor, når vejret tillader det. Citrontræer skal derfor plantes i krukker, der kan flyttes efter behov.
Både indenfor og udenfor gælder det, at citrontræet har brug for masser af lys og sol for at trives. Når træet stilles udenfor, skal du desuden være opmærksom på, at træet ikke er udsat for træk.
Se udvalget af havekrukker her.
Udplantning af citrontræ
Citrontræer kan købes og plantes ud hele året rundt. Du bør plante træet ud hurtigt efter, du har købt det. Det er ganske enkelt at plante citrontræer ud. Først fylder du et lag leca i krukken og fylder lidt citrusjord ovenpå.
Herefter placerer du træet i krukken og fylder jord rundt omkring. Når du har fyldt krukken op med jord, trykker du jorden fast. Herefter vander du krukken godt igennem og fylder eventuelt mere jord på, hvis det er nødvendigt.
Citrontræer har sarte rødder og de bryder sig derfor ikke om at blive omplantet. Derfor bør du plante træet ud i en rigeligt stor krukke, så du ikke behøver flytte træet senere.
Få guiden: Sådan tilplanter du havekrukken
Vanding og gødning af citrontræ
Citrontræer skal vandes jævnligt. Der er ikke nogen faste regler for, hvor ofte de skal vandes. Du skal vande efter behov og sørge for, at jorden omkring planten ikke udtørrer. Omvendt er det også vigtigt, at træet aldrig står og sopper i vand. Det er desuden vigtigt at vande med kalkfri vand, det vil sige afkølet, kogt vand eller endnu bedre: opsamlet regnvand.
Citrontræer vækster kun, når temperaturen er på 12°C eller derover. Om vinteren vokser træet altså ikke, og det skal derfor kun lige vandes nok til, at jorden ikke udtørrer.
Citrontræer skal gødes med en særlig citrusgødning eller et andet gødningsprodukt med en tilsvarende NPK-sammensætning (4-1-3). Denne sammensætning sikrer udviklingen af sunde, grønne blade og giver god frugtudvikling. Citrusgødning er typisk flydende, og du kan derfor passende tilføre lidt til vandingsvandet. Følg altid doseringsvejledningen på gødningsproduktet.
Se udvalget af gødning her.
Udover den jævnlige tilførsel af citrusgødning, kan du give dit citrontræ en håndfuld naturgødning om foråret, når vækstsæsonen begynder. I løbet af træets dvaleperiode om vinteren bør du ikke tilføre gødning.
Beskæring af citrontræ
Beskæring af citrontræer er ikke strengt nødvendigt, men mange gør det alligevel for at holde en flot form på kronen. Citrontræer kan godt have tendens til at få en sammenfiltret krone. Derfor er det en god idé at fjerne de skud, der vokser indad i kronen.
Du bør desuden fjerne døde og visne grene. Citrontræer tåler ikke hård beskæring, og det er altså kun denne vedligeholdende beskæring, du skal foretage. Citrontræer skal beskæres omkring juni-juli.
Vinteropbevaring af citrontræ
Citrontræer tåler ikke temperaturer under 8°C, og derfor skal træet opbevares indenfor om vinteren. Træet skal typisk tages ind i slutningen af september og kan sættes ud igen i starten af maj. I løbet af træets vintersæson indenfor skal det opbevares lyst og køligt, men altså aldrig under 8°C.
Mens citrontræerne er indenfor, skal de overbruses med vand jævnligt. Luften er nemlig ofte tør indenfor, og for at træet ikke skal udtørre, er det en god idé at give dem et ”brusebad” af og til.
Læs også: Typer af citrustræer.
Høst af citrontræ
Citroner skal høstes efterhånden, som de modner. Hvornår er citronerne så modne? Mange tænker, at citronerne er modne, når de er gule, men det er de ikke nødvendigvis. I stedet bør du fokusere på størrelsen af frugten og høste, når du synes, at frugten har en passende størrelse. Den gule farve får frugten, når temperaturen overstiger 14°C.
Citrontræer skal bestøves for at danne frugter. Træerne er heldigvis selvbestøvende, og du behøver derfor ikke have andre bestøvere i nærheden. Du skal imidlertid sørge for at flytte pollen fra én blomst til en anden, eksempelvis med en lille pensel. Om vinteren, når citrontræet blomstrer, er der nemlig ikke nogen insekter til at udføre bestøvningsarbejdet.
Se udvalget af bær og frugt til haven her.
Ofte stillede spørgsmål til citrontræer
Citrontræer skal vandes jævnligt. Du skal vande med kalkfrit vand efter behov og sørge for, at jorden omkring planten hverken udtørrer eller sopper i vand. Om vinteren vokser træet ikke, så du skal kun lige vande nok til, at jorden ikke udtørrer. Citrontræer kan gødes jævnligt med en flydende citrusgødning, der tilføres vandingsvandet. I løbet af træets dvaleperiode om vinteren bør du ikke tilføre gødning.
Citrontræer skal vandes jævnligt. Du skal vande med kalkfrit vand efter behov og sørge for, at jorden omkring planten hverken udtørrer eller sopper i vand. Om vinteren vokser træet ikke, så du skal kun lige vande nok til, at jorden ikke udtørrer.
Citrontræer kan beskæres omkring juni/juli, hvis nødvendigt. Citrontræer kan godt have tendens til at få en sammenfiltret krone, hvorfor det er en god idé at fjerne de skud, der vokser indad i kronen. Du bør desuden fjerne døde og visne grene. Citrontræer tåler ikke hård beskæring.
Det er normalt for citrontræer at smide blade om vinteren. Det kan dog give grund til bekymring, hvis bladtabet er for voldsomt. Træet kan fx få for meget frost, samt stå for vådt eller tørt.
Fyld en passende størrelse krukke med lecakugler i bunden og læg et lag citrusjord ovenpå. Herefter placerer du træet i krukken og fylder jord rundt omkring. Når du har fyldt krukken op med jord, trykker du jorden fast. Herefter vander du krukken godt igennem og fylder eventuelt mere jord på, hvis det er nødvendigt. Citrontræer har sarte rødder og de bryder sig derfor ikke om at blive omplantet. Derfor bør du plante træet ud i en rigeligt stor krukke, så du ikke behøver flytte træet senere.
Citrontræer tåler ikke temperaturer under 8°C, og derfor skal træet opbevares indenfor om vinteren. Træet skal typisk tages ind i slutningen af september og kan sættes ud igen i starten af maj. I løbet af træets vintersæson indenfor skal det opbevares lyst og køligt, men altså aldrig under 8°C. Mens citrontræerne er indenfor, skal de overbruses med vand jævnligt. Luften er nemlig ofte tør indenfor, og for at træet ikke skal udtørre, er det en god idé at give dem et ”brusebad” af og til.